Alzacki Romans to zestaw trzech białych win od producenta Domaine Fernand Engel. Pod nazwą Edelzwicker kryje się tradycyjne, kupażowane, codzienne wino alzackie. Na języku gładkie i świeże, przynosi skojarzenia z jogurtem morelowym i migdałami. Średniej budowy, świetnie sprawdzi się do delikatnych dań z drobiu. Za nazwą pinot blanc odnajdziemy w Alzacji dodatkowy szczep z rodziny pinot: licznie uprawiany auxerrois. Gładki i delikatny w smaku. Całość zestawu dopełnia riesling. Intensywny, wyrazisty i bardzo owocowy zapach, przynoszący skojarzenia z grejpfrutem, ananasem i innymi cytrusami. Idealny podczas wieczoru we dwoje.
Pod nazwą Edelzwicker kryje się tradycyjne, kupażowane, codzienne wino alzackie, wyłamujące się z hegemonii win odmianowych. Jego podstawę stanowi delikatny pinot, kwasowość zapewnia riesling, a aromat muscat. Ciekawy i złożony jest też bukiet cytrusowo-przyprawowy. Wyczuwalne są rodzynki i pigwa, brzoskwinie i karmel, z niuansami pieprzu i wanilii. Na języku gładkie i świeże, przynosi skojarzenia z jogurtem morelowym i migdałami. Średniej budowy, można podać do delikatnych dań z drobiu.
Łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw. Za nazwą pinot blanc kryje się w Alzacji dodatkowy szczep z rodziny pinot: licznie uprawiany auxerrois. Ma zapach kwiatowy, z niuansami brzoskwiń i wanilii. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne, nieagresywne. Świeże i miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku. Z tym alzackim pinotem pójdą pod ręką chętnie tarta cebulowa, pasztety, sery.
Alzacki riesling we wzorcowym wydaniu, treściwy i aromatyczny. Zapewne pomaga mu ekologiczna uprawa, i wapienno-granitowe siedlisko koło miejscowości St. Hippolyte. Fermentuje na drożdżach rdzennych, leżakuje kilka miesięcy na osadzie w stalowych kadziach. Ma intensywny, wyrazisty i bardzo owocowy zapach, przynoszący skojarzenia z grejpfrutem, ananasem i innymi cytrusami. Ewoluuje po zamieszaniu w nuty kwiatowe i maślane. Na podniebieniu sprężyście świeży, po chwili pokazuje trochę ciała i krągłości. Dobry do wielu dań, szczególnie homara, ryb, lub drobiu.