Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Producent poświęca sporo uwagi, żeby zimnolubne chardonnay mogło zaistnieć w gorącym hiszpańskim lewancie. Nocne zbiory i krótka maceracja ze skórkami mają zapewnić świeżość i wysycenie owoców. Wino fermentuje we francuskich beczkach. Przez okres miesiąca mieszane jest techniką battonage. W kieliszku kusi złotymi refleksami dobrze skrojonej sukni. W nosie nie zdradza pretensji do wyniosłości. Kluczem do radości z tego wina nie jest ani typowo tostowa nuta zapachowa ani słodkawa zagadkowość owoców egzotycznych. Nie brak tu bukietu smażonego ananasa i jabłek, dojrzałej mirabelki, niuansu podobnego do mozzarelli, ziół i gałki muszkatołowej. Dopełnieniem jest przyjemna mineralność i odczuwalna w ustach gładkość. Jest więc trochę z przymrużeniem oka i trochę na poważnie. Solo dla miłośników nieco cięższych win. Pełnię możliwości pokazuje przy nieśpiesznym obiadku na tarasie. Przy wyborze potraw pierwszeństwo dla… pizzy hawajskiej, drobiu oraz ryb w śmietanowych sosach.