Zestaw trzech reprezentacyjnych win od producenta I Veroni z Toskanii.
Skosztuj skomponowanego zestawu podając wina do posiłku lub solo albo weź udział w degustacji win podczas wirtualnego spotkania ONLINE TASTING: Włochy z I Veroni z gościem z winnicy we własnej osobie. Na degustację, którą poprowadzi Luca Innocenti wraz z Małgorzatą Sułek obowiązują zapisy. Osoby, które zamówią zestaw win zapraszamy bezpłatnie! Zaproszenie otrzymają Państwo na wskazany w zamówieniu adres email. Online tasting odbędzie się w języku angielskim.
Trzy wina doskonale reprezentują region i pokazują wyjątkowość jego terroir. Od owocowego, białego vermentino, przez czerwone, ekologiczne chianti, aż po wyjątkowe powstałe w 80% z winifikowanej na biało czerwonej odmiany sagniovese.
Zamów i opłać zestaw do poniedziałku 29.04.2024 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Toskańskie vermentino, które nie ma żadnych kompleksów w stosunku do realizacji z Piemontu, Ligurii czy Sardynii. Radość otwiera słomkowa barwa i kojarzące się z owocami egzotycznymi z sadu, kwiatami i delikatnymi przyprawami. Słodycz bukietu przechodzi w miłą dla podniebienia strukturę, z pijalną mineralnością i ożywiającą kwasowością. Nic tu nie jest przesadzone. Wino jest gładkie i przyjemne w odbiorze. Dobrze schłodzone ucieszy nie tylko kobiece zmysły. Warto spróbować z lekkimi przekąskami na bazie owoców morza, sałatkami z kurczakiem i miękkimi serami.
Wyjątkowe wino, które powstało w 80% z winifikowanej na biało czerwonej odmiany sagniovese, a także lokalnego canaiolo blanco, malvasii oraz trebbiano. Owoce sangiovese przeszły 6-godzinną macerację na skórkach. Kolor wina jasny, żółty, z zapachem białych kwiatów, płatków róży i pomarańczowej skórki. W ustach dochodzi świeżość, słodka nuta poziomki i żywa kwasowość charakterystyczna dla sangiovese. Można łączyć z cielęciną, kurczakiem i całą masą przekąsek.
Winogrona pochodzą z około dwudziestoletnich upraw certyfikowanych jako biologiczne. Zawartość siarczynów jest bardzo niska, co ucieszy wielu konsumentów poszukujących win „eko“. Wyrazistość podkreślona niespełna rocznym dojrzewaniem wina we francuskich beczkach. Przyjemnie rubinowa barwa z delikatnie fioletowymi refleksami, to dobry wstęp do przyjemnie wiśniowo-jagodowej stylistyki nosa. W ustach wino jest smaczne, krągłe i dobrze zbalansowane, jak na dobrze zrobione chianti przystało. Średniej budowy ciało daje dobre wyobrażenie o potencjale satelickiej apelacji Chianti Rufina. Toskańskie potrawy zyskają zestawione z tym winem nawet, jeśli przygotuje się je w polskiej kuchni.