Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Na dobry początek roku dla miłośników białych win przygotowaliśmy niezwykły webinar. Z zestawem „Druga szóstka”* i naszym webinarem początek roku zapowiada się bardzo dobrze. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Podczas spotkania online będziemy wspólnie degustować sześć win białych pochodzących aż z sześciu różnych regionów winiarskich: RPA, Portugalii, Niemiec, Włoch, Francji, Węgier. Zaprezentujemy ciekawe apelacje i szczepy danych regionów.
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na webinar Nowy Rok na biało w piątek, 15.01. o godz. 18:30.
*Zestaw „Druga szóstka” od pierwotnie dedykowanego zestawu do webinaru „Biała szóstka” różni się tylko jednym winem.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku, 11.01.2021 do godziny 14:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Bardzo udane połączenie typowej dla Alentejo odmiany antao vaz oraz arinto. Pierwsza z nich odpowiada w winie za aromaty owoców tropikalnych takich jak melon czy mango, natomiast druga nadaje mu wyraźnego elementu cytrusowego. Całość uzupełniają przyjemne akcenty białych kwiatów. W ustach wino jest dobrze zintegrowane, miękkie i soczyste, a paletę smaków i aromatów uzupełnia delikatny akcent mineralny. Mimo gorącego klimatu, kwasowość jest na dobrym poziomie czyniąc z tego wina odpowiedniego towarzysza dań na bazie owoców morza i rozmaitych warzyw.
Bardzo przyjemne i przystępne wino, które powstało z odmiany sauvignon blanc. Jak na wino codzienne dzieję się naprawdę sporo. Oko cieszy już zachęcająca, słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. W nosie pierwsze skrzypce grają owoce cytrusowe i agrest, a na drugim planie rozbrzmiewają nuty tropikalne i trawiaste. W ustach spodziewana rześkość, owocowość i żywa kwasowość. Tego rodzaju wina bardzo dobrze łączą się z lekkimi potrawami na bazie ryb i owoców morza, warzywami i przystawkami. Podawać schłodzone do temperatury ok. 10 stopni.
Wyjątkowe i nietuzinkowe wino, które wyprodukowane zostało w liczbie 2000 butelek zaledwie. Powstało na bazie winifikowanego na biało sangiovese z niewielkim dodatkiem vermentino pochodzących z gliniastego podłoża południowej Toskanii. Słomkowa suknia, z wyraźnymi zielonymi refleksami, w najmniejszym stopniu nie zdradza ciemnych gron sangiovese użytych do produkcji. W nosie dominują intensywne aromaty kwiatów oraz białych i – jak w przypadku win czerwonych – ciemnych owoców. W ustach zaskakująco pełne, kremowe i świeże. Producent rekomenduje to wino w połączeniu z owocami morza, drobiem, a nawet wieprzowiną.
Bardzo wytrawne, świetnie rześkie wino o mocnej kwasowości, tokajski as zwany furmint. Trzymane na osadzie drożdżowym przez dwa miesiące, dojrzewało w stalowej kadzi, i tylko gram cukru resztkowego! Ma wielorakie zastosowania kulinarne: po pierwsze, dla fanów wytrawności, sprawdza się w ciepłe dni, do przekąsek lub bez, po drugie i kolejne, do dań delikatnych jak ostrygi, wyrafinowanych jak śledź lub lokalnych jak ruskie pierogi. Kolor bardzo przejrzysty, perłowy i lśniący. Aromat ostry, kwiatowy, z nutami grejpfrutów, świeżych gruszek i białego pieprzu. Paleta soczystych owoców, rześka, mineralna, z nieco słonawym finałem.
Klasyczny szczep niemiecki z niewielkiej i ekologicznie prowadzonej winnicy nad Renem. Typowa dla Rheingau mineralna świeżość jest tu na pierwszym miejscu. Silny aromat od początku zapowiada styl rześki, wyczuwa się nuty kwiatowe i owocowe. W ustach orzeźwienie i mineralny posmak, z delikatnie zaznaczonym resztkowym CO2. W finale powracają zielone jabłka, cytryny. Wino dopracowane i wyraziste.
Chociaż wywodzi się z Południowego Tyrolu, gewurztraminer jest drugi po rieslingu w alzackiej wielkiej czwórce najlepszych win regionu. Kawał wina w kieliszku, i w zapachu i w smaku. Ponad rok dojrzewało na osadzie. Intensywny aromat różany i egzotycznych owoców liczi, a w tle banana i cynamonu. Ma kilkuletni potencjał rozwoju, z ewolucją w stronę nut miodowych. Smak wyrazisty, rześki i gładko słodki jednocześnie. Można eksperymentować z kuchnią azjatycką, tartą ze śliwkami, serem Munster...