Zestaw zawiera dwanaście wyselekcjonowanych win. Wysoka ocena klientów i znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu 6 win białych, 4 czerwone i 2 różowe. Wino półsłodkie idealnie komponować się będzie ze słodkościami. Cavy doskonale sprawdzą się podczas wznoszenia toastów w gronie najbliższych. Taka dwunastka zapewni zmysłowe doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czego chcieć więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.
Rześkie i lekkie wino codzienne z lokalnych odmian Langwedocji. Winnice korzystają z mikroklimatu nieodległej laguny przybrzeżnej Etang de Thau i dobrego nasłonecznienia, jak to na południu. Przyjemna, jasnosłomkowa barwa i rześkie aromaty owoców cytrusowych. W ustach bardzo świeże, z cytrynowym posmakiem. Orzeźwiające wino na każdą okazję, wystarczy schłodzić, potem tylko odkręcić nakrętkę.
Klasyczne orzeźwienie z krainy „zielonych win” leżącej na północy Portugalii. Vilacetinho ma 30 hektarów winnic dobrze usytuowanych na wzgórzach z południową ekspozycją, na granitowym podłożu. Mieszanka lokalnych odmian, z rześką arinto na czele, dobrze sprawdza się w chłodnym, atlantyckim klimacie. Wino ma jasną, przejrzystą barwę i drobne pęcherzyki gazu, podkreślające młodzieńczą świeżość. Delikatne aromaty kwitnącego sadu i cytrusów uzupełnia wyraziste orzeźwienie w smaku. Na języku jest lekkie, żywe i smaczne. Pije się miło i niepostrzeżenie. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2
Wierni pragnieniu promowania rdzennych odmian południowego zachodu Francji, poprzez swój kupaż Planete Cépages, winiarze z Plaimont pozwalają odkryć nam uniwersum autentycznych szczepów tego wyjątkowego regionu. Pod wpływem Oceanu Atlantyckiego na zachodzie i Pirenejów na południu, specyficzny mikroklimat Gaskonii decyduje o świeżości i aromatycznym charakterze tamtejszych win. Colombard wyraża tu całą swoją aromatyczną świeżość, natomiast później dojrzewający petit manseng, wnosi złożoność i delikatność. Wino jest jasnej słomkowej barwy, o bardzo intensywnym i orzeźwiającym charakterze. W nosie wyczuwalne są aromaty polnych kwiatów, brzoskwini, ananasa i liczi. W ustach otwiera się słodyczą by za chwilę dojść do równowagi prowadząc do kwasowego i orzeźwiającego finiszu. Świetne wino do kuchni egzotycznej i azjatyckiej.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Nuragus di Cagliari to maleńka apelacja licząca zaledwie nieco ponad 150 ha winnic zlokalizowanych w okolicach miasta Cagliari. Grona odmiany Nuragus dojrzewały na gliniasto-wapiennym terroir górzystego krajobrazu Sardynii. Oko cieszy delikatna, żółta barwa z zielonkawymi refleksami. Intensywny bukiet ukazuje aromaty brzoskwiń, gruszek, nektarynek i grejpfruta w kwiatowo-roślinnym anturażu. W ustach delikatne i eleganckie z zaznaczoną przyjemną, żywą kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 10-12 st. w towarzystwie skorupiaków, ryb i rozmaitych przystawek.
Wyrazisty shiraz w wersji różowej, z piasków i iłów winnic gaskońskich. Letnie orzeźwienie, ale także kompan do jedzenia. Jasna, soczysta barwa poziomkowa z akcentami pomarańczowymi. Rześkie i apetyczne nuty zapachowe malin, granatów i truskawek. Owocowy posmak nabiera w końcówce korzennej pieprzności, co nawet poprawia pijalność. Doskonale smakuje z daniami bazującymi na letnich warzywach oraz z grillowanymi rybami. Można też próbować do drobiu, przyprawionego czosnkiem i kolendrą.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Różowa cava ze słonecznej Requeny. 100 % szczepu grenache zapewnia winu aromatyczną złożonośc. Łososiowy kolor, w nosie aromaty truskawek, wiśni i cytrusów. Wino jest świeże, subtelne i eleganckie. W ustach krągłe z kremowym finiszem, ułożonymi bąbelkami i zadizorną kwasowością. Wino świenie komponuje się z owocami morza, risotto czy rybami.
Bardzo pijalne, delikatne wino z Toskanii. Bazuje na sangiovese, kluczowej odmianie regionu. Dojrzewanie przebiegało głównie w kadziach stalowych, a także po części w dużych, używanych beczkach przez trzy miesiące. W kieliszku aromaty owocowe z silnym akcentem wiśniowym. Jest lekkie i łagodne w smaku, więc można podać je do wędlin, salami, czy szynki, najlepiej nawiniętej na paluszki crostini, albo innych przekąsek w południowoeuropejskim stylu.
Skromna posiadłość rodziny Todesco położona jest w pobliżu ciepłego płaskowyżu Côtes de Duras. W tym mikroklimacie nieźle dojrzewa cabernet, właściwie tonowany owocowością merlota. Wino leżakowało w podziemnych zbiornikach cementowych przez kilka miesięcy. Solidne bordeaux, chociaż bez dużej koncentracji. Rubinowa barwa i sporo apetycznych aromatów ciemnych owoców, morwy, porzeczki. Świeże i miękkie w ataku, bardzo pijalne. Mile zaskakuje, dając dużo wrażeń w korzystnej cenie, co podkreślają adekwatne nagrody.