Mistrzowska dwunastka to dwanaście wyselekcjonowanych win. Pozytywne opinie klientów oraz znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu sześć win białych, pięć czerwonych oraz jedno różowe. Jak na słodkie wina przystało, idealnie komponować się będą ze słodkościami. Cava oraz muscat w wersji musującej genialnie sprawdzą się podczas wznoszenia toastów w towarzystwie bliskich. Taka dwunastka zapewni fantastyczne doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czy może być coś lepszego?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Specjaliści od muscatów ze spółdzielni Frontignan przygotowali orzeźwiające wino z bąbelkami o intrygującej nazwie. Niebieskie brzuchy (fr. les ventres bleus) to przydomek mieszkańców Frontignan, jest wiele wersji tłumaczących jego pochodzenie. Jak choćby dawna tradycja lokalna barwienia tkanin. Wino ma błyszczącą i przejrzystą suknię, i klasyczny, intensywny bukiet kwiatów i owoców tropikalnych. W ustach krągłe, ze świeżością podkreśloną musowaniem. Świetny aperitif, polubi zimne przekąski w rozmaitym stylu. I tak wygra siłą aromatu. Może też być bazą dla oryginalnych koktajli.
Winogrona pochodzą z ekologicznych upraw położonych w Uco Valley, w najwyższych partiach Tupungato. Dla zachowania świeżości, sauvignon fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie układało się przez 4 miesiące w butelce. Przywdziało jasnożółte szaty z zielonkawym odcieniem. W zapachu nęci tropikalnymi nutami cytrusów. W ustach już nie tak delikatne, co daje ciekawy efekt. Do głosu dochodzą grejpfruty, brzoskwinie, limonka i kiwi. Czysta i miła dla podniebienia struktura, w której kwasowość buduje świetny potencjał do łączenia z owocami morza i rybami.
Monte Cascas to projekt skoncentrowany na poszukiwaniu najlepszych siedlisk,odmian winorośli, przez najbardziej doświadczonych winiarzy. Duży nacisk winiarze kładą na wina z lokalnych szczepów, które najlepiej odzwierciedlają charakterystykę poszczególnych regionów winiarskich Portugalii. Casca Wines Colheita Beira Interior DOC Organic White to organiczne, wegańskie wino z mało znanych odmian síria, fonte cal. Wino świeże i mineralne, w którym wyróżniają się nuty owoców cytrusowych i wiciokrzewu. Trzymiesięczne dojrzewanie w beczkach dodają ciała i charakteru. Wino idealnie sprawdzi się jako towarzysz miękkich serów, owoców morza czy makaronu.
Nazwa wina powstała przypadkowo podczas premierowej degustacji i wyraża zaskoczenie jego intensywną i ciemną barwą. Podobnie jak w przypadku swojego wytrawnego odpowiednika – Stranero Dolce powstało z połączenia cabernet sauvignon i merlot, z tą różnicą, że po 8 dniach fermentacja alkoholowa została zatrzymana poprzez obniżenie temperatury wina do 2°C, co pozwoliło zachować znaczną ilość cukru resztkowego. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, landrynek i czarnej herbaty. W ustach słodkie, ale nie przytłaczające. Można łączyć razem z suszonymi owocami, wypiekami, ciemną czekoladą i intensywnymi serami.
Wino z winnicy przy skromnej posiadłości z 1932 roku, zwanej przez właścicieli Casa Balaguer „dziadkową szopą” (hiszp. Casica del Abuelo). Jak na Hiszpanię to żaden zabytek, ale otaczająca ją winnica w tym samym wieku, to już ewenement. Krzaki tak stare są faktycznie jak dziadkowie! Tylko cztery miesiące w dębie, by nie zagłuszyć znakomitej jakości skoncentrowanego owocu. Wyczuwa się śliwki suszone, aronię i porzeczkę, ze szczyptą ziół i balsamu. W ustach gładkie, z czytelną, dojrzałą taniną.
