Bliższe poznanie winnic bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem "Dąb i wino" i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które dostarczą nam ciekawych wrażeń i umożliwią postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Bliższe poznanie winnic bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Dąb i wino” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które dostarczą nam ciekawych wrażeń i umożliwią postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do kilku najpiękniejszych i najbardziej znanych krajów winiarskich. Zaprezentujemy ciekawe apelacje, szczepy i potrawy tych niezwykłych miejsc.
Webinar rozpocznie się w piątek, 24.09.2021 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Jan Witkowski
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw „Dąb i Wino” Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 312 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 17.09.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
Zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Tematy poruszane w trakcie webinarium:
Nauczysz się:
Nasi eksperci prowadzący kursy i degustacje.
Absolutna klasyka kalifornijskiego winiarstwa i tamtejsza specjalność w kategorii win białych – czyli pełne, dojrzewające w beczce chardonnay. Nie jest to jednak przykład wina zdominowanego przez charakterystyczne elementy dębowe. W nosie wciąż dominuje owoc spod znaku ananasa i karmelizowanych gruszek, z wyraźnym waniliowym akcentem. Suknia koloru złota pozostawia na ściankach kieliszka gęste łzy będące zwiastunem mocnej budowy wina. W ustach pełne, o gładkiej, kremowej teksturze, z delikatną słodyczą drewna i bardzo łagodną kwasowością. To wino, schłodzone do temperatury ok. 12 stopni będzie świetnie pasować do cięższych dań na bazie ryb i owoców morza, cielęciny i szparagów w sosie holenderskim.
Dolinę Limari charakteryzuje dość chłodny klimat w stosunku do innych regionów kraju. Biorąc również pod uwagę gliniasto-wapienne podłoże, uprawa i produkcja chardonnay wydaje się tam w pełni uzasadniona. Grona pochodzą z kilkunastoletnich krzewów pochodzących z pojedynczej winnicy i zbierane są zwykle w drugim tygodniu lutego. Wino przeszło fermentację w używanych beczkach z dębu francuskiego, a następnie tylko częściowo fermentację malolaktyczną. Łącznie 12 miesięcy w dębie. Wino jest jasno-złotej barwy, o aromatach dojrzałych cytrusów, jabłek i gruszek połączonych z cięższymi, ale nie przytłaczającymi nutami dymnymi, maślanymi i mineralnymi. W ustach bardzo dobry balans oraz trwały, lekko słony, mineralny posmak. Można podać do ryb w sosie, skorupiaków czy np. ravioli.
Owoce pochodzą z południowo-wschodniej części Cru Grabenacker, z blisko trzydziestoletniej parceli. Barwa ciemno purpurowa z fioletowymi refleksami. Gładkość i miękkość zawdzięcza dobrze poprowadzonej fermentacji malolaktycznej i obecności w dębowych beczkach. W bukiecie wiśnie w iście likierowym wydaniu, lekko przydymione, z niuansem kakao i drobnych owoców leśnych. W ustach konsekwentnie układają się czerwone owoce, dając przy tym świetny balans kwasowości.
Dobrze sprawdzi się do gulaszu wieprzowego, polędwiczek i serów z porostem białej pleśni.
Gorące południe Włoch, Apulia. Na etykiecie wina fragment osiemnastowiecznej mapy, potwierdzającej przynależność dóbr ziemskich z winnicami (ponad 100 ha) na Półwyspie Salentyńskim do arystokratycznej familii Duca Guarini z Poggiardo. Winnica ta, o nazwie delli Piutri, należy do rodziny od roku 1100! Dojrzewało w beczkach dębowych przez osiem miesięcy. Ciemna, głęboka barwa. Intensywne zapachy leśnych owoców, ziół i korzeni. Lekko balsamiczne. Na języku dość ciężkie i wytrawne, solidnej budowy wino.
Nowoczesny, portugalsko-francuski kupaż z gorącego południa Portugalii. Wino treściwe, krzepkie i apetyczne. Przez sześć miesięcy dojrzewało w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, butelkowane bez filtracji, może wytrącić naturalny osad. W wyglądzie gęste, ciemnopurpurowe. Ma mocny i wyraźny bukiet ciemnych owoców, ziół i gorzkiej czekolady. Na podniebieniu skoncentrowane, konfiturowe, wsparte o miękkie taniny. Zdrowa dawka słońca na pochmurne, chłodne i krótkie dni; przypasuje też do mięsnego obiadu.
Obowiązkowy rok w beczkach i dodatkowe pół na stabilizację i naturalną filtrację przy pomocy białek jaj kurzych. Kolejne dwa lata dojrzewania w butelce - i tak rodzi się bogactwo reserva. Już w pierwszym nosie wyczuwa się kulturę i moc złożonego trunku. Uderzają dobitne nuty korzenne: cynamon, kokos i wanilia. Po napowietrzeniu pojawiają się pestkowe nuty i konfitura wiśniowa. W ustach korpulentne, złożone z dobrze zaznaczoną kwasowością. Ma kilkuletni potencjał. Można dekantować i podać do dojrzałego sera albo pieczonej jagnięciny.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!