Sprawdź sam jak miejsce produkcji wpływa na styl wina!
Porównywanie Nowego i Starego Świata w kategoriach wina to już tradycja. W tym wypadku zestawiliśmy ze sobą tytuły z podobnych szczepów, ale innych miejsc pochodzenia. Mamy tu 6 różnych win. Jest cabernet sauvignon z Kalifornii i Bordeaux. Syrah pochodzące z Chile oraz Francji. A także sauvignon blanc z Hiszpanii i Nowej Zelandii.
Nieduża posiadłość w lewobrzeżnej części Bordeaux. Médoc z powiewem nowoczesności, silnie podkreślony owocowy charakter, również dzięki nietypowej dla tego podregionu przewadze merlota w mieszance bordoskiej. Dwa lata dojrzewania w kadziach. Rocznik 2009 (ograniczona ilość butelek!) uznany jest za doskonały dla win z tego regionu! Głęboka, purpurowa suknia. Pierwsze aromaty żurawiny i porzeczki ustępują miejsca nutom korzennym, pojawiają się cynamon i goździki. Na podniebieniu wino krągłe w ataku i oparte o dojrzałe taniny. Pozostawia długi posmak. Znakomite towarzystwo do pieczeni mięsnej.
W prestiżowej serii Legado ekologiczna winiarnia De Martino (pierwsza w Chile pod względem niskiej emisji CO2) prezentuje syrah z pionierskiego regionu Choapa. Dolina ta ma suchy i chłodny, andyjski klimat. Winnica leży na wysokości 825 m n.p.m. Winogrona ręcznie selekcjonowane. Fermentowały na drożdżach rdzennych. Do dojrzewania użyto starych beczek francuskich przez okres czternastu miesięcy. Świeże i owocowe w charakterze wino, o niewielkiej, jak na syrah, zawartości alkoholu. Aromaty czereśni, śliwek i przypraw korzennych. Gładkie i sprężyste na języku, pasuje do gulaszu chili con carne.
Wino potężne i trwałe jak donżon, sterczący od średniowiecza w piwnicy Château Donjon! Tak dobrze ufortyfikowana posiadłość, w rękach rodziny Panis od XV wieku, kiedyś strzegła benedyktyńskiego opactwa w Caunes. Dziś skupia się na bliskiej mnichom, pokojowej działalności. A Cuvée Prestige to jej najlepszy owoc! Grona syrah (80%) i grenache dojrzewały na skalistych terasach przedgórza Montagne Noir. Osobno dojrzewało w małych beczkach bordoskich syrah, a w dużych grenache, po 12 miesięcy. Ciemnorubinowa, zachwycająca suknia. Atrakcyjny bukiet: od gorzkiej czekolady po suszone śliwki i czereśnie, z akcentami ziołowymi. Skoncentrowane w palecie, gęste, z gładkimi taninami.
Wino, które udowadnia jak dobrze francuski szczep odnalazł się w chłodniejszym zakątku Kastylii. I to z sukcesami, wśród wielu nagród międzynarodowych jest i wysoka nota (90/100 pkt.) od lokalnej wyroczni, przewodnika Guia Peñin. Dwudziestoletnia winnica jest dość wysoko (750 m) położona, co sprzyja rześkości owoców. Dodatkowo winobranie odbywa się w nocy, a grona są schładzane podczas fermentacji. Rześkie wino białe, o typowym dla odmiany sauvignon, intensywnym zapachu. Jest to atrakcyjny zestaw nut trawiastych i kwiatowych z cytrusowymi. Na języku grejpfrutowa świeżość i mineralna czystość. Można podawać do sałatek, wskazane pomidory i ser kozi.
Z doskonale nasłonecznionych winnic wybrzeża Monterey w Kalifornii pochodzą dojrzałe grona cabernet. Służy im również ekologiczna uprawa winorośli. Linia Round Hill eksponuje odmianowy charakter wina i siłę owocowych aromatów. Skoncentrowana, ciemnogranatowa suknia. Wyczuwa się aronię, czarną porzeczkę i morwy ze szczyptą lukrecji. Świeże w ustach, z charakternym, lecz wygładzonym garbnikiem.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough - regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!