Sezon na szparagi został otwarty. W sieci pojawiają się nowe artykuły o tym, jakie wina najlepiej łączą się z tym przysmakiem. Jak zawsze, dużo zależy od sposobu przygotowania, użytego sosu i towarzystwa, w którym szparagi występują.
Większość połączeń mieści się jednak w wąskim kręgu odmian winorośli i regionów. Często poleca się tu takie wina jak hiszpańskie verdejo czy austriacki grüner veltliner. My testowaliśmy białe vinho verde. Sprawdziło się!
Vinho verde – apelacja mieszcząca się w portugalskim regionie Minho zdobyła międzynarodową sławę. Specjalizuje się w lekkich winach, o niskiej zawartości alkoholu i dwutlenku węgla. Są więc, vinho verde, często delikatnie musujące, co w połączeniu z kwasowością daje wina bardzo orzeźwiające. Zielone wina, bo tak są nazywane, biorą swoją nazwę od portugalskiego słowa „verde”, które oznacza kolor zielony, ale także coś co jest niedojrzałe lub młode. Najlepiej smakują bowiem kiedy są młode – nie są to wina o potencjale do dojrzewania. Zielone wina zawdzięczają swoją nazwę także krajobrazowi regionu Minho, który jest niezwykle bujny i pełny zieleni. Vinho verde są wytwarzane z kupażu wielu lokalnych szczepów, w których skład najczęściej wchodzą arinto i loureiro. Mogą być to wina różowe i czerwone ale najczęściej spotyka się białe. Oprócz smaku ich dużą zaletą jest cena, która przeważnie mieści się w przedziale 20-40 zł.
Jeżeli więc nie wiecie co podać do szparagów lub co podać do vinho verde, możecie śmiało skorzystać z naszej rekomendacji. Lekki styl tego wina powinien świetnie połączyć się z delikatnymi, gotowanymi lub pieczonymi szparagami.
Jan Czyż
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.