Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
W skład zestawu wchodzi pięć win czerwonych oraz jedno białe, każde z innego kraju: Hiszpanii, Chile, Węgier, RPA, Francji i Włoch. Mamy tutaj przegląd różnych szczepów i kupaży: połączenie syrah z garnachą od katalońskiego producenta Capcanes, furminta z Tokaju, carmenere od chilijskiego Santa Inés, dolcetto z północnych Włoch i shiraza z Południowej Afryki. Te sześć tytułów zostało wybrane z myślą o wszystkich tych, którzy poszukują win z klasą, godnie reprezentujących uznane kraje winiarskie. Wybrane pozycje będą stanowić doskonały prezent dla koneserów i początkujących.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Bogate i poważne wino w stylu przypominające legendarne trunki z sąsiedniego Prioratu. Stare, ponad półwieczne krzaki odmiany garnacha rosną w surowych warunkach górskiego klimatu na dość suchej, kamienistej glebie z dodatkiem granitu i wapienia. Wino dojrzewało przez dziewięć miesięcy w beczułkach dębowych, francuskich i amerykańskich, w różnym wieku i stopniu wypalenia. W kieliszku gęste i zachęcające. Na pierwszym planie malina i dzika róża z wplecionymi akcentami wanilii i gorzkiej czekolady. Na języku sprężyste i skoncentrowane, wygładzone beczką. Trwały finał w owocowych odcieniach.
Disznókö nie boi się eksperymentów i prócz klasyki tokajskiej proponuje wina o międzynarodowym charakterze. Późny zbiór w październiku, kiście z częściowym udziałem jagód dotkniętych szlachetną pleśnią. Krótkie, trzymiesięczne leżakowanie w beczkach pozwala zachować świeżość aromatów. Przyjemne zapachy kwiatowe przechodzą w brzoskwinie, gruszki i orzechy włoskie. W smaku delikatne, świeże owocem, w głębokim finiszu posmak czekolady. Słodycz wyważona i harmonijna. Dobre do rozmaitych przystawek, oliwek, suszonych pomidorów i koziego sera albo z owocowym deserem. Potencjał kilkuletni.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę… W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.
Wino, które reprezentuje rzemieślniczą wręcz pracę winiarzy Sud-Ouestu w trosce o pielęgnowanie endemicznych odmian i prawdziwego stylu. Oprócz najważniejszej odmiany, jaką jest tannat, do jego produkcji użyto także pinenc i cabernet sauvignon. Każda winifikowana oddzielnie z 20-25dniową maceracją na skórkach. Po konwersji jabłkowo-mlekowej, gotowy kupaż dojrzewa przez 11 miesięcy we francuskich barrique, z których trzecią część stanowią beczki nowe. Intensywny nos z czarującymi nutami czerwonych i czarnych owoców, z nutą przypraw i lukrecji. W ustach szczere, okrągłe, dość pełne, z wyraźną lecz miękką taniną. Kaczka z pieprzem i górka jagnięca to jedne z optymalnych propozycji do łączenia.
Przystępne, owocowe i ciepłe carmenere z doliny Maipo – regionu, w którym wytwarza się jedne z najlepszych win chilijskich głównie na bazie czerwonych odmian francuskich. Wysokość kilkuset metrów n.p.m., duża amplituda temperatur oraz wpływ Andów i Pacyfiku wpłynęły bardzo korzystnie na jakość i złożoność wina. Suknia rubinowa z fioletowymi refleksami. Bogaty nos obfituje w owocowe aromaty, aronii, wiśni, żurawiny oraz liści czarnej porzeczki. W ustach precyzyjne, czyste, świeże i soczyste. Aż chce się pić samo, ale w towarzystwie wędzonych wędlin, czy czerwonego mięsa zaprezentuje się równie dobrze.
Szczep dolcetto ma owocowy i lekki charakter w porównaniu do później dojrzewających gron piemonckich, takich jak sławna barbera czy nebbiolo. Stąd pewnie jego nazwa, w sumie ze słodyczą niemająca wiele wspólnego. Młodzieńcza werwa niebeczkowanego wina daje fioletową barwę i intrygujący, świeży aromat. Wyczuwalne leśne owoce i kwiaty. Na języku zwiewne, ale zaskakuje wytrawnym akcentem garbnika. Smakuje z prostymi daniami, do wędlin, do serów.