Sześć win wybranych na prezent. Tytuły zostały zestawione tak, aby w każdej z butelek odbiorca niespodzianki odnalazł radość odkrywania – różnych stylów i smaków. W roli głównej występują wina bardziej oczywiste jak bezbłędne sauvignon blanc z Sancerre czy zadziorny shiraz z RPA. I te mniej: musujące chenin blanc z Doliny Loary dorównujące szampanowi, aromatyczny sylvaner z Górnej Adygi, treściwy cabernet w kupażu z lokalnymi odmianami z Katalonii oraz poważna i esencjonalna czerwień ze szczepu dolcetto prosto z Piemontu. Podsumowując: w paczce znajdują się cztery wina czerwone, dwa białe (w tym jedno musujące). Najlepsze na zaskakujący i udany prezent!
Zestaw dostępny jest również w skrzynce drewnianej.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Cabernet z katalońskiej apelacji Montsant z dodatkiem gron lokalnych pochodzących ze starych krzewów garnacha i carinena, zakorzenionych w ubogiej, kamienistej glebie winnic. Flagowe wino cenionej posiadłości z Capçanes, produkowane w duchu ekologicznym. Stosuje się przedłużoną ekstrakcję skórek, dalej drożdże rdzenne w fermentacji, ograniczoną filtrację i stabilizację. Dojrzewanie roczne w beczkach francuskich zakończone kupażem. Bukiet dojrzałych owoców pestkowych uzupełniają nuty balsamiczne, dymne i korzenne, zwłaszcza wanilii i goździków. Gęsta i treściwa struktura na podniebieniu świadczy o dobrym ekstrakcie. Pełny, gładki i długi finał potwierdza wysoką jakość i potencjał wina.
Wielka niespodzianka dla miłośników win europejskich! Łagodne i owocowe w charakterze, lokalne dolcetto z Piemontu, z prestiżowej parceli Bricco Boschis okazuje się być winem skoncentrowanym i poważnym! To zasługa i dobrego siedliska, i doświadczonej ręki winiarza, który nie uległ modzie na to, co lekkie, łatwe i przyjemne. Choć właśnie przyjemności w degustacji Vigna Scot jest bardzo wiele… Esencjonalna, ciemnogranatowa suknia i złożony, wielowarstwowy bukiet dają mnóstwo wrażeń. Zapachy skórzane, mineralne i leśnych owoców. W ustach balans między rześkością owocu a dyscypliną garbnika. Można podać do ciemnych wędlin długo dojrzewających.
Sancerre jest dla odmiany sauvignon blanc mniej więcej tym, czym Bordeaux dla caberneta i merlota, Montepulciano dla sangiovese, czy Barolo dla nebbiolo, a więc miejscem kultowym, prawdziwym wzorcem i wyznacznikiem stylu. Jeśli dodamy do tego starannie przemyślaną produkcję oraz jej ekologiczne aspekty uzyskamy efekt w postaci znakomitego wina. Podstawowe białe wino z oferty Domaine Fleuriet et Fils jest bardzo dobrze zbalansowane i łączy w sobie cechy charakterystyczne 3 różnych terroir apelacji. Dominuje cytrusowa świeżość, z mineralnym poczuciem głębi. Idealne wino do owoców morza oraz jak podaje producent – sera Crottin de Chavignol.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę... W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.
Sylvaner jako płodna i odporna na niskie temperatury odmiana, do niedawna traktowana była po macoszemu i używana była głównie do produkcji mało skomplikowanych win. W wydaniu zaproponowanym przez zakonników z Muri Gries pokazuje się jednak jako wino pełne i szlachetne. W nosie dominują aromaty owoców cytrusowych, jabłek, moreli, a także aromatów trawiastych przywodzących na myśl zapach rozgrzanej w letnim słońcu łąki. W ustach młodzieńcze, z wyraźną, orzeźwiającą kwasowością i migdałowym finiszem. Będzie stanowić odpowiedni dodatek do potraw na bazie delikatnych ryb morskich, pasty ze szparagami lub jako aperitif.
Najbardziej wytrawna wersja musującego vouvray z Domaine Poultiere i tak nie jest w stanie ukryć naturalnej słodyczy chenin blanc znad Loary. Metoda tradycyjna, taka jak stosowana przy produkcji szampana. Wino trzymane w butelkach, na osadzie drożdżowym sporo ponad dwa lata. Dzięki temu rozwija bogatą strukturę i apetyczne aromaty pieczonego ciasta i tostów. Oprócz tego w bukiecie są obecne nuty pigwy, moreli i gruszki. Na podniebieniu niezwykle świeże, zdyscyplinowane, wytrawne i potoczyste, złagodzone charakterystyczną dla chenin gładkością woskowego dotyku. Zajmujący aperitif lub ambitne towarzystwo niebanalnych potraw, od skorupiaków po pasztety i warzywa.