Naszą przygodę rozpoczniemy od niemieckiego weisser burgundera z Palatynatu ukrytego pod zakrętką. Wino o stosunkowo dużej kwasowości z profilem aromatyczny skoncentrowanym wokół jabłek, gruszek i cytrusów, z dodatkiem lekkiej nuty migdałowej. Następnie przejdziemy do portugalskiej bieli zamkniętej korkiem, która swoją siłę i charakter czerpie z winogron o nazwie alvarinho. Ma przejrzystą, jasną barwę i mocny, bogaty bukiet. Rozwija się on od nut kwiatowych do owoców cytrusowych, z rozpoznawalną cytryną i bananem. Ostatnia pozycja to nowoczesny kupaż francusko-hiszpański bazujący na charakternej odmianie lokalnej o nazwie monastrell. Wyraźny i przyjemny bukiet. Suszone śliwki, rodzynki, szczypta wanilii. Ma też silne akcenty dymne i korzenne.
Wytrawne wino Burgund, jedyne białe, które z tego tria dotąd wypróbowałam – świetne, szczególnie dobrze schłodzone miło łechce miło podniebienie. Polecam
Bardzo fajne i smaczne wina.
Przepyszny zestaw + webinar – byłoby idealnie, ale webinar zniknął… :-)
Dobre wina i pełen ciekawostek kurs.
Wina bardzo smakowały mnie i gościom. Polecam. Obsługa perfect!