Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Słońce, wiatr, deszcz i…dreszcz? Nie z nami te numery!
Jesień to czas w roku, kiedy kreatywne pomysły na umilanie pluchy są na wagę złota. Dziś podrzucimy Ci kilka z nich, a Ty bierz, korzystaj i daj znać, czy u Ciebie też się sprawdzają.
Sprawdzonym sposobem na jesienną słotę, (a wiemy, co mówimy, wszak stosujemy go od ponad dziesięciu lat) jest połączenie dobrego wina z jedzeniem. Dla wielu osób jest to niczym fizyka kwantowa, ale dziś podzielimy się z Tobą takimi przepisami, które z łatwością wykonasz w domu.
Kurczaka pokrój na kawałki, zmiel razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj jajko, bułkę tartą, zioła, sok z cytryny, obrany i pokrojony w kostkę imbir, sól i pieprz, jeszcze raz zmiksuj. Z masy, wilgotnymi rękoma, uformuj „batony”, nadziej na patyczki i posmaruj oliwą. Ułóż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i smaż po około 5 minut z każdej strony. Następnie, włóż na kolejne 10 minut do rozgrzanego do 180st. piekarnika.
Świetnym uzupełnieniem do mięsnych patyczków będzie wino Fernand Engel Muscat.
Intensywnie kwiatowo-przyprawowy bukiet w wersji wytrawnej. Kilka miesięcy dojrzewał na osadzie, przeszedł krótką macerację prefermentacyjną. Na podniebieniu orzeźwiające i pobudzające.
Wymieszaj w misce sardynki, oliwę, pokrojoną szalotkę, serek śmietankowy i przyprawy, ugnieć je widelcem na masę. Dopraw sokiem z limonki. Ułóż na kawałkach chleba lub grzankach.
Casa Primicia Rosado Rioja, choć może wydawać się niepozorna, w tym połączeniu jest lekka, radosna i bardzo orzeźwiająca. Wyraźne aromaty czerwonych owoców równoważą słoność grzanek.
Świetnie nada się do tego Dania, jak i picia solo. Prosto i pysznie.
Autorką przepisów jest Urszula Ożarowska z BARaWINO Warszawa.