Zestaw Koniec Lata składa się z następujących win: sauvignon blanc z Chile, kultowy weisser burgunder od Tiny Pfaffmann, aromatyczny kupaż popularnej odmiany macabeo, dla wzbogacenia owocowości mineralnej garnacha z Katalonii oraz vermentino, czyli sardyńska klasyka. Całość dopełnia ciekawe różowe wino, które powstało z rdzennych odmian południowego zachodu Francji i prosecco z winnic Giusti. Te codzienne wina z całą pewnością sprawdzą się podczas spotkań towarzyskich, na ostatnich letnich piknikach, w akompaniamencie ryb, owoców morza oraz warzyw.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Prosecco z winnic Giusti nazwanych Rosalia i Case Bianche. W wersji extra dry jest bardzo pijalne i smaczne bez towarzystwa jakichkolwiek potraw. Ma delikatnie słomkową barwę z zielonkawym refleksem. Pachnie lekko i świeżo, kwiatem akacji, skórką z cytryny i jabłkiem golden delicious. W smaku jest bardzo rześkie, harmonijne i smaczne. Jeden kieliszek zachęca do następnego, także dzięki umiarkowanej zawartości alkoholu.
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Jedno z dwóch win białych z serii kult, które powstało na bazie odmian z rodziny pinot. W tym przypadku użyto szczepu pinot blanc – czyli weisser burgundera. Zbiór jedynie najzdrowszych owoców na początku października, z krzewów pochodzących z gliniasto-wapiennego podłoża. Wino jest bardzo jasnej, słomkowej barwy z profilem aromatycznym skoncentrowanym wokół jabłek, gruszek i cytrusów, z dodatkiem lekkiej nuty migdałowej. W ustach jest sporo ciała, stosunkowo wysoka moc i wyraźna kwasowość dobrze łagodzona przez kilka gramów nieprzefermentowanego cukru. Czysty i orzeźwiający finisz. Można pić samo w ciepły, wiosenny dzień, albo podawać np. do grillowanej ryby lub smażonych krewetek.
Górzyste okolice Montsantu to matecznik starych krzewów odmian winorośli garnacha, również w wersji białej. Te w winnicy Capçanes mają ponad pół wieku! W kupażu użyto również popularnej odmiany macabeo, dla wzbogacenia owocowości mineralnej garnacha, i wspólnie je poddano fermentacji w stalowych kadziach. Wino ma atrakcyjne aromaty gruszek, bananów i mango oraz akcenty kwiatowe. Na podniebieniu gładkie, kremowe w dotyku, z dużą świeżością smaku, lekko ziołowe w końcówce. Dobre do owoców morza czy tradycyjnej paella, lub poza Hiszpanią do sałatki z kurczakiem.
Bardzo ciekawe różowe wino, które powstało z rdzennych odmian południowego zachodu Francji. Jego podstawę stanowią tannat i pinenc, z niewielkim dodatkiem cabernet sauvignon. Owoce pochodzą z tych części winnic, które mają północną lub zachodnią ekspozycję, co pozwala na zachowanie świeżości i aromatycznej ekspresji, niezbędnej przy produkcji jakościowych win różowych. Fermentacja zachodzi powolnie w stalowych zbiornikach w bardzo niskiej temperaturze 10-12 st. zapewniając tym samym bardzo dużą dawkę świeżości. Suknia różowej barwy z błękitnymi refleksami. W nosie dominują aromaty czerwonej i czarnej porzeczki, malin i borówek. W ustach zaskakuje siłą swojej struktury będąc jednocześnie bardzo soczyste i aromatyczne. Czysty, długi i konsekwentny finisz. Makaron z krewetkami, grillowane warzywa i ceviche z łososia to niektóre z rekomendowanych połączeń kulinarnych.
Sardyńska klasyka w bardzo przystępnym wydaniu. Owoce vermentino dojrzewały na gliniasto-wapiennym podłożu pobliskich wzgórz zapewniając im odpowiednią dawkę składników mineralnych. Wyselekcjonowane grona, uprzednio pozbawione szypułek, poddane zostały delikatnemu wyciśnięciu, a powstały moszcz przeszedł 14-dniową fermentację w kontrolowanej temperaturze, aby zachować świeżość i owocowy profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty owoców cytrusowych, brzoskwiń, gruszek oraz białych kwiatów. W ustach żwawe, zdecydowane i o solidnej strukturze uzyskanej dzięki kontaktowi z osadem z drożdży. Całość wieńczy długa, delikatnie gorzkawa końcówka charakterystyczna dla vermentino. Wspaniałe wino do owoców morza, smażonych ryb i przystawek.