Dość już prestiżowa marka Domaine William Fèvre gwarantuje Chablis najwyższej jakości, produkowane tylko z ekologicznych upraw winorośli. Są to głównie stare, kilkudziesięcioletnie krzewy, rozlokowane na 80 parcelach, zajmujących łącznie 78 hektarów. Z tego aż 40% na terytoriach klasyfikowanych jako grands crus i premiers crus, co daje firmie pierwsze miejsce w regionie za piętnastoprocentowy udział we wszystkich winnicach Grand Cru Chablis.

WF_Cave_a_futs_600px_400px

Rodzinną historię winiarni zaczyna w latach trzydziestych ubiegłego wieku Maurice Fèvre, ojciec Williama. W roku 1998, kiedy rodzinny dom szampański Henriot przejął posiadłość, głównym enologiem został Didier Séguier, doświadczony winiarz francuski pochodzący z Cognac. Przy poprawie jakości produkcji i podkreśleniu tego, co w Burgundii najistotniejsze: terroir, wprowadził radykalną zmianę: zakaz używania nowych beczek dębowych. W 2015, bez zabiegania o dokumentację, po dziesięciu latach ekologicznej, zrównoważonej uprawy winorośli winiarnia William Févre uzyskała najwyższy francuski certyfikat ekologiczny HVE, a od kilku lat eksperymentuje już z biodynamiką. Roczna produkcja przekracza pół miliona butelek. Oczywiście, tylko białego wina.

Sprawdź ofertę win od producenta William Fevre