W zestawie Elegancka Biel znajdziemy ekspresyjne sauvignon z Nowej Zelandii, rasowego rieslinga reńskiego z wyczuwalnym cukrem resztkowym, łagodne pinot blanc z ekologicznych upraw w Alzacji oraz jeden ze znanych szczepów z Marchii, choć znany przede wszystkim z nazwy sera – pecorino. Całość zestawu dopełnia wino z organicznej winnicy Cortese zlokalizowanej na południowym wschodzie gorącej Sycylii oraz wino musujące produkowane metodą Charmata od producenta Garofoli. Te codzienne wina z całą pewnością sprawdzą się podczas spotkań świątecznych, w akompaniamencie ryb, owoców morza oraz warzyw.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough - regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Rasowy riesling reński z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Parcele niewielkiej rodzinnej winiarni w okolicy Martinstahl to idealne siedlisko tego szczepu, wypromowane już w średniowieczu przez cystersów ze sławnego klasztoru Eberbach. Piękne i soczyste aromaty dojrzałych owoców, rozpoznawalne są zarówno brzoskwinie i morele, jak i ananasy. W ustach delikatna słodycz, wino kompletne, uniwersalne. Smakuje samodzielnie, ale i w towarzystwie miękkich serów, pasztetów, przystawek.
Mimo że wygląda niepozornie, to wino musujące produkowane metodą Charmata jest ważnym punktem programu jednej z najlepszych winiarni w Marchii – Garofoli. Powstało w stu procentach z odmiany verdicchio, która w apelacji Verdicchio dei Castelli di Jesi dorasta w części klasyfikowanej jako classico. Druga fermentacja w zbiorniku, w niskiej temperaturze, a następnie dojrzewanie przez ok. 6 miesięcy. Wino jest jasnej, słomkowej barwy z zielonkawymi refleksami, trwałymi bąbelkami i pianką. Paleta smaków i aromatów rozciąga się przez brzoskwinie i białe kwiaty z dużą dawką świeżości. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 stopni jako aperitif lub do zimnych przystawek i delikatnych ryb.
Łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw. Za nazwą pinot blanc kryje się w Alzacji dodatkowy szczep z rodziny pinot: licznie uprawiany auxerrois. Ma zapach kwiatowy, z niuansami brzoskwiń i wanilii. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne, nieagresywne. Świeże i miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku. Z tym alzackim pinotem pójdą pod ręką chętnie tarta cebulowa, pasztety, sery.
Wino z organicznej winnicy Cortese zlokalizowanej na południowym wschodzie gorącej Sycylii. Szczep catarratto jest tam bardzo popularny. Klon cataratto lucido stanowi podstawę najbardziej cenionych win, ponieważ daje niewiele owoców, które są dzięki temu bardziej skoncentrowane. Grona wzrastają na wysokości 400m n.p.m., co zapewnia wysoką kwasowość wina. Zbiory ręczne w połowie września dokonywane są o poranku, co dodatkowo wpływa na świeży charakter. Krągłości dodaje z kolei pięciomiesięczne dojrzewanie na osadzie drożdżowym. Wino ma jasno słomkowy kolor z zielonymi refleksami. W nosie jest aromatyczne z nutami dojrzałych owoców, gałki muszkatołowej i jaśminu. W ustach świeże, lekko pikantne z wyraźną nuta białej brzoskwini. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ryb, drobiu, czy grillowanych warzyw.
https://www.youtube.com/watch?v=6C5HqwBB4v0
Pecorino to nie tylko wyśmienity ser, ale również znany w Marchii szczep winorośli. Wino fermentowało w kadziach stalowych w kontrolowanej temperaturze dzięki czemu zachowało orzeźwiający charakter. Winorośl wzrastała na pagórkowatych terenach w okolicach miasteczka Ascoli co z kolei ma znaczący wpływ na solidną kwasowość. Przyjemnie owocowe, świetne na lato. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie lekkich przystawek czy owoców morza.