Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kolor: | |
---|---|
Kod produktu: |
|
Zestaw składa się z trzech czerwonych, wytrawnych win: primitivo pochodzącego z Apulii, wyrazistego pinot noir z Nowej Zelandii oraz czarującego L’Empreinte de Saint Mont od producenta Plaimont. Całość zestawu uzupełnia książka „Winne Osobliwości”. Autorzy, czyli Małgorzata Sułek i Michał Bardel łączą siły i razem wyruszają w podróż dookoła świata wina. W poszukiwaniu najniezwyklejszych, najbardziej ekstremalnych i najdziwniejszych faktów i ciekawostek o wszystkim, co związane z winem.
Cena zestawu po rabacie uwzględnia wartość książki i trzech win.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Manduria to mała miejscowość na końcu świata, a dokładniej na końcu Półwyspu Apenińskiego, w apulijskim obcasie włoskiego buta. Rozsławiły ją jednak treściwe, południowe wina z lokalnej odmiany primitivo. Wino jest skoncentrowane i charakterne, chociaż dojrzewało tylko w stalowych kadziach. Ma sporo owocowych aromatów w bukiecie. Jest wyraziste w smaku, średniej budowy, z korzennym charakterem i przyjemnie ściągającym garbnikiem. Można przepijać proste posiłki kuchni włoskiej, grillowane mięso, ale także ostry gulasz i leczo.
Klasyczny dla Marlborough, wyrazisty pinot, z certyfikowanej uprawy ekologicznej winorośli. Momo bowiem w języku autochtonów znaczy dziedzictwo. Zbiór ręczny, naturalna fermentacja. Dojrzewało przez jedenaście miesięcy we francuskich beczkach. Barwa przejrzysta, w odcieniu malinowym. Bukiet niezwykle intensywny, z przewagą czerwonych owoców i suszonych ziół. W tle delikatnie zaznaczone nuty dymne. Na podniebieniu rześkie, z dobrą kwasowością i krągłością beczki. Pasuje do rozmaitych mięs, dań z grzybami, a także do pieczonego łososia.
Wino, które reprezentuje rzemieślniczą wręcz pracę winiarzy Sud-Ouestu w trosce o pielęgnowanie endemicznych odmian i prawdziwego stylu. Oprócz najważniejszej odmiany, jaką jest tannat, do jego produkcji użyto także pinenc i cabernet sauvignon. Każda winifikowana oddzielnie z 20-25dniową maceracją na skórkach. Po konwersji jabłkowo-mlekowej, gotowy kupaż dojrzewa przez 11 miesięcy we francuskich barrique, z których trzecią część stanowią beczki nowe. Intensywny nos z czarującymi nutami czerwonych i czarnych owoców, z nutą przypraw i lukrecji. W ustach szczere, okrągłe, dość pełne, z wyraźną lecz miękką taniną. Kaczka z pieprzem i górka jagnięca to jedne z optymalnych propozycji do łączenia.
Najdroższe wino świata, największy winiarski oszust, najseksowniejsza winiarnia, najpiękniejszy szlak winny… i wiele więcej najniezwyklejszych faktów o świecie wina.
Małgorzata Sułek i Michał Bardel łączą siły i razem wyruszają w podróż dookoła świata wina. W poszukiwaniu najniezwyklejszych, najbardziej ekstremalnych i najdziwniejszych faktów i ciekawostek o wszystkim, co związane z winem, przemierzają glob od Tybetu, przez Mołdawię, Lichtenstein i Maroko, aż po najdalej na południe wysunięte winnice Patagonii. Nie omijając oczywiście po drodze znanych wszystkim miłośnikom wina Szampanii, Toskanii czy Bordeaux.
Na łamach Winnych osobliwości każdy może zaznajomić się z rezultatem ich śledztwa. W 100 pełnych humoru, anegdot, ekscentrycznych winiarzy i rekordowych win opowieściach dzielą się z czytelnikami fachową wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Zebrane przez nich historie zaskoczą nawet największych koneserów.
https://www.youtube.com/watch?v=aUIwtFGleFI
Format: 21,5 cm x 16,1 cm
Strony: 240
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2021