Dzień świętego Marcina przypada 11 listopada i traktuje o tradycji rozpoczętej w XVIII wieku przez cesarza Józefa II, związanej z zakończeniem wszelkich czynności w winnicy. Właściciele winnic kosztowali swoich świeżych win, oceniali je i negocjowali z obecnymi pracownikami ich przyszłoroczne zatrudnienie przy zbiorach. Rozmowy odbywały się w towarzystwie butelek świeżo wytworzonego wina oraz sycącej, złocistej gęsiny.
Postać św. Marcina kojarzona jest ze świętem młodego wina. Nic dziwnego, bo to właśnie on jest patronem m. in. winiarzy, winogrodników, hotelarzy, dzieci, opiekunów oraz gęsi. Święty Marcin był rzymskim legionistą, z którym wiąże się legenda. Zgodnie z nią podarował on swój rycerski płaszcz napotkanemu, zmarzniętemu biedakowi. Chcąc zmienić swoje życie i oddać się Bogu, zrezygnował z posługi rycerskiej i został misjonarzem. O świętym Marcinie krążyły także wieści, że gdy wygłaszał kazania gęsi aktywnie w nich uczestniczyły, usiłując przekrzyczeć kleryka. W 371 roku, pomimo swojego sprzeciwu, został wybrany przez wiernych na biskupa Tours. W tym samym czasie rzymskie legiony zaczęły sadzić winorośle na terenach ówczesnej Francji. Winiarze wznosili zaś toasty na cześć duszpasterza swoim świeżo zrobionym winem i dziękowali mu za obfite zbiory.
Po dziś dzień kultywowane są środkowoeuropejskie tradycje winiarskie związane z imieninami patrona winiarzy. Wszystkie te wina łączy świeżość, wysoka kwasowość, owocowość oraz krótki termin spożycia. We Francji znajdziemy Beaujolais Nouveau, wytwarzane metodą maceracji węglowej i tylko ze szczepu gamay. Oficjalne otwarcie tego młodego wina następuje dopiero w trzeci czwartek listopada. Włochy mają swoje wino novello, jednak w przeciwieństwie do francuskiego odpowiednika, może być ono produkowane w całym kraju i nie istnieją restrykcje co do odmian, używanych do jego produkcji. Kolejnym krajem propagującym kulturę picia młodego wina są Czechy, a dokładnie region Moraw. Nazywane jest tu winem svatomartínské i musi spełniać warunki narzucone przez Czeski Fundusz Winiarski. Winiarze zgłaszają chęć wyprodukowania tego rodzaju wina, odmiany gron, z których jest wytwarzane (müller thurgau, muškát moravský, modrý portugal, svatovavřinecké, veltlínské červené) oraz profil smakowy. W Polsce winiarze z roku na rok odważniej prezentują swoje młode wina wytworzone specjalnie na tę okazję. Wybór odmian winogron przeznaczonych do produkcji młodego wina pozostawiony jest winiarzom. Wina te uświetniają celebrowanie naszego narodowego Święta Niepodległości, jak i wszystkich innych okazji, aż do wigilii Bożego Narodzenia. Obok rogali, gęsiny i fasoli, wino świętomarcińskie staje się coraz bardziej rozpoznawalnym symbolem dnia św. Marcina.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji kosztować wina świętomarcińskiego to najwyższy czas i idealny moment. Wina doskonale komponują się z pysznymi pieczeniami. Tegoroczne wino świętomarcińskie z odmiany winogron, pinot noir, ma do zaoferowania m.in. Winnica Turnau – producent polskiego wina, którego znajdziecie w portfolio Kondrat Wina Wybrane.
Paulina Jaworska
Przez wiele lat mieszkając w Londynie i pracując w branży gastronomicznej, chłonęła różne kultury, kuchnie świata, aż na dobre zajęła się winem. Jako sommelier w topowym klubie członkowskim miała okazję poznawać najlepsze wina świata. Wróciła do Polski z misją dzielenia się swoją pasją… najlepiej przy kieliszku dobrego wina.