Niewielka firma rodzinna, założona przez braci Cavallotto w 1948 roku, w Castiglione Falletto, mateczniku Barolo. Jest to Piemont w starym, surowym rycie, ostoja konserwatyzmu.

Cavallotto 2

Zmieniają się modne style i popularność win piemonckich, a tu kolejne pokolenie: czyli rodzeństwo Alfio, Giuseppe i Laura tworzą je, tak jak ich dziadek i ojciec, od pięćdziesięciu lat bez większych zmian. Jest to jedna z pierwszych winiarni w regionie stosujących naturalną i zrównoważoną uprawę winorośli. Działają starannie, na małą skalę i w najwyższej dbałości o jakość produkcji, a przede wszystkim z szacunkiem dla siedlisk. A jest o co dbać, bo posiadają 25 hektarów doskonałych parcel, zwłaszcza główne cru Bricco Boschis. Oprócz kluczowego dla Barolo szczepu nebbiolo, uprawiana jest na nich cała lokalna klasyka: barbera, dolcetto, freisa a także i chardonnay. Cała produkcja to zaledwie 100 tysięcy butelek rocznie, ale każda, nawet proste dolcetto, czy freisa, noszą autorskie piętno siedliska piemonckiego i troskliwej ręki winiarzy z Cavallotto.

 

Sprawdź ofertę win od producenta Cavallotto >