Wiodący, najstarszy i najbardziej nagradzany producent w regionie Marche, w środkowych Włoszech. Winiarnia Garofoli leży nieopodal sławnego sanktuarium Loreto. Samo nazwisko Garofoli budzi respekt, nie tyle przez swoje szlachectwo, ile przez renomę produkowanych od pięciu pokoleń win.

rodzina Garofoli

Specjalnością domu Garofoli są białe, z lokalnej odmiany verdicchio. To właśnie dzięki staraniom braci Carlo i Gianfranco Garofoli verdicchio awansowało z poziomu masowej produkcji sikacza, pakowanego oryginalnie w butelki o kształcie amfory, do elity białych win italskich. Wszystko za sprawą dobrego siedliska, oraz starannej, limitowanej i cierpliwej produkcji! Powstają tu także wina czerwone i różowe, głównie z odmiany montepulciano, jak i sangiovese, czy syrah. Firma posiada cztery winnice o łącznej powierzchni 50 hektarów i dokupuje winogrona od sprawdzonych plantatorów z sąsiedztwa. Produkcja roczna jest na poziomie dwóch milionów butelek, z czego większość to wina jakościowe trzech kluczowych apelacji Marchii: Verdicchio dei Castelli di Jesi, Rosso Piceno i Rosso Conero. Reszta to wina musujące, regionalne i stołowe.

Sprawdź ofertę win od producenta Garofoli.