W zestawie jest sześć różnych win, które znakomicie sprawdzą się na każdą okazję. Czerwone wina reprezentowane są przez: kupaż castelao, aragonez (tempranillo) oraz trincadeiry, które dojrzewały w pełnym słońcu regionu Altentejo, merlot, wytwarzany z selekcjonowanych winogron od arystokratycznej rodziny Giusti oraz niezwykle subtelne i wyważone Château La Graula Bordeaux. Przedstawicielami białych win są natomiast: rześkie chardonnay z Argentyny, ekstraktywne grillo pochodzące z upraw na zachodnim krańcu Sycylii oraz udane połączenie vermentino i chardonnay , które dorastały na gliniastym podłożu głębokiego południa Toskanii, nieopodal uroczej miejscowości Marsiliana, której historia sięga już VIII wieku przed Chrystusem. Niezapomniane wrażenia podczas degustacji w gronie znajomych gwarantowane!
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Naprawdę rześkie chardonnay z Argentyny. Dobrą kwasowość uzyskują winogrona w wysoko położonych winnicach podczas zimnych nocy, a z kolei dzienne słońce przydaje im cukru. W winie ta równowaga jest zachowana. Pośród zapachów owoce tropikalne mieszają się z kwiatami i młodym, zielonym jabłkiem. Na podniebieniu świeże z owocowym akcentem brzoskwini. Znakomity aperitif, warto spróbować do kalmarów lub innych owoców morza.
W typowym klimacie śródziemnomorskim, z łagodną i wilgotną zimą oraz suchym i bardzo gorącym latem, białe odmiany dają często bardzo ekstraktywne wina. Nie inaczej jest w tym przypadku. Tutejsze grillo pochodzi z upraw na zachodnim krańcu Sycylii i jest przez twórców Miopasso traktowane z dużą uwagą i dbałością o szczegóły. Jakości służy zbiór ręczny. Wyczuwalna, naturalna kwasowość, która ożywia wino, to efekt starań winiarzy, żeby nie dopuścić do fermentacji malolaktycznej. W samym sercu regionu, w którym z tej odmiany produkuje się słynną marsalę, kwasowość nadaje temu winu własny, niepowtarzalny styl. Wyraźnie mocny, świeży i kwietny bukiet układa się w logiczną całość z dominującymi w ustach akcentami owoców tropikalnych i cytrusów. Dobrego wrażenia dopełnia wyraźne skojarzenie ze słodyczą muskatu aleksandryjskiego. Nic dziwnego, obok catarratto bianco to przecież jeden ze składników krzyżówki, z której powstała odmiana grillo. Idealnie przyda się w kuchni do dań z owocami morza.
Wino, które będzie doskonałym wprowadzeniem do świata cięższych win czerwonych. Jest to kupaż castelao, aragonez (tempranillo) oraz trincadeiry, które dojrzewały w pełnym słońcu regionu Altentejo. W kieliszku mnogość aromatów świeżych i przetworzonych owoców: poziomek, malin, jeżyn i wiśni, które uzupełnia subtelna nuta kakao i wanilii. W ustach dobrze ułożone – pełne, ale przy tym soczyste. W owocowy styl wina wplecione zostały bardzo delikatne taniny, które zaokrąglają jego strukturę i wzmacniają budowę. Można śmiało łączyć z grillowanym mięsem, pastą al ragu, a nawet z pizzą.
Arystokratyczna rodzina Giusti przyzwyczaiła już do nietuzinkowej urody i niezwykłej esencjonalności swoich weneckich win. Nie inaczej prezentuje się tamtejsza interpretacja francuskiego specjału, jakim jest merlot. Wino wytwarzane jest z selekcjonowanych winogron. Przybiera intensywnie rubinową suknię mieniącą się fioletowymi refleksami na rantach kieliszka. W bukiecie dominują lekko słodkawe nuty malin, jeżyn, dojrzałych wiśni, śliwek, przy akompaniamencie ziołowo-fiołkowym. W ustach rozpieszcza smukłością owocu, z dobrze wyważoną kwasowością. Średniej budowy ciało daje poczucie lekkości i harmonijności. Jest przyjemnie, a nawet bardzo przyjemnie. Tak solo, jak i w duecie z typowo włoską kuchnią. Doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów włoskich.
Bardzo udane wino, które powstało z połączenia vermentino i chardonnay dorastających na gliniastym podłożu głębokiego południa Toskanii, nieopodal uroczej miejscowości Marsiliana, której historia sięga już VIII wieku przed Chrystusem. Powstało w liczbie zaledwie 2000 butelek. Konwencjonalna winifikacja w stalowych tankach o kontrolowanej temperaturze. Wino jest jasno-słomkowej barwy, a paleta aromatów obejmuje nuty brzoskwiń, gruszek, jabłek oraz białych kwiatów. W ustach dzieje się sporo. Wino ma kremową teksturę i jest jednocześnie soczyste, a w tle daje o sobie znać delikatna słoność. Świetna pozycja w kontekście łączenia z jedzeniem. Stworzy zgrany duet z rozmaitymi rybami, ale sprawdzi się również jako aperitif.
Posiadłość w rękach rodziny Bessette bez przerwy od roku 1971, oddanej swej ziemi i pracy. Wina powstają w różnego rodzaju zbiornikach, kadziach stalowych, betonowych. Dojrzewają częściowo w beczkach dębowych nietypowego rozmiaru czterystu litrów. W kieliszku widoczna ciemna, błyszcząca suknia. Wyraźny aromat ciemnych owoców- w szczególności jagód, śliwek, z przyjemnym goździkowo-kawowym tłem. W ustach rześkie i smaczne, średniej wagi, z wyczuwalnym, ale zaokrąglonym garbnikiem.