Gdziekolwiek tylko nie spojrzymy, napotkamy na Prosecco. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i najchętniej wybieranych win musujących na świecie!
Jak to wszystko się zaczęło?
Pochodzenie Prosecco jest związane z regionem Wenecji Euganejskiej w północnych Włoszech, gdzie winorośl uprawiana jest na Wzgórzach Prosecco (wł. Colline del Prosecco/Colli del Prosecco) już od 1 wieku p.n.e., a odnośnie do szczepu prosecco/glera istnieją doniesienia o słoweńskim pochodzeniu tej odmiany. Tereny, na których uprawiana jest glera, leżą głównie w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Od połowy XIII wieku nazwa miejscowości Prosech lub Prosecum, Prosecco, odnosiła się do małego miasteczka, obecnie znajdującego się w prowincji Triest, w północno-wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Jeśli chodzi o produkcję wina w tym miejscu, pierwsze wzmianki pochodzą z tego okresu i możemy je odnaleźć w akcie dzierżawy czterech winnic, zlokalizowanych na wspomnianym obszarze.
Czy prosecco to szczep?
Obecnie główną odmianą winogron używaną do wytwarzania musującego wina Prosecco jest szczep glera, który w przeszłości był używany często do produkcji win spokojnych i występował pod nazwą prosecco. Jednak dopiero w XVI wieku szczep glera, zaczął dominować w regionie, jak i w produkcji win musujących. Winogrona glera mają cienkie skórki i przyzwoitą kwasowość, dają wina łagodne i delikatne w smaku.
Wino Prosecco można również wytwarzać ze szczepów lokalnych takich jak: perera, bianchetta, verdiso, jak i z międzynarodowych, takich jak: chardonnay, pinot gris i pinot noir. Jednakże winogrona inne niż glera nie mogą stanowić więcej niż 15% kupażu.
Metoda produkcji Prosecco
Metoda Charmata/Martinottiego (tankowa) polega na przeprowadzeniu drugiej fermentacji w zbiorniku ciśnieniowym. Pozwala to na bardziej kontrolowany (niż w przypadku metody tradycyjnej) i wydajny proces wytwarzania wina. Użycie tej właśnie metody powoduje, że Prosecco zyskuje charakterystyczne bąbelki oraz zachowuje świeżość i naturalne, owocowe aromaty.
Klasyfikacja jakościowa Prosecco – DOC
Prosecco zyskało sławę na całym świecie w latach 60. XX wieku. W tym czasie region Wenecji Euganejskiej otrzymał oznaczenie DOC (Denominazione di Origine Controllata), co doprowadziło do ujednolicenia standardów produkcji wina i pozwoliło na zapewnienie wysokiej jakości. Winogrona używane do produkcji Prosecco DOC pochodzą z większego obszaru niż te używane do wytwarzania Prosecco DOCG, w tym z regionów Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej. Wina z tej kategorii są powszechnie dostępne na świecie. Poniżej znajdziecie kilka propozycji win z naszej oferty:
Klasyfikacja jakościowa Prosecco – DOCG
W 2009 roku, ze względu na popularność i międzynarodowy rozgłos, na wniosek Konsorcjum Prosecco, Unia Europejska oficjalnie ograniczyła prawo używania nazwy Prosecco wyłącznie do win produkowanych w regionie Wenecji Euganejskiej we Włoszech, w prowincjach Treviso, Triest i częściowo w Friuli-Wenecji Julijskiej. Wyróżniamy dwa główne obszary produkcji najwyższej jakości Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore to wino musujące DOCG produkowane z upraw szczepu glera, znajdujących się na obszarze 7549 hektarów, na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene, w prowincji Treviso, w regionie Wenecji Euganejskiej. Wina powstają poprzez umiejętne kupażowanie winogron z różnych mikrostref terytorium, zyskujemy w ten sposób cuvèe, które reprezentują styl winiarski poszczególnych piwnic. W 2019 roku Wzgórza Prosecco w Conegliano i Valdobbiadene zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Valdobbiadene: uważane jest za serce produkcji Prosecco DOCG i słynie z doskonałych winnic, położonych na stromych wzgórzach. Te tereny oferują doskonałe warunki glebowe i klimatyczne, które pozwalają uzyskać winogrona o wyjątkowej jakości.
Conegliano: to obszar o długiej tradycji winiarskiej, gdzie znajduje się jeden z najstarszych instytutów winiarskich we Włoszech, Istituto Enologico Conegliano.
Polecane wino:
Bisol Molera Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG
Prosecco od jednego z najbardziej cenionych producentów z regionu- Bisol. Dzięki niezwykłemu terroir wino zachwyca nutami mineralnymi, z owocowymi i kwiatowymi niuansami. W ustach półwytrawne, gładkie i eleganckie. Wyraźna kwasowość została doskonale zrównoważona umiejętnym dosage. Świetnie sprawdzi się do dań na bazie ryb i warzyw, ale także do lekkich przekąsek.
Prosecco Asolo DOCG
Asolo: ma korzenie sięgające czasów rzymskich i słynie z winnic położonych na pagórkowatym obszarze obejmującym 1200 hektarów. Te wzgórza zapewniają odpowiednią ekspozycję na słońce i odpowiednią różnicę wysokości, co wpływa na jakość uprawianych tu winogron.
Asolo Prosecco daje delikatne i zrównoważone wina, z wyraźną świeżością, o aromatach cytryny, dojrzałego jabłka i białych kwiatów.
Polecane wina:
Giusti Brut Asolo Prosecco Superiore DOCG
Wino pochodzi z niewielkiego obszaru wokół miasta Asolo, gdzie winogrona odmiany glera zyskują wyjątkową dojrzałość i równowagę. W tym wytrawnym winie możemy wyczuć intensywny, owocowy bukiet, z zapowiadającą świeżość cytryną i papierówką na pierwszym planie oraz kwiatami akacji na drugim. Wyraźna, rześka kwasowość harmonizuje z krągłością owocu. Świetnie nada się do wszelakich ryb i owoców morza, zarówno tych świeżych jak ostrygi, jak i smażonych kalmarów.
Giusti Extra Brut Asolo Prosecco Superiore DOCG
Winogrona do wytwarzania tego wina pochodzą z winnic zlokalizowanych na wzgórzach Asolo oraz w okolicach miasta Montello, z czerwonym, gliniastym podłożem, zasobnym w składniki mineralne. W winie możemy znaleźć intensywne aromaty gruszek, zielonego jabłka, zielonej brzoskwini i polnych kwiatów. W ustach wytrawne, delikatne, chrupkie i bardzo świeże. Z pomyślnością można dopasować to wino do lekkich makaronów, pieczonych warzyw czy kurczaka w ziołach.
Czy wiesz, że…
Jeszcze dziś dołącz do programu lojalnościowego Wino Grono, a 12 sierpnia, w dowolnym naszym sklepie stacjonarnym, kupisz każde prosecco 10% taniej. Oferta obowiązuję tylko 12 sierpnia, wyłącznie w sklepach stacjonarnych Kondrat Wina Wybrane.
Paulina Jaworska
Przez wiele lat mieszkając w Londynie i pracując w branży gastronomicznej, chłonęła różne kultury, kuchnie świata, aż na dobre zajęła się winem. Jako sommelier w topowym klubie członkowskim miała okazję poznawać najlepsze wina świata. Wróciła do Polski z misją dzielenia się swoją pasją… najlepiej przy kieliszku dobrego wina.