Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
11 sierpnia 2023

To muSSSisz wiedzieć o Prosecco

Gdziekolwiek tylko nie spojrzymy, napotkamy na Prosecco. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i najchętniej wybieranych win musujących na świecie!

Jak to wszystko się zaczęło?

Pochodzenie Prosecco jest związane z regionem Wenecji Euganejskiej w północnych Włoszech, gdzie winorośl uprawiana jest na Wzgórzach Prosecco (wł. Colline del Prosecco/Colli del Prosecco) już od 1 wieku p.n.e., a odnośnie do szczepu prosecco/glera istnieją doniesienia o słoweńskim pochodzeniu tej odmiany. Tereny, na których uprawiana jest glera, leżą głównie w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Od połowy XIII wieku nazwa miejscowości Prosech lub Prosecum, Prosecco, odnosiła się do małego miasteczka, obecnie znajdującego się w prowincji Triest, w północno-wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Jeśli chodzi o produkcję wina w tym miejscu, pierwsze wzmianki pochodzą z tego okresu i możemy je odnaleźć w akcie dzierżawy czterech winnic, zlokalizowanych na wspomnianym obszarze.

Czy prosecco to szczep?

Obecnie główną odmianą winogron używaną do wytwarzania musującego wina Prosecco jest szczep glera, który w przeszłości był używany często do produkcji win spokojnych i występował pod nazwą prosecco. Jednak dopiero w XVI wieku szczep glera, zaczął dominować w regionie, jak i w produkcji win musujących. Winogrona glera mają cienkie skórki i przyzwoitą kwasowość, dają wina łagodne i delikatne w smaku.

Wino Prosecco można również wytwarzać ze szczepów lokalnych takich jak: perera, bianchetta, verdiso, jak i z międzynarodowych, takich jak: chardonnay, pinot grispinot noir. Jednakże winogrona inne niż glera nie mogą stanowić więcej niż 15% kupażu.

Metoda produkcji Prosecco

Metoda Charmata/Martinottiego (tankowa) polega na przeprowadzeniu drugiej fermentacji w zbiorniku ciśnieniowym. Pozwala to na bardziej kontrolowany (niż w przypadku metody tradycyjnej) i wydajny proces wytwarzania wina. Użycie tej właśnie metody powoduje, że Prosecco zyskuje charakterystyczne bąbelki oraz zachowuje świeżość i naturalne, owocowe aromaty.

Klasyfikacja jakościowa Prosecco – DOC

Prosecco zyskało sławę na całym świecie w latach 60. XX wieku. W tym czasie region Wenecji Euganejskiej otrzymał oznaczenie DOC (Denominazione di Origine Controllata), co doprowadziło do ujednolicenia standardów produkcji wina i pozwoliło na zapewnienie wysokiej jakości. Winogrona używane do produkcji Prosecco DOC pochodzą z większego obszaru niż te używane do wytwarzania Prosecco DOCG, w tym z regionów Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Wina z tej kategorii są powszechnie dostępne na świecie. Poniżej znajdziecie kilka propozycji win z naszej oferty:

