Los Altos symbolizuje historyczne miejsce i najwyżej położoną część Pago de Los Balagueses, w której odnalezione ślady produkcji wina datowane są na V w. p.n.e. – jedne z najstarszych w krajach śródziemnomorskich. Wino zostało wyprodukowane w ilości zaledwie 1000 butelek i jest kupażem syrah i garnachy, w równych proporcjach. Grona pochodzą z najwyżej położonych, najlepszych siedlisk z ekstremalnie niską wydajnością. Wino spędziło 18 miesięcy w dużej, 1000-litrowej, dębowej kadzi i kolejne 22 miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Suknia gęsta, granatowa. W nosie intensywne aromaty dojrzałych, czerwonych i czarnych owoców, z nutą balsamiczną. Po chwili dochodzą nuty dymne i waniliowe, które pojawiają się z każdym obrotem kieliszka i napowietrzeniem wina. W ustach pełne, lecz nie obezwładniające, z gładką taniną i harmonijną kwasowością. Całość wieńczy dłługi, gładki finisz. Takie wino świetnie smakują solo, ale towarzystwo wykwintnych dań z wołowiny i dziczyzny z pewnością podkreśli jego wyjątkowy charakter.