W skład zestawu wchodzi sześć win czerwonych z czterech państw: Chile, Francji, Hiszpanii oraz Portugalii. Przegląd różnych szczepów i kupaży: kupaż trzech najpopularniejszych szczepów Bordeaux: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc oraz jednoodmianowe wino na bazie lokalnego szczepu tinta de toro z Kastylii i Leon. Hiszpanię reprezentuje: Paso a Paso, czyli „krok po kroku”, czyli opowieść o radosnej pasji tworzenia wina od podstaw oraz chilijskie carmenère, które dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Całość zestawu dopełniają dwa wytrwane wina z Portugalii. Taki zestaw zapewni niezapomniane doznania i zapasy na jesienne spotkania w gronie najbliższych.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Monte Cascas (port. góra muszli, od miejscowości Cascais) to ambitny projekt łączący nazwą serii różne regiony Portugalii z wybranych winnic, najlepiej prezentujących możliwości danej apelacji. Monte Cascas Douro może być dobrym wprowadzeniem do wielkich win tego regionu. Niezwykłe terroir, tarasowe winnice na łupkowej skale w Dolinie Douro, o gorącym i suchym klimacie. W przystępny sposób pokazuje i siłę odmian touriga i ich elegancję. Niespełna połowa wina dojrzewała we francuskich beczkach przez dziewięć miesięcy. Purpura i fiolet sukni. Wyraźne nuty dzikiej róży, korzeni i ciemnych jagód. Na języku gładkie i ściągające w owocowym finale.
Klasyczne grona "chilijskiego" carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.
Paso a Paso, czyli „krok po kroku“, to opowieść o pasji tworzenia wina od podstaw. Za budulec służą tutaj stare nasadzenia tempranillo, które nadają winu siłę i wyrazistość. Podłoże stanowią kastylijskie piaski, które zapewniają właściwy drenaż przy rzadkich w tym rejonie opadach. Kolejną cegiełkę do jakości dokłada w pełni ekologiczna uprawa potwierdzona certyfikatem Agricultura UE. Zbiory ręczne, powolna maceracja i równie nieśpieszna fermentacja, to klucz do osiągnięcia wysokiej jakości. Całości obrazu dopełnia starzenie w nowych beczkach z francuskiego dębu. Zapewnia to owocowemu charakterowi wina doskonałą spójność z aromatami waniliowymi. W ustach wyczuwalne akcenty wiśni, truskawki i malin. Bardzo pijalne, radosne wino.
Portugalska sztuka winiarska w czystej formie, za inspirującą i ambitną nazwą kryje się solidne wino w kulturalnej i nowoczesnej stylistyce. Leżakowało w nowych beczkach zarówno amerykańskich, jak i francuskich. Treściwa, ciemna suknia i bardzo regularne łzy. Esencjonalny, ciepły i nieco balsamiczny bukiet. Nuty cabernetowe na pierwszym planie to czarna porzeczka i aronia, dalej śliwki i czereśnie w gorzkiej czekoladzie. W ustach słodki, krągły atak i przyjemnie ściągające wrażenie środka, z końcówką jak likier porzeczkowy. Można podać bez dekantacji do zapiekanek lub twardego sera.
Winnica od XVII wieku pozostaje w rękach tej samej rodziny. Kupaż trzech najpopularniejszych szczepów Bordeaux: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Odmiany wzrastają zarówno na żwirowych jak i gliniastych glebach co nadaje winu złożoności. Wino kusi aromatami czerwonych owoców oraz nutami ciemnej czekolady i dębiny. W ustach dobrze zbalansowane z przyjemną pikantnością i dojrzałymi taninami.
Jednoodmianowe wino na bazie lokalnego szczepu tinta de toro z Kastylii i Leon. Kontynentalny klimat z wpływami Atlantyku charakteryzuje się dużą amplitudą temperatur co z kolei przekłada się na solidną kwasowość wina. Suknia rubinowa z fioletowymi refleksami. Nos intensywnie owocowy z dominującymi nutami jeżyn i owoców czerwonych oraz aromatami z pochodzącymi z kilkumiesięcznego dojrzewania wina w beczce: kawy, dymu i ciemnej czekolady. W ustach wyważone, dobrze zbudowane, z wyczuwalną, gładką taniną. Świetnie sprawdzi się z grillowanymi mięsami, gulaszami czy sosami grzybowymi.