  • Prosecco DOC od producenta Ca’ del Sette to wino półwytrawne, posiadające bardzo przyjemne, drobne bąbelki oraz aromaty kwiatów, cytrusów i brzoskwini. Sprawdzi się świetne jako aperitif, będzie pasować również do lekkich dań, do ryb i owoców morza z grilla, kremowego makaronu, risotta, czy nawet do dość bogatych i aromatycznych serów, jak brie czy camembert.
  • Prosecco Rosalia Extra Dry DOC, z winnicy Gusti, ma delikatnie słomkową barwę, z zielonkawymi refleksami. W tym półwytrawnym, lekkim i świeżym winie możemy znaleźć aromaty kwiatów akacji, skórki z cytryny i jabłek. W smaku jest bardzo rześkie i harmonijne. Jeden kieliszek zachęca do następnego, także dzięki umiarkowanej zawartości alkoholu. Idealnie skomponuje się z daniami na bazie drobiu i wieprzowiny z dodatkiem słodszych, owocowych sosów. Warto wspomnieć, że poziom słodkości extra dry odnosi się do win półwytrawnych, choć nazwa może być myląca!
  • Prosecco Rosalia Rosé Extra Dry DOC 2021 to różowe wino, które zawdzięcza swój kolor odmianie pinot noir, dodanej do blendu w ilości 10%. Podstawa tego wina to oczywiście szczep glera. Czerwone wino z pinot noir, używane do produkcji tego Prosecco, przeszło dodatkowo fermentację malolaktyczną, która zaokrągliła nieco strukturę wina. W kieliszku Rosalia Rosé przybiera różowo-pomarańczową barwę, przyozdobioną perlistymi bąbelkami. Przyjemny bukiet obfituje w aromaty brzoskwini, nektarynki, wiśni i kwiatów. W ustach świeże i kremowe, z wytrawnym, brzoskwiniowym finiszem. Znakomite wino do łączenia z jedzeniem. Będzie świetnie pasować do sałatek z winegretem, dojrzewających szynek i tuńczyka.

Klasyfikacja jakościowa Prosecco – DOCG

W 2009 roku, ze względu na popularność i międzynarodowy rozgłos, na wniosek Konsorcjum Prosecco, Unia Europejska oficjalnie ograniczyła prawo używania nazwy Prosecco wyłącznie do win produkowanych w regionie Wenecji Euganejskiej we Włoszech, w prowincjach Treviso, Triest i częściowo w Friuli-Wenecji Julijskiej. Wyróżniamy dwa główne obszary produkcji najwyższej jakości Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore to wino musujące DOCG produkowane z upraw szczepu glera, znajdujących się na obszarze 7549 hektarów, na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene, w prowincji Treviso, w regionie Wenecji Euganejskiej. Wina powstają poprzez umiejętne kupażowanie winogron z różnych mikrostref terytorium, zyskujemy w ten sposób cuvèe, które reprezentują styl winiarski poszczególnych piwnic. W 2019 roku Wzgórza Prosecco w Conegliano i Valdobbiadene zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Valdobbiadene: uważane jest za serce produkcji Prosecco DOCG i słynie z doskonałych winnic, położonych na stromych wzgórzach. Te tereny oferują doskonałe warunki glebowe i klimatyczne, które pozwalają uzyskać winogrona o wyjątkowej jakości.

Conegliano: to obszar o długiej tradycji winiarskiej, gdzie znajduje się jeden z najstarszych instytutów winiarskich we Włoszech, Istituto Enologico Conegliano.

Polecane wino:

Bisol Molera Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG

Prosecco od jednego z najbardziej cenionych producentów z regionu- Bisol. Dzięki niezwykłemu terroir wino zachwyca nutami mineralnymi, z owocowymi i kwiatowymi niuansami. W ustach półwytrawne, gładkie i eleganckie. Wyraźna kwasowość została doskonale zrównoważona umiejętnym dosage. Świetnie sprawdzi się do dań na bazie ryb i warzyw, ale także do lekkich przekąsek.

Prosecco Asolo DOCG

Asolo: ma korzenie sięgające czasów rzymskich i słynie z winnic położonych na pagórkowatym obszarze obejmującym 1200 hektarów. Te wzgórza zapewniają odpowiednią ekspozycję na słońce i odpowiednią różnicę wysokości, co wpływa na jakość uprawianych tu winogron.

Asolo Prosecco daje delikatne i zrównoważone wina, z wyraźną świeżością, o aromatach cytryny, dojrzałego jabłka i białych kwiatów.

Polecane wina:

Giusti Brut Asolo Prosecco Superiore DOCG

Wino pochodzi z niewielkiego obszaru wokół miasta Asolo, gdzie winogrona odmiany glera zyskują wyjątkową dojrzałość i równowagę. W tym wytrawnym winie możemy wyczuć intensywny, owocowy bukiet, z zapowiadającą świeżość cytryną i papierówką na pierwszym planie oraz kwiatami akacji na drugim. Wyraźna, rześka kwasowość harmonizuje z krągłością owocu. Świetnie nada się do wszelakich ryb i owoców morza, zarówno tych świeżych jak ostrygi, jak i smażonych kalmarów.

