Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Zestaw trzech reprezentacyjnych win z rodzinnej winiarni Villadoria z Piemontu, ulokowanej na wzgórzach wokół Serralunga d’Alba. Winiarnia mieści się na terenie zabytkowej farmy Cappallotto i obejmuje także gospodarstwo agroturystyczne.
Skosztuj skomponowanego zestawu podając je do posiłku lub solo albo weź udział w degustacji win podczas wirtualnego spotkania ONLINE TASTING: Piemont z właścicielką winnicy Villadoria. Na degustację, którą poprowadzą Paola Lanzavecchia wraz z Małgorzatą Sułek, obowiązują zapisy. Osoby, które zamówią zestaw win zapraszamy bezpłatnie! Zaproszenie otrzymają Państwo na wskazany w zamówieniu adres email. Online tasting odbędzie się w języku angielskim.
Trzy wina doskonale reprezentują region i pokazują wyjątkowość jego terroir. Od aromatycznego, białego cortese, przez delikatne i szlachetne dolcetto, aż do dojrzewającego dwa lata, z czego ponad rok w wielkich beczkach ze slawońskiego dębu Barbaresco.
Zamów i opłać zestaw do piątku 03.03.2023 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Winnice w gminie Barbaresco (Neive, Treiso), lecz także w Serralunga d`Alba poza apelacją, za zgodą i specjalną autoryzacją ministerstwa rolnictwa! Dojrzewało dwa lata, z czego ponad rok w wielkich beczkach ze slawońskiego dębu. Niesamowicie bogaty bukiet ewoluuje w kieliszku. Można odnaleźć w zapachach: wiśnie w likierze, wanilię, tytoń, trufle, odrobinę sproszkowanej papryki i suszone kwiaty oraz zioła. W ustach korpulentne, mocne i taniczne, a przy tym miękkie w dotyku. Finał długi, balsamiczny. Do poważnej biesiady z dzikim ptactwem, jak bażant czy przepiórka, lub do dojrzałych, twardych serów.
Winnice wokół Diano d`Alba wciśnięte są dokładnie pomiędzy apelacje Barolo i Barbaresco. To doskonałe siedlisko powoduje, że delikatne dolcetto nabiera tu szlachetności. Ręczny zbiór i selekcja winogron. Winifikacja i maceracja w kadziach stalowych. Głęboko fioletowa barwa wina. Wyraźny aromat leśnych owoców i kwiatów. Na podniebieniu dochodzą nuty migdałowe. Posmak świeży i delikatnie ściągający. Pasuje do łagodnych potraw mięsnych, np. saltimbocca alla romana.
Jedyne białe, wytrawne wino w Piemocie, które zyskało najwyższy statut apelacji włoskiej – prestiżowe oznaczenie DOCG. Gavi to nazwa wzgórz w prowincji Alessandria, gdzie z gron cortese powstaje wino rześkie, świeże i aromatyczne. Ręczne winobranie i winifikacja w obniżonej temperaturze pozwalają zachować jakość aromatów. Bukiet złożony, kwiatowo-owocowy. Dobrze orzeźwiające, nieco mineralne w ustach. Pasuje do owoców morza i łagodnie przyrządzonych ryb, np. gotowanych na parze.