Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Poznanie win beczkowych bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem "Beczkowa szóstka" i naszym webinarem jest to możliwe.
Poznanie win beczkowych bez wychodzenia z domu? Tak! Z zestawem „Beczkowa szóstka” i naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć win, które pozwolą na poznanie ciekawych win dojrzewanych w beczkach podczas degustacji w domowym zaciszu.
Wybierz się z nami w wirtualną podróż do świata win beczkowych, pochodzących z różnych regionów winiarskich świata. Zaprezentujemy ciekawe apelacje, szczepy i efekty stosowania drewnianych beczek w różnych krajach.
Webinar rozpocznie się w piątek, 26.02.2021 o godzinie 18:30.
Czas trwania: 2 godziny.
Prowadzący: Jan Witkowski
Do webinaru przygotowaliśmy dedykowany zestaw Beczkowa szóstka. Zapraszamy do zamawiania tych 6 butelek z 10% rabatem w cenie 305 zł. DODAJ DO KOSZYKA.
Nie pozwól, aby nasze spotkanie obyło się bez znakomitego jedzenia. Razem z Jackiem Kuźmickim, szef kuchni BARaWINO Warszawa – przygotowaliśmy specjalne menu dedykowane do zestawu win. Autorskie przepisy Jacka Kuźmickiego otrzymasz po opłaceniu webinaru.
Zamów i opłać zestaw do piątku, do 19.02.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją.
TEMATY PORUSZANE NA KURSIE:
Nauczysz się:
Lżejsza wersja południowoamerykańskiego chardonnay, skupiona na ekspresji owocowości samej odmiany. Ręczna, staranna selekcja winogron. Tłoczenie całych kiści, bez użycia siarki. Fermentacja przebiegała w kadziach, tylko trzecia część wina w beczkach, drugo- i trzeciosezonowych. Wino połyskuje złotawo i zielono w kieliszku. Pachnie intensywnie cytrusami. W palecie wyczuwalne ananasy i grejpfruty z trwałym posmakiem. Średniej budowy wino, orzeźwiające i świeże. Idealne do sałatek warzywnych.
Absolutna klasyka kalifornijskiego winiarstwa i tamtejsza specjalność w kategorii win białych – czyli pełne, dojrzewające w beczce chardonnay. Nie jest to jednak przykład wina zdominowanego przez charakterystyczne elementy dębowe. W nosie wciąż dominuje owoc spod znaku ananasa i karmelizowanych gruszek, z wyraźnym waniliowym akcentem. Suknia koloru złota pozostawia na ściankach kieliszka gęste łzy będące zwiastunem mocnej budowy wina. W ustach pełne, o gładkiej, kremowej teksturze, z delikatną słodyczą drewna i bardzo łagodną kwasowością. To wino, schłodzone do temperatury ok. 12 stopni będzie świetnie pasować do cięższych dań na bazie ryb i owoców morza, cielęciny i szparagów w sosie holenderskim.
Owoce pochodzą z południowo-wschodniej części Cru Grabenacker, z blisko trzydziestoletniej parceli. Barwa ciemno purpurowa z fioletowymi refleksami. Gładkość i miękkość zawdzięcza dobrze poprowadzonej fermentacji malolaktycznej i obecności w dębowych beczkach. W bukiecie wiśnie w iście likierowym wydaniu, lekko przydymione, z niuansem kakao i drobnych owoców leśnych. W ustach konsekwentnie układają się czerwone owoce, dając przy tym świetny balans kwasowości.
Dobrze sprawdzi się do gulaszu wieprzowego, polędwiczek i serów z porostem białej pleśni.
Pełne i wyważone wino z małej, rodzinnej winiarni, które powstało w wyniku połączenia 3 odmian winorośli. W tej mieszance nie mogło oczywiście zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej portugalskiej odmiany – touriga nacional, a stawkę uzupełniają alfrocheiro oraz aragonez (tempranillo). Ręcznie zbierane grona przenosi się ostrożnie w małych, 12-kilgoramowych skrzynkach prosto do znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie winiarni. Wino barwy ciemno-rubinowej stopniowo uwalnia aromaty wiśni, żurawiny i pitaji. W ustach lekko pieprzne, poukładane i skoncentrowane. Bardzo dobrze podkreśli smak comberu jagnięcego w rozmarynie i schabu ze śliwką.
Wino, które reprezentuje rzemieślniczą wręcz pracę winiarzy Sud-Ouestu w trosce o pielęgnowanie endemicznych odmian i prawdziwego stylu. Oprócz najważniejszej odmiany, jaką jest tannat, do jego produkcji użyto także pinenc i cabernet sauvignon. Każda winifikowana oddzielnie z 20-25dniową maceracją na skórkach. Po konwersji jabłkowo-mlekowej, gotowy kupaż dojrzewa przez 11 miesięcy we francuskich barrique, z których trzecią część stanowią beczki nowe. Intensywny nos z czarującymi nutami czerwonych i czarnych owoców, z nutą przypraw i lukrecji. W ustach szczere, okrągłe, dość pełne, z wyraźną lecz miękką taniną. Kaczka z pieprzem i górka jagnięca to jedne z optymalnych propozycji do łączenia.
Winnice ponad trzydziestoletnie znajdują się w podregionie Rioja Alta. Tutejsze siedlisko gwarantuje znakomitą jakość tempranillo i raczej klasyczny, dawny styl tego najsławniejszego, hiszpańskiego wina. Po fermentacji dojrzewało ono aż dwadzieścia cztery miesiące w beczkach z francuskiego dębu, by zyskać elegancję i trochę światowego szyku. Wiśniowo-pomarańczowe odcienie sukni wskazują na niezłą dojrzałość. Kakao, wanilia i karmel, mocno wypalone ziarna kawy, czereśnie, śliwki i nuty śmietanowe tworzą urozmaicony, charakterny bukiet. Wino jest mocne, ale przy tym bardzo przyjazne, ciepłe, czarujące aromatem. Na podniebieniu zrównoważone, ma szlachetnie łagodne taniny i długi finał. Pasuje do gulaszu, pieczeni z czerwonego mięsa.
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!