W skład zestawu wchodzi sześć win czerwonych z czterech państw: Hiszpanii, Francji, Włoch oraz USA. Przegląd różnych szczepów i kupaży: wino Iceni to kupaż szczepu syrah oraz lokalnej odmiany tintilla da rota oraz Nero d’avola czyli flagowy szczep Sycylii. Francję reprezentuje: rasowy Médoc oraz młode tempranillo ze słynnego regionu Ribera del Duero w Kastylii i León na północy Hiszpanii. Całość zestawu dopełnia pinot noir z Californii oraz starożytna odmiana winorośli piedirosso, czyli „czerwone stopy”. Taki zestaw zapewni wspaniałe doznania i zapasy na jesienne spotkania w gronie najbliższych.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Gorący klimat Andaluzji sprawia, że jest to idealny region do produkcji win czerwonych. Przykładem tego są wina producenta Tesalia. Iceni to jakże przyjemny wstęp do tej wyjątkowej przygody. Wino Iceni to kupaż szczepu syrah oraz lokalnej odmiany tintilla da rota. Szczepy te fenomenalnie sprawdzają się w tej szerokości geograficznej, gdyż potrzebują sporo słońca, żeby w pełni dojrzeć. W kieliszku wino błyszczy żywym rubinem z fioletowymi refleksami. W nosie dominują nuty dojrzałych, czerwonych owoców. Wino spędziło pięć miesięcy w beczce z dębu francuskiego, co wzbogaciło bukiet o aromaty ziół, lukrecji i czekolady. Na podniebieniu konsekwentnie owocowe, wsparte długim finiszem, przyjemną kwasowością i gładką taniną. Świetnie sprawdzi się do mięsnych potraw, czy intensywnych sosów.
Nero d’avola to flagowy szczep Sycylii. Organiczny producent Cortese zdecydował się stworzyć wino bez dodatku siarki jeszcze mocniej podkreślając cechy terroir oraz samej odmiany. Zbiory dokonywane są ręcznie w połowie września. W tym przypadku bardzo istotna jest restrykcyjna selekcja gron. Wino zaskakuje swoim dzikim charakterem. Zarówno w nosie jak i w ustach przywodzi na myśl aromaty owoców leśnych. W ustach świeże i nieoczywiste. Idealne do przystawek, drobiu, włoskiej pasty.
https://www.youtube.com/watch?v=CfaZKGScBa0
Piedirosso (w tłumaczeniu „czerwone stopy”) to starożytna odmiana winorośli, niegdyś bardzo popularna, jednak po pladze filoksery straciła na znaczeniu. Winogrona użyte do produkcji pochodzą z wapiennego terroir wzgórzystych okolic Taburno. Zbiór ręczny na początku października, a winifikacja bez użycia dębu. W kieliszku wino przybiera intensywną rubinową barwę, z purpurowymi refleksami. W nosie dominują nuty wiśni, jeżyn, z akcentem roślinnym i kwiatowym. W ustach pełne i krągłe, z łagodną taniną, którą docenią entuzjaści win mało szorstkich. Świetny wybór do makaronu, ryżu i dań w sosach.
Młode wino ze słynnego regionu Ribera del Duero w Kastylii i León na północy Hiszpanii. Jak w przypadku większości win tam produkowanych, powstało w 100% na bazie odmiany tempranillo. W kieliszku kusi gęstą, granatową suknią z wyraźną, z purpurową obwódką. Duża amplituda temperatur między dniem i nocą umożliwia optymalny rozwój fizjologiczny gron i koncentrację aromatów. Odnajdziemy intensywne nuty wiśni, malin i śliwek. W ustach bardzo gładkie, soczyste i po prostu smaczne. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18 stopni jako dodatek do lekkich przystawek i dań na bazie makaronu i ryżu.
Starannie zaprojektowany pinot, który powstał, by cieszyć zmysły i sprawiać przyjemność. Wino jest jasno-rubinowej barwy i o intensywnym, słodkim i ciepłym bukiecie. Dominują aromaty mocno dojrzałych wiśni, jeżyn, fig, rabarbaru w towarzystwie beczkowych nut przypominających czekoladę, wanilię i słodkie przyprawy. W ustach jest zdecydowane i bardzo pełne jak na tę odmianę winorośli, a jednocześnie gładkie jak jedwab, z subtelną i miękką taniną i kremową teksturą. Całość wieńczy soczysta i spójna końcówka. Pije się nad wyraz łatwo, a zawartość butelki znika niepostrzeżenie. Nie potrzebuje towarzystwa posiłku, ale bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie pieczonej kaczki.
Rasowy Médoc, dzięki dosyć równej proporcji merlota i caberneta, całkiem przystępny i wyważony. Tradycyjna winifikacja z powolną maceracją gwarantuje wysyconą barwę i dobry ekstrakt. Wino dojrzewało w tradycyjnych kadziach cementowych, a tylko 30% w dębowych beczkach. Eleganckie aromaty czarnej porzeczki i aronii przeplatają się z nutami tostowymi oraz korzennymi lukrecji i cynamonu. W ustach czytelne, lecz gładkie taniny, rześkie w smaku, z nieco dymną końcówką. Genialne przy stole, pasuje idealnie do grillowanej wołowiny, lubi oczywiście kuchnię francuską, ale i włoską.