Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Za oknem piękne słońce, konkursy na aranżacje balkonów i tarasów rozpoczęte, a my marzymy o kieliszku bieli i błogim relaksie. Idealnym towarzyszem wspomnianego kieliszka będzie lekka przystawka w postaci carpaccio z kabaczka z marynowanymi krewetkami i pesto z rukoli i słonecznika. Chrupka, świeża i, co najważniejsze, prosta potrawa oraz cytrusowy, subtelny charakter wina to duet doskonały!
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na płaskim talerzu, tak aby połowa plastra zachodziła na następny (np. rozetka). Skrapiamy pokrojone plasterki cukini oliwą z oliwek i doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie wszystko skrapiamy syropem klonowym.
Dodatkowo pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Osobno przygotowujemy również pesto: rukole siekamy bardzo drobno i dodajemy pestki, parmezan, oliwę z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krewetki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dodajemy siekany czosnek. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Po wystudzeniu układamy na cukinii. Wszystko dekorujemy pesto i prażonymi pestkami słonecznika.
Alternatywnie w przepisie można zastąpić krewetki serem pleśniowym, kozim, niebieskim lub dać szynkę dojrzewającą.
Do carpaccio z kabaczka polecamy alzacką klasykę, czyli Fernand Engel Pinot Blanc Reserve Alsace AC. To łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw zaskakuje swoją świeżością. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne i nieagresywne. Miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku, idealne na lato.
Robert Mazur
Robert Mazur
Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.