Niektóre z najciemniejszych win pochodzą właśnie z tego szczepu. Ze względu na skład owoców bogatych w barwniki, związki aromatyczne czy taniny, stanowi składnik wielu kupaży. Jest kosmopolitą, spotykanym w większości regionów winiarskich Europy i Nowego Świata. Dzisiaj mieści się w pierwszej dziesiątce najczęściej uprawianych odmian winorośli.

Z Doliny Rodanu do Australii

Syrah wywodzi się z południa Francji, a dokładnie Doliny Rodanu. Jak wykazały badania DNA powstał on przez skrzyżowanie dwóch mało znanych dzisiaj odmian winorośli: durezamondeuse blanche. Brakuje dokładnych informacji, ale pewne jest, że syrah był znany i uprawiany już na początku naszej ery. Niejasne jest też pochodzenie samej nazwy. Jedna z legend odnosi się do irańskiego miasta o nazwie Shiraz. To z jego okolic miał rzekomo pochodzić szczep, który trafił później do Doliny Rodanu. Taką też nazwę nosi w Australii, gdzie na etykietach pojawia się hasło ‘shiraz’. Pierwsze sadzonki zostały tu przywiezione w 1831 roku. Szybko shiraz stał się jednym z najważniejszych szczepów Australii. W swojej ojczyźnie – Francji, jest spotykany przede wszystkim w Północnym Rodanie, w takich słynnych, prestiżowych apelacjach jak hermitage czy côte-rôtie. Na południu Doliny Rodanu wchodzi w skład kupażu z grenachemourverde w apelacjach châteauneuf-du-pape czy vacqueyras. Jest uprawiany z powodzeniem w USA, Chile, Argentynie i RPA. Choć areał upraw nie jest tu duży, świetne syrah spotyka się także w Nowej Zelandii.

Winnice w Chile

Pieprz i czekolada

Komu będzie smakować shiraz? Jak zawsze, nie można udzielić tu jednoznacznej odpowiedzi. Wiele będzie zależeć od miejsca uprawy i metod użytych przez enologa. W apelacji côte-rôtie dodaje się do syrah nieco białej odmiany viognier, która wnosi delikatność i głębię. Wina wytwarzane w ciepłym klimacie będą miały przeważnie wyższą zawartość alkoholu, a co za tym idzie będą cięższe w smaku. Przyjęło się mówić, że typowym aromatem syrah z Europy jest czarny pieprz, natomiast w Australii cecha charakterystyczna to zapach gorzkiej czekolady. Inne spotykane aromaty shiraz to jeżyna, żurawina, zapachy dymne i beczkowe. Ze względu na swoje właściwości, wysoką zawartość tanin i zdolność do tworzenia długowiecznych win, syrah jest często dojrzewany w dębie. Najlepsze wina z tej odmiany mogą być starzone przez dziesięciolecia. Reasumując, syrah daje wina o bardzo ciemnej barwie, wysokiej zawartości tanin, wyrazistych aromatach i smakach. Będzie to dobry wybór dla miłośników ciężkich, intensywnych win czerwonych.

Z czym pić syrah?

Jeżeli ktoś lubi kierować się kolorem przy łączeniu wina z jedzeniem, wybór jest mocno zawężony. Choć wszędzie ucieka się od stereotypów, syrah będzie najpewniej dobrze smakować z czerwonym mięsem. Jeżeli mamy do czynienia z lżejszym, bardziej owocowym winem, możemy jako parę wybrać delikatnie przyrządzoną jagnięcinę. W przypadku ciężkich, beczkowych shirazów na przykład z Doliny Napa czy Mclaren Vale kierujmy się w stronę tłustych i bardziej wyrazistych mięs jak grillowana wieprzowina. Ze składników wegetariańskich możemy zwrócić uwagę na mocno przyprawione warzywa czy oliwki, które mogą być komplementarne do niektórych syrah. Wybierając sery szukajmy wśród tych aromatycznych, dłużej starzonych. Warto pamiętać o tym, że potrawy pikantne mogą w winie podkreślać zawartość alkoholu, lepiej dobierać do nich wina w stylu owocowym. I jak zawsze warto eksperymentować.

Jan Czyż

fot. zasoby własne i unsplash.com