Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
4 czerwca 2020

Francuski pinot blanc i carpaccio z kabaczka

Za oknem piękne słońce, konkursy na aranżacje balkonów i tarasów rozpoczęte, a my marzymy o kieliszku bieli i błogim relaksie. Idealnym towarzyszem wspomnianego kieliszka będzie lekka przystawka w postaci carpaccio z kabaczka z marynowanymi krewetkami i pesto z rukoli i słonecznika. Chrupka, świeża i, co najważniejsze, prosta potrawa oraz cytrusowy, subtelny charakter wina to duet doskonały!

Carpaccio z kabaczka z francuskim pinot blanc

SKŁADNIKI

  • 1 średni zielony lub żółty kabaczek (cukinia)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej rukloi
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • 10 małych krewetek

PRZYGOTOWANIE

Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na płaskim talerzu, tak aby połowa plastra zachodziła na następny (np. rozetka). Skrapiamy pokrojone plasterki cukini oliwą z oliwek i doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie wszystko skrapiamy syropem klonowym.

Dodatkowo pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Osobno przygotowujemy również pesto: rukole siekamy bardzo drobno i dodajemy pestki, parmezan, oliwę z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krewetki smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dodajemy siekany czosnek. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Po wystudzeniu układamy na cukinii. Wszystko dekorujemy pesto i prażonymi pestkami słonecznika.

Alternatywnie w przepisie można zastąpić krewetki serem pleśniowym, kozim, niebieskim lub dać szynkę dojrzewającą.

JAKIE WINO DO CARPACCIO Z KABACZKA?

Do carpaccio z kabaczka polecamy alzacką klasykę, czyli Fernand Engel Pinot Blanc Reserve Alsace AC. To łagodne, codzienne wino białe z ekologicznych upraw zaskakuje swoją świeżością. Na podniebieniu jest przyjemnie neutralne i nieagresywne. Miękkie, gładkie i autentycznie delikatne w smaku, idealne na lato.

Robert Mazur

O autorze

Robert Mazur

Robert Mazur

Karierę kulinarną rozpoczął w 1992 r. od ukończenia szkolenia w najstarszej francuskiej restauracji Michelin L’Escargot. Od 2017 roku pełni rolę Executive chef w Gordon Ramsay Restaurants. London House, Bread Street Kitchen oraz York & Albany to jedne z 3 restauracji, nad którymi sprawuje pieczę. Specjalizuje się w kuchni europejskiej i brytyjskiej.

Artykuły autora

Rekomendacje

Polecamy wina

Wino Fernand Engel Pinot Blanc Reserve Alsace AC 2022
Dostępnośćbrak
68,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Poznań:niedostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%