Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Szczep z łatwością rozpoznawany nawet przez winiarskich laików, pewniak na letnim pikniku, ale też podstawa jednych z najbardziej mineralnych win świata. Sauvignon blanc. W czym tkwi sekret popularności tej odmiany i gdzie wytwarzane są z niej najlepsze wina?
W szerzeniu popularności sauvignon blanc bez wątpienia ogromną rolę odegrała nowozelandzka wersja win kojarzona z prawdziwą bombą aromatów przywodzących na myśl owoce tropikalne, agrest, trawę i cytrusy. Popularność „Savvy” – jak potocznie nazywany jest na południowej półkuli – tkwi w intensywnym bukiecie i przystępnym charakterze. Z tego też powodu to bardzo „pijalne” wino podbiło światowy rynek od Stanów Zjednoczonych przez Wielką Brytanię, aż po Japonię i Australię. W 2015 roku stanowiło prawie 85% eksportu win tego kraju.
Jednak to nie Nowa Zelandia jest ojczyzną sauvignon blanc. Za matecznik uznawana jest oczywiście Francja. W jednym z najbardziej znanych regionów – Bordeaux szczep występuje w towarzystwie sémillon. Tamtejsze wina potrafią różnić się znacząco stylem: od lekkich codziennych, gdzie dominuje odmiana sauvignon blanc (apelacje Bordeaux i Entre-Deux-Mers), po zdecydowanie cięższe wina z Graves czy Pessac-Léognan. Duet sémillon-sauvignon blanc zwany jest potocznie Bordeaux Blanc i zyskał również sławę w australijskim regionie Margaret River. Sauvignon blanc odgrywa także znaczącą rolę w apelacji Sauternes, znanej z genialnych win słodkich powstających z gron zarażonych szlachetną pleśnią podobnie jak tokaj czy niemieckie trockenbeerenauslese.
Myśląc o francuskim sauvignon blanc nie możemy pominąć kultowych apelacji Sancerre i Pouilly-Fume zlokalizowanych w Dolinie Loary, których charakterystyczna gliniasto-wapienna gleba bogata w minerały cechuje się dużą zawartością krzemienia. Tutejsze wina ze swoją charakterystyczną wysoką kwasowością, mineralną głębią i cytrusową świeżością bezapelacyjnie wyrażają specyfikę terroir i są prawdziwym wzorcem i wyznacznikiem stylu. Są bardziej wytrawne, gęstsze i wolniej dojrzewają niż większość sauvignon blanc z pozostałych części świata.
Poza Francją i Nową Zelandią sauvignon blanc odniosło duży sukces w regionach zaliczanych do Nowego Świata, takich jak Kalifornia, Chile oraz RPA. W Europie króluje w hiszpańskiej apelacji Rueda, łączone z rdzennym Verdejo. We Włoszech z kolei upodobało sobie chłodne, słoneczne subalpejskie stoki Górnej Adygi i Friuli, gdzie produkowane są zarówno wysokiej jakości wina jednoodmianowe, jak i kupaże z rodzimymi odmianami, takimi jak chociażby friulano. Na uwagę zasługuje również austriacka Styria, o której w ostatnich latach jest coraz głośniej i to nie bez powodu, gdyż powstają tam fenomenalne wina z tego szczepu.
Chociaż może wydawać się to nieco dziwne sauvignon blanc oprócz nut owocowych potrafi również zaskoczyć dość kontrowersyjnymi aromatami. W kieliszku nierzadko możemy odnaleźć zapach szparagów, papryki, czy nawet kociego moczu. Szczep jest stosunkowo plenny i wytrzymały, co tłumaczy jego popularność wśród producentów wina. Dojrzewa wcześnie, dlatego często uprawiany jest w chłodnym klimacie, chociaż jego naturalnie wysoka kwasowość pozwala zachować świeżość nawet w cieplejszych obszarach. Zaliczany do szczepów aromatycznych, nie lubuje się szczególnie w beczce. Największe walory zaś wina z sauvignon blanc pokazują za młodu, zatem nie czekajmy zbyt długo z ich konsumpcją.
Małgorzata Sułek
Absolwentka SGH na kierunku finanse i rachunkowość. Początkowo związana z bankowością, obecnie odkrywa pasję do wina zarządzając siecią sklepów franczyzowych i projektem wyjazdów enoturystycznych Misja Wino. Prywatnie miłośniczka podróży, dobrej kuchni oraz spotkań z przyjaciółmi, zawsze w towarzystwie dobrego wina. Ukończyła kurs WSET 2 oraz WSET 3 z wyróżnieniem.