W skład zestawu Czerwona Rapsodia wchodzi 6 win czerwonych z 3 państw: Włoch, Francji, oraz Argentyny. Przegląd różnych szczepów i kupaży: wyjątkowe i nietypowe wino, które wyprodukowane zostało bez dodatku siarki od producenta Plaimont oraz soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny argentyński malbec. Włochy reprezentowane są przez: wino powstałe z połączenia dwóch odmian winorośli – corviny (80%) oraz rondinelli (20%) z uroczej miejscowości Bardolino nad jeziorem Garda, wszędobylski merlot z Toskanii, a także przedstawiciel tego samego szczepu z winnicy Giusti z regionu Veneto. Dopełnieniem całości jest starożytna odmiana winorośli piedirosso, czyli „czerwone stopy”. Taki zestaw zapewni niezapomniane doznania i zapasy na spotkania świąteczne w gronie najbliższych.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Wyjątkowe i nietypowe wino, które wyprodukowane zostało bez dodatku siarki. Warunkiem koniecznym do zachowania wysokiej jakości tego typu win są maksymalnie zdrowe owoce – w tym przypadku tannat i cabernet sauvignon usytuowane na doskonałym, gliniasto-żwirowym podłożu północnej części apelacji Madiran. Suknia typowa, ciemna i gęsta, z wyraźnymi purpurowymi refleksami. Nos z kolei bardzo nietypowy, intensywny i nieco rustykalny. Wyczuwalne są jeżyny, wiśnie i figi, świeże drożdże i skórka od chleba. W ustach pełne, ze świeżą lecz nieprzytłaczającą taniną i długim finiszem. Wino powinno dobrze wypaść w połączeniu z intensywnymi serami, jagnięciną i dziczyzną.
Piedirosso (w tłumaczeniu „czerwone stopy”) to starożytna odmiana winorośli, niegdyś bardzo popularna, jednak po pladze filoksery straciła na znaczeniu. Winogrona użyte do produkcji pochodzą z wapiennego terroir wzgórzystych okolic Taburno. Zbiór ręczny na początku października, a winifikacja bez użycia dębu. W kieliszku wino przybiera intensywną rubinową barwę, z purpurowymi refleksami. W nosie dominują nuty wiśni, jeżyn, z akcentem roślinnym i kwiatowym. W ustach pełne i krągłe, z łagodną taniną, którą docenią entuzjaści win mało szorstkich. Świetny wybór do makaronu, ryżu i dań w sosach.
Bardolino to urocza miejscowość nad jeziorem Garda i jednocześnie nazwa apelacji znanej z produkcji lekkich czerwonych i różowych win. To wino powstało z połączenia dwóch tamtejszych odmian winorośli – corviny (80%) oraz rondinelli (20%). Winifikacja w stalowych tankach, bez użycia beczki. Suknia barwy blado-rubinowej zwiastuje subtelne doznania. W nosie wyczuwalne są czerwone i leśne owoce: wiśnie, śliwki, jeżyny i aronie. W ustach bardzo soczyste, młodzieńcze, lekko pieprzne i z delikatną goryczką. Wino, które pasuje do wszystkiego. Można podawać z makaronami, pizzą, risotto z grzybami, jak również z daniami na bazie tak białego, jak i czerwonego mięsa. Podawać w temperaturze 14-16 st.
Apelacja Maremma Toscana dopuszcza dość szeroki wachlarz odmian do wytwarzania wina, dlatego nie mogło tam również zabraknąć wszędobylskiego merlota. W tym wydaniu już dość dojrzały, wsparty niewielkim udziałem caberneta, który podkręca jego profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty ciemnych i czerwonych owoców – jagód, malin, wiśni oraz świeżych i przetworzonych śliwek. Usta wypełnia aksamitem i krągłą taniną prowadząc do spójnego, długiego finiszu. Będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, twardych, dojrzewających serów i do dań z grilla. Wino powstało w niewielkiej liczbie 4000 butelek.
Arystokratyczna rodzina Giusti przyzwyczaiła już do nietuzinkowej urody i niezwykłej esencjonalności swoich weneckich win. Nie inaczej prezentuje się tamtejsza interpretacja francuskiego specjału, jakim jest merlot. Wino wytwarzane jest z selekcjonowanych winogron. Przybiera intensywnie rubinową suknię mieniącą się fioletowymi refleksami na rantach kieliszka. W bukiecie dominują lekko słodkawe nuty malin, jeżyn, dojrzałych wiśni, śliwek, przy akompaniamencie ziołowo-fiołkowym. W ustach rozpieszcza smukłością owocu, z dobrze wyważoną kwasowością. Średniej budowy ciało daje poczucie lekkości i harmonijności. Jest przyjemnie, a nawet bardzo przyjemnie. Tak solo, jak i w duecie z typowo włoską kuchnią. Doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów włoskich.
Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.