Wina Sardynii

| 9 listopada 2013 20:48

Na mapie świata są miejsca, które przenika złożona historia, wielka tradycja i tajemniczość typowa dla mało dostępnych wysp. Jednym z takich miejsc jest Sardynia – druga co do wielkości wyspa włoska, leżąca na morzu Śródziemnym.

Jaskinie u wybrzeży Sardynii

Wino od początku

Jeszcze przed przybyciem tu Rzymian uprawiana była winorośl. Sardynia jest jednym z najstarszych winiarskich lądów dzisiejszych Włoch. Najprawdopodobniej sok z winogron fermentowali już członkowie kultury nuragijskiej – rdzenna społeczność zamieszkująca wyspę. Na przestrzeni lat Sardynia była podbijana i rządzona przez Kartaginę, Rzymian, Wandalów, Genueńczyków, Aragonię, Austrię, aby ostatecznie stać się częścią Włoch. Choć liczne konflikty miały swój negatywny wpływ na lokalną gospodarkę, winnice przetrwały i z powodzeniem trwają do dzisiaj w kolejnym tysiącleciu swojej historii. Zerknijmy jakie wina wytwarzane są na Sardynii.

Winnice Sardynii

Niepowtarzalne odmiany

Każdy turysta, który odwiedzi tytułową wyspę powinien zwiedzić olbrzymie jaskinie znajdujące się na wybrzeżu. Drugim obowiązkowym punktem jest stolica Cagliari położona na malowniczych wzgórzach. Warto też udać się w rejs wzdłuż wybrzeża i przemierzyć wyspę, która zaskakuje ilością zabytków. Jeśli zaspokoiliśmy już pospolitą ciekawość, możemy przystąpić do poznawania lokalnych win. A jest tu dużo do odkrycia. Przede wszystkim, oprócz międzynarodowych i typowo włoskich odmian, spotkamy tu endemiczne, czyli lokalne szczepy. Wśród odmian białych uprawiane są między innymi nuragus, vermentinomalvasia di sardegna. Wśród czerwonych znajdziemy spokrewnione z grenache cannonau, carignano pochodzące z południa Europy oraz odmianę monica.

Santadi z Sardynii

Od owoców morza po sery

Śródziemnomorski klimat Sardynii, górzysty teren i silne wiatry tworzą dobre siedlisko do uprawy winorośli. Ale na miejscu znajdziemy też doskonałe oliwy i słynne sardyńskie sery. Rolnictwo jest jedną z najważniejszych gałęzi lokalnej gospodarki. Do miejscowych przysmaków będzie pasować wino z jednej z 20 apelacji, które znajdziemy na wyspie.

Sardynia

Wśród nich jest sklasyfikowane najwyżej jako DOCG – vermentino di gallura. To białe, młode wino wytwarzane na północy Sardynii jest znakomitym towarzyszem owoców morza i delikatnych ryb. Na obszarze całej wyspy wytwarzane jest cannonau di sardegna DOC – wytrawne, czerwone wino, które połączy się z żółtym, dojrzewającym serem. Sardynia to także wina musujące – słodkie jak moscato di tempio DOC czy wytrawne pochodzące z odmian vermentinotorbato. Na południowym krańcu wyspy wytwarzany jest biały nuragus di cagliari DOC – z jednej z najstarszych autochtonicznych odmian. Monica di cagliari DOC oraz carignano del sulcis DOC to dwa czerwone wina z południa, na które warto zwrócić uwagę.

Smakołyki z Sardynii

Słońce nad Cagliari

Wina Sardynii przebyły długą drogę, aby sprostać wymaganiom współczesnego rynku. Lokalni producenci stanęli na wysokości zadania i zreformowali proces uprawy oraz produkcji wina w celu poprawy jakości. Efekt to różnorodne, wysmakowane tytuły, które są często konkurencyjne cenowo. Polecam wybrać się na Sardynię i próbować miejscowych win na wzgórzach Cagliari, z widokiem na zalane słońcem, zabytkowe miasto.

Tekst i zdjęcia: Jan Czyż

Lista wszystkich apelacji win Sardynii:

DOCG:

  1. Vermentino di gallura

DOC:

  1. Alghero
  2. Arborea
  3. Campidano di Terralba
  4. Cannonau di Sardegna
  5. Carignano del sulcis
  6. Giro di cagliari
  7. Malvasia di bosa
  8. Malvasia di cagliari
  9. Mandrolisai
  10. Monica di cagliari
  11. Monica di sardegna
  12. Moscato di cagliari
  13. Moscato di sardegna
  14. Moscato di sorso-sennori
  15. Nasco di cagliari
  16. Nuragus di cagliari
  17. Sardegna semidano
  18. Vermentino di sardegna
  19. Vernaccia di oristano



Komentarze (0)


Sklepy Internetowe Kreujemy.pl

◀ Kontynuuj zakupy Idź do kasy ▶ Idź do porównywarki ▶
Oceń stronę