W zestawie jest sześć różnych win, które znakomicie sprawdzą się na każdą okazję. Białe wina reprezentowane są przez: wino z serii kult, które powstało na bazie odmian z rodziny pinot oraz modny i aromatyczny viognier z południa Francji. Przedstawicielami win czerwonych są natomiast: kupaż trzech najpopularniejszych szczepów Bordeaux: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc oraz bardzo konkretne, organiczne tempranillo. Zestaw dopełniają dwa wina różowe: odważny, bardzo młodzieńczy pinot z odległego i gorącego regionu Badajoz i lekkie, niezobowiązujące, rześkie z owocową nutą pinot gris. Taki zestaw zapewni niezapomniane doznania i zapasy na spotkania w gronie najbliższych.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Paso a Paso, czyli „krok po kroku“, to opowieść o pasji tworzenia wina od podstaw. Za budulec służą tutaj stare nasadzenia tempranillo, które nadają winu siłę i wyrazistość. Podłoże stanowią kastylijskie piaski, które zapewniają właściwy drenaż przy rzadkich w tym rejonie opadach. Kolejną cegiełkę do jakości dokłada w pełni ekologiczna uprawa potwierdzona certyfikatem Agricultura UE. Zbiory ręczne, powolna maceracja i równie nieśpieszna fermentacja, to klucz do osiągnięcia wysokiej jakości. Całości obrazu dopełnia starzenie w nowych beczkach z francuskiego dębu. Zapewnia to owocowemu charakterowi wina doskonałą spójność z aromatami waniliowymi. W ustach wyczuwalne akcenty wiśni, truskawki i malin. Bardzo pijalne, radosne wino.
Winnica od XVII wieku pozostaje w rękach tej samej rodziny. Kupaż trzech najpopularniejszych szczepów Bordeaux: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Odmiany wzrastają zarówno na żwirowych jak i gliniastych glebach co nadaje winu złożoności. Wino kusi aromatami czerwonych owoców oraz nutami ciemnej czekolady i dębiny. W ustach dobrze zbalansowane z przyjemną pikantnością i dojrzałymi taninami.
Jedno z dwóch win białych z serii kult, które powstało na bazie odmian z rodziny pinot. W tym przypadku użyto szczepu pinot blanc – czyli weisser burgundera. Zbiór jedynie najzdrowszych owoców na początku października, z krzewów pochodzących z gliniasto-wapiennego podłoża. Wino jest bardzo jasnej, słomkowej barwy z profilem aromatycznym skoncentrowanym wokół jabłek, gruszek i cytrusów, z dodatkiem lekkiej nuty migdałowej. W ustach jest sporo ciała, stosunkowo wysoka moc i wyraźna kwasowość dobrze łagodzona przez kilka gramów nieprzefermentowanego cukru. Czysty i orzeźwiający finisz. Można pić samo w ciepły, wiosenny dzień, albo podawać np. do grillowanej ryby lub smażonych krewetek.
Coraz modniejsza, aromatyczna odmiana viognier z południa Francji w klarownej realizacji winiarzy z langwedockiego wybrzeża, bogatego w świetne, wapienne siedliska. Wino dojrzewało na osadzie w kadziach stalowych przez kilka miesięcy. Brylantowo złocista barwa z perłowymi refleksami. Intensywny aromat dojrzałych owoców z morelami na pierwszym planie, wzbogacony o warstwy kwiatowe. W ustach krągłe, z długim posmakiem. Pasuje i do wędzonego łososia, czy ciężkiego sera, i do sałatki z mango.
Volunte Pinot Grigio Blush to piękna nazwa dla różowego wina. Czyż nie? Tym bardziej cieszy, jeśli z butelki wyziera wino w kolorze rozkwitłej fuksji. Charakterystyczna owocowość układa przepięknie świeży bukiet. Na podniebieniu jest jedwabiste i gładkie. Trudno uwolnić się od skojarzeń z malinami i poziomkami. Jest smacznie, lekko i przyjemnie. I to wystarczy, by zabrać je na randkę. A nawet dwie. Umili konsumpcję owoców morza i łososia.
Odważny, bardzo młodzieńczy pinot w wersji różowej z winnic odległego i gorącego regionu Badajoz, przygotowywany na jesienne novello bodegi. Bardzo wczesny zbiór winogron, już pod koniec lipca. Prawdopodobnie to najwcześniejsze winobranie pinot noir na północnej półkuli! Intensywna, truskawkowa barwa. Wino mocno aromatyczne, o charakterze czerwonych owoców i nektarynek. Na języku świeże i rześkie. Warto spróbować z carpaccio albo drobiem.