Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest przedstawiciel winnicy I Veroni, który, prosto z Chianti, opowie nam o niezwykłej produkcji win w malowniczej Toskanii.
Zapraszamy na wirtualne spotkanie, którego gościem specjalnym jest przedstawiciel winnicy I Veroni – Luca Innocenti, który, prosto z Chianti, opowie nam o niezwykłej produkcji win w malowniczej Toskanii.
UWAGA! Uczestnictwo w degustacji jest bezpłatne z zestawem specjalnym, który jest dostępny w promocyjnej cenie -10% DODAJ DO KOSZYKA.
Bezpłatnie zapraszamy również wszystkich członków programu Wino Grono: Dołącz do klubu, a następnie zapisz się bezpłatnie! Zapisy są obowiązkowe.
Zapraszamy serdecznie na to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego dowiedzą się Państwo wszystkich interesujących szczegółów, których nie sposób odnaleźć na etykietach win.
Spotkanie rozpocznie się: 7.05.2024 (wtorek) o godzinie 18:00.
Czas trwania: 1 godzina.
Prowadzący: Małgorzata Sułek oraz gość specjalny z I Veroni Luca Innocenti – export manager
Podczas spotkania będziemy degustować wina z zestawu specjalnego. Zapraszamy do wspólnej degustacji wszystkich trzech win, pary lub jednego wybranego wina. W spotkaniu online można także uczestniczyć bez degustacji, zapraszamy do posłuchania toskańskiego gościa z możliwością zadawania nurtujących pytań!
Historia winnicy i gruntów rolnych w I Veroni sięga średniowiecza, kiedy to stanowiła część rozległych dóbr feudalnych w dolinie Arno, będących w posiadaniu rodziny Conti Guidi. Z tych czasów pochodzą ruiny wieży obserwacyjnej, która przypomina o starych dziejach posiadłości.
Zapisanie się na degustację online umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Przewidujemy również możliwość zadawania przez Państwa pytań winiarzowi.
Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim.
Toskańskie vermentino, które nie ma żadnych kompleksów w stosunku do realizacji z Piemontu, Ligurii czy Sardynii. Radość otwiera słomkowa barwa i kojarzące się z owocami egzotycznymi z sadu, kwiatami i delikatnymi przyprawami. Słodycz bukietu przechodzi w miłą dla podniebienia strukturę, z pijalną mineralnością i ożywiającą kwasowością. Nic tu nie jest przesadzone. Wino jest gładkie i przyjemne w odbiorze. Należy serwować dobrze schłodzone. Warto spróbować z lekkimi przekąskami na bazie owoców morza, sałatkami z kurczakiem i miękkimi serami.
Wyjątkowe wino, które powstało w 80% z winifikowanej na biało czerwonej odmiany sagniovese, a także lokalnego canaiolo blanco, malvasii oraz trebbiano. Owoce sangiovese przeszły 6-godzinną macerację na skórkach. Kolor wina jasny, żółty, z zapachem białych kwiatów, płatków róży i pomarańczowej skórki. W ustach dochodzi świeżość, słodka nuta poziomki i żywa kwasowość charakterystyczna dla sangiovese. Można łączyć z cielęciną, kurczakiem i całą masą przekąsek.
Winogrona pochodzą z około dwudziestoletnich upraw certyfikowanych jako biologiczne. Zawartość siarczynów jest bardzo niska, co ucieszy wielu konsumentów poszukujących win „eko“. Wyrazistość podkreślona niespełna rocznym dojrzewaniem wina we francuskich beczkach. Przyjemnie rubinowa barwa z delikatnie fioletowymi refleksami, to dobry wstęp do przyjemnie wiśniowo-jagodowej stylistyki nosa. W ustach wino jest smaczne, krągłe i dobrze zbalansowane, jak na dobrze zrobione chianti przystało. Średniej budowy ciało daje dobre wyobrażenie o potencjale satelickiej apelacji Chianti Rufina. Toskańskie potrawy zyskają zestawione z tym winem nawet, jeśli przygotuje się je w polskiej kuchni.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!