Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W zestawie Wakacyjny Finisz znajdziemy następujące wina: dwa ekspresyjne nowozelandzkie sauvignon w wersji białej i różowej, klasyka kalifornijskiego winiarstwa – czyli pełne, dojrzewające w beczce chardonnay oraz rasowy reński riesling z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Całość zestawu dopełniają dwa wina z Włoch: najpopularniejsze białe wino weneckie z winiarni Giusti oraz wino musujące produkowane metodą Charmata od producenta Garofoli.
Te codzienne wina z całą pewnością sprawdzą się podczas spotkań podsumowujących koniec lata, w akompaniamencie ryb, owoców morza oraz warzyw.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Różowe sauvignon blanc? W Nowej Zelandii, kraju śmiałych innowacji to jest możliwe! Wino Hole in the Water Blush, czyli „zarumienione”, powstało przez kupaż z niewielką ilością pinot noir. Piękna suknia w bladym odcieniu owocu granatu i klasycznie intensywny, rześki aromat owoców tropikalnych z niuansem truskawki w tle. Na podniebieniu soczyste, pełne i kwasowe. Warto spróbować do świeżych owoców morza, lub samo dla czystej przyjemności.
Najpopularniejsze białe wino weneckie winiarnia Giusti doprowadziła do szczytowej formy, w bardzo wyważonym stylu, i to bez udziału beczki. Dla wzbogacenia zapachu i smaku trzymane kilka tygodni na osadzie drożdżowym. Intensywny zapach owoców z gruszkami i bananami na pierwszym planie. Treściwe, gęste w fakturze, i jednocześnie odpowiednio rześkie. Solidne i wyraziste wino do kuchni wegetariańskiej, szczególnie polecane do grillowanych warzyw, delikatnego risotto z przyprawami, a także do dań rybnych.
Absolutna klasyka kalifornijskiego winiarstwa i tamtejsza specjalność w kategorii win białych – czyli pełne, dojrzewające w beczce chardonnay. Nie jest to jednak przykład wina zdominowanego przez charakterystyczne elementy dębowe. W nosie wciąż dominuje owoc spod znaku ananasa i karmelizowanych gruszek, z wyraźnym waniliowym akcentem. Suknia koloru złota pozostawia na ściankach kieliszka gęste łzy będące zwiastunem mocnej budowy wina. W ustach pełne, o gładkiej, kremowej teksturze, z delikatną słodyczą drewna i bardzo łagodną kwasowością. To wino, schłodzone do temperatury ok. 12 stopni będzie świetnie pasować do cięższych dań na bazie ryb i owoców morza, cielęciny i szparagów w sosie holenderskim.
Rasowy riesling reński z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Parcele niewielkiej rodzinnej winiarni w okolicy Martinstahl to idealne siedlisko tego szczepu, wypromowane już w średniowieczu przez cystersów ze sławnego klasztoru Eberbach. Piękne i soczyste aromaty dojrzałych owoców, rozpoznawalne są zarówno brzoskwinie i morele, jak i ananasy. W ustach delikatna słodycz, wino kompletne, uniwersalne. Smakuje samodzielnie, ale i w towarzystwie miękkich serów, pasztetów, przystawek.
Mimo że wygląda niepozornie, to wino musujące produkowane metodą Charmata jest ważnym punktem programu jednej z najlepszych winiarni w Marchii – Garofoli. Powstało w stu procentach z odmiany verdicchio, która w apelacji Verdicchio dei Castelli di Jesi dorasta w części klasyfikowanej jako classico. Druga fermentacja w zbiorniku, w niskiej temperaturze, a następnie dojrzewanie przez ok. 6 miesięcy. Wino jest jasnej, słomkowej barwy z zielonkawymi refleksami, trwałymi bąbelkami i pianką. Paleta smaków i aromatów rozciąga się przez brzoskwinie i białe kwiaty z dużą dawką świeżości. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 stopni jako aperitif lub do zimnych przystawek i delikatnych ryb.