Winiarska Portugalia wciąż stanowi pewną egzotykę dla wielu konsumentów wina w Europie, a sama Bairrada to już prawdziwa terra incognita. Region ten położony jest w północno-zachodniej części kraju i pozostaje pod dużym wpływem Atlantyku.
Jest to matecznik ciemnej, lokalnej odmiany baga i wielu oryginalnych win. Na tym tle zaskakuje nowoczesnością winiarnia Campolargo, z budynkiem z 2004 roku, wyposażonym w grawitacyjną piwnicę i dwa roboty do odszypułkowywania winogron. Jest to poważne przedsięwzięcie rodzinne, o tradycjach winiarskich sięgających czterech pokoleń wstecz. Obecnie w rękach rodziny Campolargo są dwie, oddalone od siebie o dwa kilometry parcele winne: większa, stuhektarowa Quinta de S. Mateus i Quinta de Vale de Azar o powierzchni 60 ha. Zróżnicowanie gleb i mikroklimatów pozwala na dużą różnorodność nasadzeń. Z ciemnych gron prócz obowiązkowej baga są także touriga nacional i tinta barocca, oraz francuskie cabernet sauvignon i pinot noir. Z kolei białe to między innymi bical, arinto i viognier. Produkcja z przewagą win czerwonych, obejmuje też białe, różowe i musujące metody klasycznej, głównie z apelacji Bairrada, także Dão.
Sprawdź ofertę win od producenta Campolargo >
Przemysław Jurycki
Jego pasją są wszystkie rzeczy, które nabierają wartości wraz z upływem czasu. W towarzystwie epokowych bibelotów komunikuje się z magicznym światem wina. Absolwent Stosunków Międzynarodowych, oraz wieloletni specjalista sektora e-commerce. W wolnym czasie przenosi się w mechaniczny świat czasomierzy.