Elitarna piątka, czyli bardzo słodkie, długowieczne wino w najwyższej jakościowo, prestiżowej kategorii aszú. Tradycyjnie powstawało przez dodanie pięciu miar zrodzynkowanych jagód do beczki wina. Część wysuszonych przez szlachetną pleśń jagód macerowano w gotowym winie jeden dzień, a część trzy w fermentującym dopiero moszczu. Następnie dwa i pół roku leżakowania, głównie w nowych beczkach dębowych. Złocista, kusząca barwa zapowiada feerię szlachetnych, owocowych zapachów. W bukiecie brzoskwinie, mirabelki, skórki cytrusów zatopione w aromatach miodowych i kwiatowych. Subtelnie przebijają się wątki migdałów, orzechów i wanilii. Jedwabna słodycz na języku, z elektryzującą kwasowością. Żal łączyć z potrawami tak idealny deser. Można podać do tart owocowych albo serów z niebieską pleśnią, a niestandardowo do kuchni tajskiej. Potencjał rozwoju na przynajmniej 20 lat.