Syrah na Jesień to zestaw trzech czerwonych, wytrawnych win z Francji. Znajdziemy tutaj nietypowo bogate i intensywne, a przy okazji popisowo skoncentrowane côtes du Rhône oraz stuprocentowy syrah bez dodatku siarki. Całość zestawu dopełnia krągłe i dość pełne w ustach z żywą taniną wino powstało w 100% z owoców syrah. Zestaw idealnie sprawdzi się do przystawek, grillowanego mięsa czy warzyw oraz dojrzałych serów.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Bombowa niespodzianka dla wszystkich, którym proste, codzienne wino znad Rodanu kojarzy się z delikatnym trunkiem. To côtes du Rhône jest nietypowo bogate i intensywne, popisowo skoncentrowane. To znak rozpoznawczy Xaviera Vignon, jego twórcy, charyzmatycznego enologa zakochanego w siedliskach Rodanu. W kieliszku gęste i ciemne jak grenache i syrah razem wzięte, ma zapach czereśni, dżemowo intensywny, balsamiczny, mocny. W ustach dość napakowane garbnikiem i zmysłową słodyczą owocu. Samo chce się pić.
Stuprocentowy syrah bez dodatku siarki. Krótka, zaledwie kilkudniowa maceracja i brak kontaktu z beczką zapewnia owocowy charakter wina. W nosie aromaty malin, wiśni, jeżyn, suszonej śliwki z nutami przypraw. Usta świetnie zrównoważone, aromatyczne z przyjemną mineralnością w tle. Taniny dojrzałe i miękkie. Idealne do przystawek, grillowanego mięsa czy warzyw,
Wino powstało w 100% z owoców syrah pochodzących ze skąpanych w południowym słońcu winnic usytuowanych na wybrzeżu między wiekowymi portami Sete i Marseillan. Winifikacja konwencjonalna z długą maceracją, która trwa zwykle miedzy 15, a 18 dni. Fermentacja alkoholowa w stalowych zbiornikach, w których wino dojrzewa przez przynajmniej 12 miesięcy. Po tym czasie, jego część wędruje do beczek z francuskiej dębiny by następnie połączyć wino w jedną całość. Suknia koloru granatu z purpurowymi refleksami. Nos elegancki i ekspresyjny, z aromatami jagód, porzeczek i żurawiny. W ustach krągłe i dość pełne, z żywą taniną. Finisz długi, harmonijny i z ziołowym posmakiem. Doskonały akompaniament do jagnięciny, kaczki i moussaki.