Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie znajdują się dwa wina białe, jedno różowe i trzy czerwone. Wśród bieli znajduje się Miselle z Gaskonii oraz Pinot Blanc z Alzacji. Róż reprezentuje wino Domaine de Regusse z południa. Wina czerwone to delikatny Pinot Noir z Burgundii, Fronsac z Bordeaux, oraz Arricau Bordes z Sud Ouest. Zestaw stanowi ciekawy przegląd różnych francuskich regionów.
Madiran to kraina potężnych, długowiecznych win, a Château Arricau-Bordes jest doskonałym przykładem tej tradycji. Fundamenty zamku Arricau-Bordes sięgają roku 1150. Zamek jest zabytkiem i najlepszym przykładem architektury dawnej Korony Nawarry. Każdego roku w maju, piwnica Arricau-Bordes otwiera swoje podwoje dla publiczności na wyjątkowym szlaku edukacyjnym dzikich orchidei. Wino powstaje z ręcznie zbieranych winogron odmian tannat i cabernet sauvignon, które dojrzewają na gliniasto-wapiennych glebach w Vialer, Cadillon i Conchez de Béarn, a także na żwirowych parcelach w Arricau-Bordes. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze, a maceracja trwa ok. 25 dni , co pozwala na maksymalną ekstrakcję tanin i aromatów. Dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu przez 11-14 miesięcy (30% nowych) nadaje winu złożoność i subtelną strukturę. Głęboka purpura z fioletowymi refleksami zwiastuje wino o intensywnym, aromatycznym bukiecie. W nosie dominują czarne owoce – jeżyny, czarna porzeczka – przeplatane nutami pieprzu, goździków i subtelną mineralnością. W ustach pełne i harmonijne, z aksamitnym atakiem i elegancko ułożonymi taninami. Finisz długi, z lekko słodkawą nutą dojrzałych owoców i przypraw. Podawać w 14-16°C. Świetnie komponuje się z magretem z kaczki, gulaszem z wołowiny i fasoli Tarbais, dziczyzną oraz dojrzałymi serami z Pirenejów.
Wino pochodzi z maleńkiej posiadłości, liczącej zaledwie 2 hektary winnic usytuowanych na wzgórzu Mouleyre, którego terroir (w sensie gleby) cechuje zasobność w wapienie. Mieszkanka została oparta niemal w całości na merlot (95%), którą uzupełniono niewielką ilością cabernet franc. Wino ma ciemną, rubinową suknię, a jego profil aromatyczny charakteryzują intensywne nuty czerwonych owoców z delikatnym akcentem korzennych przypraw i wanilii. W ustach dobrze zintegrowane, pełne dojrzałej, gładkiej taniny. Wino polecane szczególnie do pieczeni oraz twardych, żółtych serów.
Apetyczny, owocowy róż z południa Francji. Nazwa jest nieprzypadkowa i w pełni oddaje charakter wina. To powstało na bazie 3 odmian winorośli – grenache, cinsault i muscata. Fermentacja w zimnej temperaturze pozwoliła zachować wyrazistą świeżość owocu, natomiast 6 miesięcy kontaktu z osadem drożdży wzmocniło i zaokrągliło jego strukturę. Suknia blado-łososiowa. Nos intensywny, przyjemny i bardzo owocowy. Znajdziemy nuty czerwonych owoców, brzoskwiń, rodzynek i kwiatów. W ustach świeże, gładkie, z trwałym i czystym finiszem. Podawać w temperaturze 10-12 stopniu jako aperitif lub jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej lub śródziemnomorskiej.
Pinot noir jako niekwestionowany król czerwonych odmian Burgundii – matecznika najdroższych win Świata, jest obietnicą samą w sobie. Ta kapryśna i delikatna odmiana w sposób szczególny oddaje ekspresję terroir dlatego nie może dziwić jej popularność w regionie, w którym siedlisko stanowi najważniejszy czynnik wpływający na styl, jakość, a także na cenę wina. W wydaniu zaproponowanym przez Domaine des Vercheres przedstawia się subtelnie i powściągliwie jakby chciało stopniowo odkrywać swoją szlachetną proweniencję. Wyczuwalne są zapachy żurawiny, jeżyn i czereśni podszyte waniliowo-herbacianym sztychem pochodzącym z dużych, dębowych beczek. Schłodzone do temperatury 15-18 st. C będzie doskonale pasować do pieczonego kurczaka z lub kaczki oraz jako dodatek do sera Gruyere.
Łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw. Za nazwą pinot blanc kryje się w Alzacji dodatkowy szczep z rodziny pinot: licznie uprawiany auxerrois. Ma zapach kwiatowy, z niuansami brzoskwiń i wanilii. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne, nieagresywne. Świeże i miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku. Z tym alzackim pinotem pójdą pod ręką chętnie tarta cebulowa, pasztety, sery.
Zaskakująco przyjemne wino na co dzień, o bardzo wyrazistym zapachu. Bazuje na lokalnych, mało znanych, gaskońskich odmianach. Zatem niespodzianka dla zmęczonych powszedniością chardonnay, i to miła! Naprawdę zmysłowy i apetyczny zestaw aromatów. Jest i agrestowa świeżość z nieco roślinnym orzeźwieniem i słodycz spod znaku mirabelek, moreli i mandarynek. W ustach wyczuwalna równowaga, jest trochę ciała i potrzebna rześkość. Nie potrzebuje jedzenia ani wymówek, pije się lekko i z apetytem.