Za oknem piękne słońce, konkursy na aranżacje balkonów i tarasów rozpoczęte, a my marzymy o kieliszku bieli i błogim relaksie. Idealnym towarzyszem wspomnianego kieliszka będzie lekka przystawka w postaci carpaccio z kabaczka z marynowanymi krewetkami i pesto z rukoli i słonecznika. Chrupka, świeża i, co najważniejsze, prosta potrawa oraz cytrusowy, subtelny charakter wina to duet doskonały!
SKŁADNIKI
- 1 średni zielony lub żółty kabaczek (cukinia)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej rukloi
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- 10 małych krewetek
PRZYGOTOWANIE
Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na płaskim talerzu, tak aby połowa plastra zachodziła na następny (np. rozetka). Skrapiamy pokrojone plasterki cukini oliwą z oliwek i doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie wszystko skrapiamy syropem klonowym.
Dodatkowo pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Osobno przygotowujemy również pesto: rukole siekamy bardzo drobno i dodajemy pestki, parmezan, oliwę z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krewetki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dodajemy siekany czosnek. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Po wystudzeniu układamy na cukinii. Wszystko dekorujemy pesto i prażonymi pestkami słonecznika.
Alternatywnie w przepisie można zastąpić krewetki serem pleśniowym, kozim, niebieskim lub dać szynkę dojrzewającą.
JAKIE WINO DO CARPACCIO Z KABACZKA?
Do carpaccio z kabaczka polecamy alzacką klasykę, czyli Fernand Engel Pinot Blanc Reserve Alsace AC. To łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw zaskakuje swoją świeżością. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne i nieagresywne. Miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku, idealne na lato.
Robert Mazur
Komentarze (0)