Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Pago (łac. pagus) w hiszpańskim to dziedzictwo starożytnego określenia małej miejscowości. W wybranych dialektach do dziś oznacza parcelę uprawianą winoroślą lub oliwkami. Kilka lat temu użyto tego terminu, by wyróżnić wyjątkowe, pojedyncze siedliska kategorią Vino de Pago, wyróżniające się jakością na tle dużych, nierzadko poślednich apelacji. Obecnie jest zaledwie siedemnaście niewielkich (poniżej 100 ha) pagos w całym kraju. W pago Balagueses winnica nazywa się Finca la Muela. Dobrze ekstraktywna Garnacha tintonera spędziła dziesięć miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Cechuje go głęboka purpura barwy oraz mocny i złożony bukiet. Są w nim konfitury owocowe, goździki oraz ciekawe akcenty ziołowe i balsamiczne. Na podniebieniu miękkie, treściwe i długie. Finał korzenny z nutką lukrecji.