Nero d’avola to flagowy szczep Sycylii. Organiczny producent Cortese zdecydował się stworzyć wino bez dodatku siarki jeszcze mocniej podkreślając cechy terroir oraz samej odmiany. Zbiory dokonywane są ręcznie w połowie września. W tym przypadku bardzo istotna jest restrykcyjna selekcja gron. Wino zaskakuje swoim dzikim charakterem. Zarówno w nosie jak i w ustach przywodzi na myśl aromaty owoców leśnych. W ustach świeże i nieoczywiste. Idealne do przystawek, drobiu, włoskiej pasty.
https://www.youtube.com/watch?v=CfaZKGScBa0
Musująca cava z piwnic katalońskich, elegancka i błyszcząca jak złoto. Typowe zestawienie odmian lokalnych: macabeo, parellada i xarel-lo. Druga fermentacja jest prowadzona metodą szampańską w butelce. Miłe dla oka trwałe i niewielkie bąbelki. Wino świeże i przyjemne, o delikatnym aromacie i wyważonej wytrawności. Dobre jako aperitif, ale także w zestawieniu kulinarnym takim, jak ryby, risotto czy danie z makaronem.
Bardzo ciekawe różowe wino, które powstało z rdzennych odmian południowego zachodu Francji. Jego podstawę stanowią tannat i pinenc, z niewielkim dodatkiem cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z tych części winnic, które mają północną lub zachodnią ekspozycję, co pozwala na zachowanie świeżości i aromatycznej ekspresji, niezbędnej przy produkcji jakościowych win różowych. Fermentacja zachodzi powolnie w stalowych zbiornikach w bardzo niskiej temperaturze 10-12 st. zapewniając tym samym bardzo dużą dawkę świeżości. Suknia różowej barwy z błękitnymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonej i czarnej porzeczki, malin i borówek. W ustach zaskakuje siłą swojej struktury będąc jednocześnie bardzo soczyste i aromatyczne. Czysty, długi i konsekwentny finisz. Makaron z krewetkami, grillowane warzywa i ceviche z łososia to niektóre z rekomendowanych połączeń kulinarnych.
Idealne na aperitif, lekko słodkie wino z trzydziestoletniej winnicy w centralnej części Entre-Deux-Mers, nieopodal samego miasta Bordeaux. Bogactwo owocowych zapachów gwarantuje przewaga treściwej odmiany semillon. Delikatna słodycz to naturalna resztka cukru gronowego pozostała po przerwanej fermentacji alkoholowej. Dojrzewało w stalowych kadziach przez sześć miesięcy przed zabutelkowaniem. Przeważają aromaty brzoskwiń i gruszek, z akcentami kwiatowymi i ziołowymi w tle. W smaku łagodne, ma owocowy finał.
Ta oszałamiające verdejo z Ruedy pochodzi z winnicy położonej w wiosce Alcazarén – miejsca, które przez krytyków winiarskich uznawane jest za odpowiedź na francuskie Grand Cru. Na koncentrację i złożoność wina niewątpliwy wpływ ma wiek winorośli, która ma ponad 100 lat i skutecznie odparła atak żarłocznej mszycy - filoksery. Nos i usta niezwykle precyzyjne i czyste, przepełnione aromatami owoców tropikalnych, limonki i mięty. Po chwili do głosu dochodzą nuty białej brzoskwini, miodu i kwiatów. Całość wieńczy świeża kwasowość i długi finisz. Świetnie sprawdzi się z długo dojrzewającymi szynkami, sałatkami czy owocami morza.
Metoda appasimento znana jest powszechnie w regionie Veneto. To właśnie przy jej użyciu powstają takie wina jak słodkie Recioto della Valpolicella czy wytrawne Amarone della Valpolicella. Tej samej metody użyto przy produkcji wina z gorącej Sycylii. Grona popularnego na wyspie nero d’Avola są zbierane ręcznie, a następnie suszone. Dzięki temu zabiegowi bukiet jest bardzo intensywny, z głębokimi nutami ciemnych wiśni, śliwki i czarnej porzeczki. Smak bardzo złożony z jedwabistymi taninami i ułożoną kwasowością. Idealne do łączenia z bogatymi sosami, czerwonym mięsem i dojrzałymi, twardymi serami.
Monte Cascas (port. góra muszli, od miejscowości Cascais) to ambitny projekt łączący nazwą serii różne regiony Portugalii z wybranych winnic, najlepiej prezentujących możliwości danej apelacji. Monte Cascas Douro może być dobrym wprowadzeniem do wielkich win tego regionu. Niezwykłe terroir, tarasowe winnice na łupkowej skale w Dolinie Douro, o gorącym i suchym klimacie. W przystępny sposób pokazuje i siłę odmian touriga i ich elegancję. Niespełna połowa wina dojrzewała we francuskich beczkach przez dziewięć miesięcy. Purpura i fiolet sukni. Wyraźne nuty dzikiej róży, korzeni i ciemnych jagód. Na języku gładkie i ściągające w owocowym finale.