Specjalny zestaw składa się z trzech białych, wytrwanych win przygotowanych przez kobiety dla kobiet. Czas Na to obsypany nagrodami (w tym międzynarodową Mundus Vini) kupaż solarisa i heliosa prosto z polskiej winnicy L’Opera. Rasowy, złożony i nieco wymagający riesling pochodzący z drugiego co do wielkości regionu winiarskiego Niemiec – Palatynatu. Dopełnieniem zestawu jest chardonnay z chłodnego klimatu uprawy często uznawane jest za najbliższe stylistycznemu wzorcowi odmiany pochodzące z winnicy Birgit Eichinger, która jest najbardziej znaną kobietą winiarką w Austrii.
Do każdego zestawu win 'Od kobiet dla kobiet’ dołączamy mini zestaw kosmetyków powstałych na bazie winorośli. Kosmetyki te wytwarzane są przez polską markę Bottica, a sama firma założona została przez (kto by się spodziewał) kobietę, Magdalenę Różniak.
W skład zestawu wchodzą:
Czas Na to obsypany nagrodami (w tym międzynarodową Mundus Vini) kupaż solarisa i heliosa. Obie odmiany zostały zebrane na początku października, a po wyciśnięciu powędrowały do 3-letnich beczek z francuskiego dębu z lasu Allier na okres 4 miesięcy, w których wino przeszło niekompletną konwersję jabłkowo-mlekową. Dzięki temu smak wina się zaokrąglił, a nuty pochodzące z beczki świetnie zintegrowały się tworząc wielowarstwowy i intensywny bukiet. Odnajdziemy w nim aromaty ananasa, gruszki i moreli, z akcentem kwiatowym w tle. Pełne i krągłe w ustach, z czystym, długim i waniliowym finiszem. Autorką tego wina jest Kobieta-Winiarz, Irmina Szpak, która uważa, że wino to doskonale zaprezentuje się w towarzystwie kaczki, schabowego i rozmaitych potraw na bazie ryb.
Chardonnay z chłodnego klimatu uprawy często uznawane jest za najbliższe stylistycznemu wzorcowi odmiany. W tym przypadku owoce pochodzą z najbardziej wysuniętej na wschód części cru Gaisberg, którego lessowe podłoże nadaje winogronom wyjątkowy smak i aromat. Fermentacja miała miejsce w stali nierdzewnej, którą po 3 tygodniach przerwano aby zatrzymać niewielką ilość resztkowego cukru, po czym wino trafiło do dużych dębowych kadzi, w których dojrzewało przez kolejnych kilka miesięcy. Suknia słomkowej barwy odkrywa intensywne aromaty gruszek, zielonych części kwiatów i cytrusów. W ustach soczyste, żwawe, z dobrą strukturą i delikatną słodyczą. Finisz długi, intensywny i bardzo przyjemny. Świetne wino do kuchni chińskiej i japońskiej.
Rasowy, złożony i nieco wymagający riesling pochodzący z drugiego co do wielkości regionu winiarskiego Niemiec – Palatynatu. Do jego produkcji użyto najzdrowszych i najbardziej dojrzałych owoców pochodzących z wapienno-lessowego terroir. Zbiór ręczny pod koniec października. Spontaniczną fermentację w niskiej temperaturze poprzedziła 24-godzinna maceracja, która nadała winu słomkową barwę. W nosie odnajdziemy aromaty limonki i grejpfruta, z drugoplanowym elementem przywodzącym na myśl miód i kwiaty akacji. W ustach dochodzi spora dawka mineralności i kwasowości. Podawać mocno schłodzone do wszelkiego rodzaju ryb lub do kaczki.
Zestaw kosmetyków powstałych na bazie winorośli. Kosmetyki te wytwarzane są przez polską markę Bottica, a sama firma założona została przez (kto by się spodziewał) kobietę, Magdalenę Różniak.
W skład zestawu wchodzą: