Mimo, że Majorka nie kojarzy się z powszechnie z produkcją wina, historia uprawy winorośli sięga tam czasów rzymskich, a Pliniusz Starszy porównywał majorkańskie wina do najlepszych win Półwyspu Apenińskiego. Dziś, winiarnia 4 Kilos jest jedną z najlepszych na wyspie, a wina przez nią produkowane otrzymują znakomite recenzje od międzynarodowego grona krytyków.
Nazwa winnicy i winiarni nawiązuje do kwoty 4 milionów hiszpańskich peset, którą początkowo zainwestowali jej twórcy – winiarz Francesc Grimalt znany ze swojego poświęcenia dla ratowania endemicznej odmiany Callet, oraz muzyk Sergio Caballero – specjalista ds. wizerunku. Ta skromna – wydawać by się mogło – kwota (w przeliczeniu około 24 tysięcy euro) ma symbolizować, że dobre wino jestem owocem ziemi, pasji, ambicji i pracy rąk ludzkich, a nie wielkich pieniędzy.
Pierwsze wino powstało pod koniec września 2006 roku w garażu zaprzyjaźnionego winiarza z niewielkiej ilości, ale za to z doskonałej jakości winogron. Fermentację i macerację wina przeprowadzono w… zbiorniku używanym do przechowywania mleka w odpowiedniej temperaturze.
Winnice znajdują się w różnych częściach północnej i południowej Majorki i nie należą do żadnego konkretnego DO dając tym samym producentowi dużą swobodę i możliwość wdrożenia własnej filozofii, która w tym przypadku opiera się nie tylko na różnorodności, ale również na wykorzystaniu cech odmiany, gleby i klimatu oraz dążeniu do racjonalnej uprawy winorośli i poszanowania środowiska. Winnice usytuowane są na czerwonym, gliniastym podłożu nazywanym lokalnie „cal vermell”, a uprawiane odmiany to: callet, cabernet sauvignon, fogoneu, merlot, monastrell i syrah.
Sprawdź ofertę win od producenta 4 Kilos >