Giusti Extra Brut Asolo Prosecco Superiore DOCG

Winogrona do wytwarzania tego wina pochodzą z winnic zlokalizowanych na wzgórzach Asolo oraz w okolicach miasta Montello, z czerwonym, gliniastym podłożem, zasobnym w składniki mineralne. W winie możemy znaleźć intensywne aromaty gruszek, zielonego jabłka, zielonej brzoskwini i polnych kwiatów. W ustach wytrawne, delikatne, chrupkie i bardzo świeże. Z pomyślnością można dopasować to wino do lekkich makaronów, pieczonych warzyw czy kurczaka w ziołach.

Czy wiesz, że…

  • Wino Pucino: Cesarzowa Liwia (żona Oktawiana Augusta) osiągnęła czcigodny wiek utrzymując się w dobrym zdrowiu dzięki właściwościom wina Pucino (prekursora Prosecco), pochodzącego z dawnego regionu Prosecco.
  • Col Fondo: Specjalny rodzaj Prosecco butelkowany z osadem drożdżowym, bez filtracji i refermentowany w butelce.
  • Musowanie: Prosecco występuje w trzech poziomach bollicine bąbelków. Najbardziej musujące – spumante, drugie w kolejności to frizzante oraz całkowicie spokojne tranquillo.
  • Sława: obecnie Prosecco jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych win musujących na świecie.
  • Trend: musujące wino Prosecco jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się trendów na światowym rynku wina. Jego popularność stale rośnie, podobnie jak jego spożycie.
  • Keg: Przepisy apelacyjne Prosecco DOC/DOCG, wykluczają sprzedaż win pod chronioną nazwą Prosecco, w sposób inny niż w butelkach. Wykorzystywanie „sławy” i popularności Prosecco jest niestety bardzo częstą praktyką, należy pamiętać o tym, że tzw. Prosecco z kija, nie będzie posiadało w środku wina apelacyjnego, stąd też rekomendowanie tego typu wina jako Prosecco jest w tym przypadku nadużyciem, co więcej, jest niezgodne z prawem.

Jeszcze dziś dołącz do programu lojalnościowego Wino Grono, a 12 sierpnia, w dowolnym naszym sklepie stacjonarnym, kupisz każde prosecco 10% taniej. Oferta obowiązuję tylko 12 sierpnia, wyłącznie w sklepach stacjonarnych Kondrat Wina Wybrane.

Poprzedni wpis:
Następny wpis:

O autorze

Paulina Jaworska

Paulina Jaworska

Przez wiele lat mieszkając w Londynie i pracując w branży gastronomicznej, chłonęła różne kultury, kuchnie świata, aż na dobre zajęła się winem. Jako sommelier w topowym klubie członkowskim miała okazję poznawać najlepsze wina świata. Wróciła do Polski z misją dzielenia się swoją pasją… najlepiej przy kieliszku dobrego wina.

Artykuły autora

A to już czytałeś?

Polecamy wina

Wino Arcobello Frizzante Prosecco DOC
Dostępnośćbrak
48,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Katowice:niedostępny
Kraków:niedostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Warszawa:niedostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Wrocław:niedostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Giusti Rosalia Extra Dry Prosecco DOC
Dostępnośćbrak
60,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Giusti Rosalia Rosé Extra Dry Prosecco Rosé DOC 2021
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
65,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Giusti Extra Brut Asolo Prosecco Superiore DOCG
Dostępnośćbrak
75,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny
Wino Giusti Brut Asolo Prosecco Superiore DOCG
Dostępnośćduże ilości
75,00 zł
Rezerwuj Bydgoszcz:dostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Zestawy

Polecamy zestaw

Musssujący Zestaw
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
234,00 zł
210,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 234,00 zł
-10%