W skład zestawu wchodzi sześć win czerwonych z pięciu państw: Chile, Francji, Hiszpanii, Włoch oraz USA. Przegląd różnych odmian winorośli i kupaży: starannie zaprojektowany pinot z Kalifornii oraz kupaż szczepu syrah i lokalnej odmiany tintilla da rota ze słonecznej Andaluzji. Sztandarowa odmiana z Chile o dużej ekspresji owocu – carmenère oraz ciemna malvasia w wersji odmianowej z Apulii. Całość zestawu dopełnia bardzo cenione wino, powstałe z czterech czerwonych odmian regionu Veneto oraz ekologiczny kupaż z Doliny Rodanu. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czego chcieć więcej?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Starannie zaprojektowany pinot, który powstał, by cieszyć zmysły i sprawiać przyjemność. Wino jest jasno-rubinowej barwy i o intensywnym, słodkim i ciepłym bukiecie. Dominują aromaty mocno dojrzałych wiśni, jeżyn, fig, rabarbaru w towarzystwie beczkowych nut przypominających czekoladę, wanilię i słodkie przyprawy. W ustach jest zdecydowane i bardzo pełne jak na tę odmianę winorośli, a jednocześnie gładkie jak jedwab, z subtelną i miękką taniną i kremową teksturą. Całość wieńczy soczysta i spójna końcówka. Pije się nad wyraz łatwo, a zawartość butelki znika niepostrzeżenie. Nie potrzebuje towarzystwa posiłku, ale bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie pieczonej kaczki.
Apelacja z przyrostkiem village zapewnia już wyższy ponad przeciętną poziom „rodańczyka”, a tu jeszcze dodatkowa selekcja gron podnosi jakość i koncentrację. Winogrona pochodzą tylko ze starych, ponad sześćdziesięcioletnich krzewów, uprawianych ekologicznie. Zbierane w różnych siedliskach łączą zalety dojrzałości z gorącej, skalistej garrigue oraz mineralnej świeżości niżej położonych glin, piasków i wapieni. Przedłużona, naturalna fermentacja i cztery miesiące dojrzewania w cementowych kadziach. Głęboka suknia z karmazynowymi refleksami skrywa mocny, korzenno owocowy bukiet. Pojawiają się aromaty słodkich porzeczek, jeżyn i śliwek, oraz lukrecji i przypraw korzennych. W ustach harmonijnie taniczne. Uniwersalne przy stole, pasuje do sztuki mięsa, sera lub nawet do ciemnego ciasta. Zalecamy podawać schłodzone.
Seria Legado (hiszp. dziedzictwo) to wina leżakowane i selekcjonowane w ekologicznej winiarni De Martino, przy limitowanej wydajności winnicy. Dwudziestoletnie krzaki rosną na kamienistej glebie w Isla de Maipo. Naturalna winifikacja na drożdżach rdzennych z ograniczonym użyciem siarki. Dojrzewało tylko w używanych beczkach z francuskiego dębu przez czternaście miesięcy. Sztandarowa odmiana Chile o dużej ekspresji owocu. W bukiecie rozpoznawalne dojrzałe czarne porzeczki i maliny, ze szczyptą charakterystycznych, suszonych ziół. Paleta gładka, a równocześnie żywa i ściągająca. Solidne wino do mięsnych potraw.
Gorący klimat Andaluzji sprawia, że jest to idealny region do produkcji win czerwonych. Przykładem tego są wina producenta Tesalia. Iceni to jakże przyjemny wstęp do tej wyjątkowej przygody. Wino Iceni to kupaż szczepu syrah oraz lokalnej odmiany tintilla da rota. Szczepy te fenomenalnie sprawdzają się w tej szerokości geograficznej, gdyż potrzebują sporo słońca, żeby w pełni dojrzeć. W kieliszku wino błyszczy żywym rubinem z fioletowymi refleksami. W nosie dominują nuty dojrzałych, czerwonych owoców. Wino spędziło pięć miesięcy w beczce z dębu francuskiego, co wzbogaciło bukiet o aromaty ziół, lukrecji i czekolady. Na podniebieniu konsekwentnie owocowe, wsparte długim finiszem, przyjemną kwasowością i gładką taniną. Świetnie sprawdzi się do mięsnych potraw, czy intensywnych sosów.
Bardzo ciekawe i przyjemne wino, które powstało z czerwonych odmian regionu Veneto, dojrzewających na przyjeziornych zboczach wschodniej części jeziora Garda. Grona zbierane były ręcznie, a każda z odmian winifikowana osobno. Po połączeniu, gotowy kupaż spędził 24 miesiące w 500-litrowych tonneaux. Piękna, rubinowa i połyskliwa suknia otwiera przed nami bogactwo aromatów kirschu, konfitury wiśniowej, fiołków, marcepanu, mlecznej czekolady i słodkich przypraw. W palecie krągłe, soczyste, zrównoważone, przystępne i bardzo pijalne. Doskonały wybór do grillowanych, pieczonych i duszonych mięs. Warto odrobinę schłodzić.
To prawdziwa ciekawostka, ciemna malvasia w wersji odmianowej! Onegdaj częsty składnik w kupażach włoskich win, nawet w Toskanii, dziś straciła na popularności. Na południu Włoch ciągle jeszcze spotykana, świadczy o prehistorii italskiego winiarstwa, zaszczepionego przez Greków. Malvasia bowiem to uproszczone brzmienie Monemvasia, średniowiecznego, sławnego portu greckiego, handlującego słodkimi winami z Krety. To wino jest jednak wytrawne, aromatyczne i bogate owocowością. Ma solidną barwę, a w ustach dobrą kwasowość i ciało. Nie bez uroku!