Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Nasze podejście do produktów alkoholowych się zmienia. Coraz więcej osób ma świadomość, jakie korzyści przynosi spożywanie napojów bezalkoholowych. Nie opiera się temu świat wina. Nadal jednak mamy wiele uprzedzeń do tego rodzaju trunków. Wszystko z powodu słabej jakości win bezalkoholowych w przeszłości. Co więcej, w dalszym ciągu gros z nas nie do końca rozumie, czym jest wino bezalkoholowe. Jaka jest zatem definicja wina bezalkoholowego?
Definicja wina bezalkoholowego
Definicja wina bezalkoholowego jest o tyle myląca, że dopuszcza występowanie śladowych ilości alkoholu. Wino bezalkoholowe nie powinno zawierać go więcej niż 0,5%. Kiedy na etykiecie znajdziemy informację o zawartości alkoholu 0,0% oznacza to z kolei, że możemy mieć pewność, że w tym produkcie nie ma nawet minimalnych jego ilości. Jest to szczególnie ważne w kontekście kobiet będących w ciąży, wśród których wino bezalkoholowe 0% jest bardzo popularne.
JAK WYTWARZA SIĘ WINA BEZALKOHOLOWE?
Niewielu z nas rozumie, jak powstaje wino bezalkoholowe. Wbrew pozorom produkcja wina bezalkoholowego jest często bardziej skomplikowana od produkcji klasycznych win. Jedna z metod wytwarzania zakłada, że trunek przechodzi standardowy etap fermentacji alkoholowej, a następnie proces dealkoholizacji. W celu redukcji poziomu alkoholu stosuje się odwróconą osmozę lub metodę wirujących stożków. Zbyt skomplikowane? Na szczęście tym muszą się martwić sami winiarze. Warto pamiętać, że podczas tego procesu pozbywamy się z wina nie tylko alkoholu, ale również związków aromatycznych i garbników. Stworzenie wina bezalkoholowego tą metodą wymaga ogromnego doświadczenia winiarza. Z wyzwaniem tym, z wielkim sukcesem, mierzy się producent BIBO RUNGE z Niemiec. Filozofią producenta jest stworzenie jak najlepszego wina bazowego, o bogatym bukiecie aromatów. W efekcie uzyskujemy pełną paletę doznań, jednakże bez alkoholu. O niewątpliwym sukcesie producenta świadczy gros nagród oraz wysokie oceny krytyków winiarskich. Marcus i Monika prowadzą winnicę nieprzerwanie od 2014 roku. Grona szczepu riesling oraz pinot noir wzrastają w jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich Niemiec – Rheingau. W portfolio producenta znaleźć możemy zarówno bezalkoholowe wina musujące, jak i bezalkoholowe wina spokojne. Producent stosuje tylko i wyłącznie zbiory ręczne, z zachowaniem restrykcyjnej selekcji gron. Dodatkowo wina są wegańskie. Niezaprzeczalną jakość potwierdza fakt, iż odzwierciedlają one w pełni specyfikę terroir oraz charakterystykę użytych odmian winorośli. Wina te uznawane są za jedne z najlepszych niemieckich win bezalkoholowych.
Jeszcze innym sposobem otrzymywania win bezalkoholowych jest kupażowanie soku z winogron. Proces produkcji zakłada tłoczenie gron, mieszanie soku, usuwanie nadmiaru cukru oraz filtrację. Zatem tą metodą powstać mogą również wytrawne wina bezalkoholowe. Z metody tej korzysta producent Le Petit Béret. Ten francuski producent tworzy nie tylko wegańskie, ale i całkowicie organiczne wina bezalkoholowe. Wszystkie wina wyszły spod ręki Dominique’a Laporte’a, który w 2004 roku zdobył tytuł „Meilleur Sommelier de France” (Najlepszego Sommeliera Francji). Dominique Laporte jest światowym autorytetem w dziedzinie enologii, w przeszłości był sommelierem kilku kultowych luksusowych hoteli, w tym Hotel Meurice w Paryżu i The Connaught Hotel czy Great Eastern Hotel w Londynie, w którym pracował u boku Gordona Ramsaya. Potwierdzeniem kunsztu winiarza jest mocna pozycja producenta na rynku win bezalkoholowych nie tylko we Francji, ale i na świecie.
Jakie wino bezalkoholowe wybrać? Warto zaznaczyć, że przy zastosowaniu tak pierwszej, jak i drugiej metody produkcji, przy odpowiednim doświadczeniu i dbaniu o jakość, powstać mogą dobre wina bezalkoholowe, które zaskoczą nas bogactwem aromatów. Smak wina bezalkoholowego jest nierzadko również elementem zaskoczenia. Pamiętajmy zatem, że najlepsze wino bezalkoholowe, to takie, które nam po prostu smakuje.
Korzyści płynące ze spożywania wina bezalkoholowego
Dlaczego warto sięgnąć po wino bezalkoholowe? Powodów jest wiele. Bezalkoholowe wino gronowe ma wszystkie zalety tradycyjnego wina i pozwala na cieszenie się tym trunkiem osobom, które z wielu powodów nie mogą rozkoszować się standardowym winem. Kierowcy i kobiety w ciąży to najważniejsza grupa docelowa, konsumująca tego typu wina. Dzięki winom bezalkoholowym nie muszą czuć się wykluczeni z towarzystwa przy okazji takich wydarzeń jak przyjęcia, urodziny czy wszelakie bankiety i wernisaże.
Co więcej, wina bezalkoholowe zawierają związki chemiczne obecne również w standardowym winie, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim układ krwionośny. Pominąć nie można faktu, że pozbawione alkoholu wina mają zdecydowanie mniej kalorii, a więc są idealną alternatywą dla osób dbających o linię.
Jak widzimy zalety win bezalkoholowych możemy mnożyć. Bez wątpienia warto próbować tego typu win. W Kondrat Wina Wybrane stale rozszerzamy portfolio i wprowadzamy nowości, również w postaci win bezalkoholowych. Jednak nie zapominajmy, że alkohol jest nośnikiem smaku, więc o ile pozwoli nam na to sytuacja, sięgajmy również po standardowe wina. Świat win jest naprawdę ciekawy i wart odkrywania.
Małgorzata Sułek
Absolwentka SGH na kierunku finanse i rachunkowość. Początkowo związana z bankowością, obecnie odkrywa pasję do wina zarządzając siecią sklepów franczyzowych i projektem wyjazdów enoturystycznych Misja Wino. Prywatnie miłośniczka podróży, dobrej kuchni oraz spotkań z przyjaciółmi, zawsze w towarzystwie dobrego wina. Ukończyła kurs WSET 2 oraz WSET 3 z wyróżnieniem.