Nasze jesienne skojarzenia kulinarne nie bez powodu związane są z darami lasu. Jesień to przecież idealny czas na leniwe spacery, podczas których nasze koszyki nierzadko wypełniają się grzybami. Domowe papardelle z grzybami i masłem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj, a nawet szary, krótki, jesienny dzień nabierze uroku.
SKŁADNIKI
- 200 g włoskiej mąki typu 00 lub pszennej 550
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży prawdziwek lub 2 małe
- 10 suszonych podgrzybków
- 150 ml wody
- 4 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- rozmaryn
- sól
- czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Na początku do szklanki z wodą wrzuć suszone grzyby. W tym samym czasie osobno mąkę należy przesiać przez sitko, wsypać do miski oraz dodać soli, a także zrobić wgłębienie na jajko i żółtko.
Do wcześniej przygotowanej mąki palcem wymieszamy jajko z żółtkiem robiąc coraz większe okręgi zbierając od środka mąkę. W razie konieczności można dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, musi być ono twarde i jednolite. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na 45 minut do lodówki, aby odpoczęło.
Po 45 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość, która odpowiada osobie przygotowujacej danie. Do sosu może być delikatnie grubszy makaron. Ciasto należy zwinąć w rulon i pokroić w paski o szerokość 2 cm. Następnie rozwijamy zrolowany makaron i posypujemy go mąką, aby się nie posklejał.
Do garnka wlewamy 4 litry wody, dodajemy dwie łyżki soli i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie kroimy grzyby w grubsze plasterki, aby były wyczuwalne w trakcie jedzenia.
Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony czosnek oraz kilka gałązek rozmarynu i zaczynamy podgrzewać. Gdy temperatura będzie odpowiednia, wrzucamy grzyby i smażymy je na średnim ogniu 4 minuty.
W trakcie smażenia grzybów dodajemy makaron do gotującej się wody i gotuj go 2,5 minuty.
Na patelnie z grzybami dodajemy: makaron, suszone podgrzybki razem z zabarwioną wodą, 4 spore łyżki zimnego masła, odrobinę czarnego pieprzu i trzymamy na mocnym ogniu, aż sos się lekko zredukuje i zrobi się przyjemnie kremowy. Na sam koniec dodajmy odrobinę pietruszki i nie żałuj czarnego pieprzu.
JAKIE WINO DO DOMOWYCH PAPARDELLE Z GRZYBAMI I MASŁEM
Idealnym towarzyszem tego dania jest wino Altadonna Chianti Classico , które zachwyca rubinową barwą, aromatami wiśni, leśnych owoców oraz ziół. Wyraźne taniny w połączeniu z pieprznym finiszem doskonale podkreślą charakter potrawy. To bez wątpienia wyśmienity duet na jesienne dni.
Marcin Duda
Komentarze (0)