Łączenie wina i czekolady jest ciekawym i rzadko podejmowanym tematem. Po raz kolejny zapraszamy na degustację nieoczywistych połączeń win i wyjątkowych czekolad Mistrza Josefa Zotter’a.
Wina i czekolady Zotter 19.02.2024
Wybierz się z nami winiarską podróż w krainę czekolad, naszymi zmysłami odwiedźmy krainy Olmeków i Majów.
W świat magicznych czekolad Zotter Uczestników zabiorą Emilia i Marcin Data, którzy w Polsce reprezentują austriacką markę jednego z pięciu najlepszych czekoladników Europy. Czekolady Zotter są tak różnorodne, że nie istnieje wino, do której nie dobierze się odpowiedniej.
Kakao, podobnie jak wino, nie tylko działa prozdrowotnie, ale kryje całe mnóstwo nut smakowych. Ziarna kakao potrafią zaserwować bogactwo smaków, lecz czekolady Zotter to nie tylko mistrzowska obróbka kakao, a więc czyste ciemne czekolady. W ofercie znajdują się także czekolady nadziewane i z dodatkami, wszystkie bio i FairTrade, dzięki czemu cieszą całą paletą smaków. Ręcznie robione tabliczki są odzwierciedleniem różnorodności natury. Na tę degustację został przygotowany wycinek, pozwalający skrótowo pokazać, jak świetnie czekolada łączy się z winem niebanalnymi nutami zarówno samego kakao z konkretnych plantacji z różnych zakątków świata, jak i dodatków takich jak owoce, mak czy orzechy.
Czekolada i wino potrafią uzupełniać się, a także podkreślać swoje poszczególne aspekty tak, że chwile poświęcone na ich połączenie na pewno będą niezapomniane.
Zapraszamy na wyjątkową degustację 7 win wraz z 10 czekoladami austriackiego Mistrza Josefa, już 19 lutego 2024 w „BARaWINO” Warszawa o godz. 18:30.
Spotkanie poprowadzą Emila i Marcin Data, Przedstawiciele firmy Zotter, w towarzystwie naszego eksperta i miłośnika win, i ich nieoczywistych połączeń, Jana Witkowskiego.
W 1992 roku Josef Zotter, na zapleczu cukierni w Grazu, rozpoczął ręczne wytwarzanie czekoladowych tabliczek o nieoczekiwanych smakach. Nowością jest także format 70 g i polewa czekoladowa zamiast wzoru łamania kostki. Pierwsze odmiany: cynamon makowy, krucha dynia z marcepanem, konopie, surowe warzywa, szampan i grillowane orzechy włoskie z marcepanem.
Projektantem opakowań i twórcą wielu nazw jest austriacki artysta, Andreas h. Gratze, który przekształca opakowania w małe dzieła sztuki i wymyśla humorystyczne nazwy, takie jak „For Rascals” i „For Brave”. Wedlug Pana Gratze reklama powinna inspirować i rzucać wyzwania. Udaje mu się zaprojektować rozpoznawalną linię o różnorodnych stylach i motywach.”
W 2006 roku cały asortyment Zottera został przestawiony na produkty organiczne . Nie jest to takie proste, gdy używa się tak wielu różnych, a czasem bardzo specyficznych składników. Wyczyn się udał – nawet whisky i jagody goji są organiczne.
Udane połączenia czekolad i win będzie wspaniałym wzmocnieniem naszych doznań niecodziennych harmonii aromatów i smaków.
Czekolady, i dobrane do nich wina, będą do nas przemawiać swoimi językami, a my tylko czasami będziemy je uzupełniać.
Co wchodzi w cenę?
• Krótki kurs wiedzy o winie i czekoladzie
• Degustacja 7 win
• Degustacja 10 czekolad rzemieślniczych
• Czekoladowe niespodzianki
Spotkanie trwać będzie ok 3 godzin.
Lista czekolad i dobranych do nich win:
Czekolada Zotter Labooko „Strawberry”
Arte Latino Brut Cava
*
Czekolada Zotter Typically Austria
Czekolada Zotter Stress Stopper 42% kakao
Moro Rebula Goriska Brda 2021
*
Czekolada Zotter Cytrynowa + Migdał
Birgit Eichinger Ried Stangl Roter Veltliner Niederösterreich 2022
*
Czekolada Zotter Żurawina
wino Winnica Turnau Rosé 2022
*
Czekolada Zotter Olivin (Zweigelt)
Artisan Wines Zweigelt Neusiedlersee Reserve DAC 2020
*
Czekolada Zotter Labooko „Belize sail shipped cocoa 72%
Chimera Leonardo Cabernet Maremma Toscana DOC 2019
*
Czekolada Zotter Labooko Peru 100%
João M. Barbosa Ninfa Tinto Tejo VR 2017
Ramowy program kursu:
1. Kakao i czekolada – historia i najważniejsze kraje uprawy kakaowca.
2. Rodzaje czekolad i różnice między nimi.
3. Czekolady z wielkich produkcji i czekolady rzemieślnicze z manufaktury Zotter
4. Po czym poznać dobrą czekoladę?
5. Zasady doboru win do czekolad
Wiele butelek win, mnóstwo czasu i dużo różnych tabliczek należało spróbowaliśmy aby osiągnąć zadowolenie wysublimowanych smakowo miłośników wina, chociaż szczerze mówiąc, poznawanie win jest znacznie łatwiejsze niż znajdowanie właściwych połączeń aromatyczno-smakowych win i czekolad.
Jeżeli chcesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie, kup zaproszenie na kolację degustacyjną w prezencie, a my wyślemy zaproszenie w Twoim imieniu (zaproszenie w formie PDF wysyłane drogą e-mail).
Zapoznaj się z regulaminem.
Wiedza o winie fascynuje i prowokuje do ciągłych poszukiwań. Jest jak podróż, która nigdy nie męczy. Dlatego stworzyliśmy program Warsztatów Wina, dzięki któremu okrążysz winiarski świat w 42 godziny.
Skompletuj wszystkie kursy i zostań winnym ekspertem!
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!