Zestaw zawiera dwanaście wyselekcjonowanych win. Wysoka ocena klientów i znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu sześć win białych i sześć czerwonych. Wina półsłodkie idealnie komponować się będą ze słodkościami. Cava i Lambrusco doskonale sprawdzą się podczas wznoszenia toastów w gronie najbliższych. Taka dwunastka zapewni zmysłowe doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czego chcieć więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.
Klasyczne grona "chilijskiego" carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Wierni pragnieniu promowania rdzennych odmian południowego zachodu Francji, poprzez swój kupaż Planete Cépages, winiarze z Plaimont pozwalają odkryć nam uniwersum autentycznych szczepów tego wyjątkowego regionu. Pod wpływem Oceanu Atlantyckiego na zachodzie i Pirenejów na południu, specyficzny mikroklimat Gaskonii decyduje o świeżości i aromatycznym charakterze tamtejszych win. Colombard wyraża tu całą swoją aromatyczną świeżość, natomiast później dojrzewający petit manseng, wnosi złożoność i delikatność. Wino jest jasnej słomkowej barwy, o bardzo intensywnym i orzeźwiającym charakterze. W nosie wyczuwalne są aromaty polnych kwiatów, brzoskwini, ananasa i liczi. W ustach otwiera się słodyczą by za chwilę dojść do równowagi prowadząc do kwasowego i orzeźwiającego finiszu. Świetne wino do kuchni egzotycznej i azjatyckiej.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
We włoskiej tradycji, lampka wina do posiłku jest obowiązkowa. Do prostego dania, nawet zupy, lub sałatki, w ciepły dzień pasuje takie właśnie wino stołowe. Jest przyjazne i bezpretensjonalne. Kolor słomkowy. Świeży aromat kwiatowy. W ustach delikatne, z niewielką kwasowością.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Alentejo, skąd pochodzi to wino, to dla odrodzenia się portugalskiego winiarstwa, który dokonał się na przestrzeni ostatnich kilku dekad, miejsce kluczowe. W tym przypadku jest to typowy dla tego regionu kupaż aragonez (tempranillo), trincadeira, morelo i alfrocheiro. Adega do Monte przedstawia wszystko to, czego oczekujemy od prostego, codziennego wina. Jest mnóstwo owocu w postaci truskawek, poziomek i malin, trochę ciała, trochę tanin i sporo mocy. To wszystko składa się na bardzo przystępne i uniwersalne wino, o znakomitej relacji cena-jakość, z której zresztą Alentejo słynie. Nie potrzebuje posiłku aby się nim cieszyć, ale z powodzeniem można łączyć z potrawami na bazie cielęciny czy pieczonego kurczaka. Warto podawać w temperaturze 16-18 stopni.
Region Minho to kolebka win o typowo lekkim, orzeźwiającym charakterze naznaczonym wpływem Atlantyku. Vale dos pescados idealnie wpisuje się w klasykę gatunku vinho verde. Lekkie, świeże, a do tego kuszące aromatami owoców tropikalnych i zielonego jabłka do którego nawiązuje etykieta. Idealne do łączenia z owocami morza i lekkimi przystawkami.
Słodkie i aromatyczne wino deserowe, raczej wagi lekkiej, z dużą dozą pijalności. Fermentacja zatrzymana na poziomie około osiemdziesiąt gramów naturalnego cukru gronowego na litr, co przekłada się na wyraźne doznanie słodyczy na języku. Pełne zapachów egzotycznych owoców, wśród których odnajdują się też swojskie nuty agrestu i rabarbaru. Warto spróbować z owocowym deserem, albo samo!
Kupaż lokalnych odmian castelao i aragonez. Owocowy charakter, niska zawartość alkoholu, delikatne taniny i przyjemny finisz czynią wino idealnym kompanem lekkich potraw.
Wino flagowe z Cantina Sorbara, dumne ze swej jakości i wysokiej oceny u krytyki. Patronuje mu Gino Friedmann, reformator rolnictwa w prowincji Modena, który na początku XX wieku zmodernizował winiarstwo w systemie lokalnych spółdzielni. W kieliszku zaskakująco delikatne i eleganckie wino musujące o barwie klaretu i trwałych, a drobnych bąbelkach. Ma w bukiecie przyjemne aromaty kwiatów i jasnych owoców. W palecie łączy świeżość i rześkość smaku z apetycznym zaokrągleniem od niuansów tostowych i piekarniczych. Pozostawia długi posmak i bardzo dobre wrażenie.