Winiarska historia rodziny Piona rozpoczyna się przeszło 120 lat temu, a dokładnie w roku 1893, kiedy to właściciel ziemski – Albino Piona uruchomił sprzedaż swoich produktów w Weronie i Mantovie.

Dziś, powierzchnia winnic wynosi ok. 77 hektarów i znajduje się w samym sercu apelacji Custoza. Rzędy garganegi i corviny – dwóch najważniejszych odmian rozlewają się po okolicy już od samych drzwi winiarni. Uprawianych jest tam również wiele innych szczepów, gdyż jak mawia prawnuk założyciela, który przybrał to samo imię – „grona to palety barw, które winiarz wykorzystuje do stworzenia dzieła sztuki”. Najlepsze mieszanki tworzy się więc w oparciu o dodatek m.in. trebbiano, cortese, pinot bianco czy molinary i rondinelli – dla win czerwonych i różowych. Na mikroklimat winnic wpływa bliskość jeziora i przepływy powietrza, które minimalizują ryzyko wystąpienia niektórych chorób, a wydajność zbiorów jest ograniczana w celu zapewnienia możliwie najlepszej jakości owoców.

Wszystkie operacje wykonywane w winnicy i w winiarni nadzorowane są przez członków rodziny Piona w czwartym pokoleniu oraz ekspertów z dziedziny uprawy winorośli i wytwarzania wina, a także sprzedaży i marketingu. Jak widać, wychodzi im to całkiem nieźle bo marka jest bardzo popularna lokalnie, a znaczna część produkcji jest konsumowana w kraju. W roku 2005 winiarnia została znacząco rozbudowana i zmodernizowana, a także przystosowana do prowadzenia degustacji oraz dużych imprez towarzyszących z udziałem artystów z Włoch i zagranicy.

Sprawdź ofertę win od producenta Albino Piona