Sommelier, a kto to? To pytanie często pojawia się podczas degustacji różnych rodzajów wina. Niestety jego znaczenie dla wielu osób nie jest jasne i bywa mylnie rozumiane.
Tak więc sommelier, choć kojarzy się jako znawca wina, nie tylko winem się zajmuje. Jest osobą, która pracuje w lokalu gastronomicznym takim jak restauracja, kawiarnia czy wine bar. Do jego zadań należy praca z napojami – bezalkoholowymi oraz alkoholami. Wśród nich, tradycyjnie, kluczowe miejsce zajmuje temat wina. Ale sommelier może łączyć przygotowywane przez szefa kuchni potrawy także z innymi alkoholami. Powinien więc mieć wiedzę na przykład o piwie, cydrze czy mocnych alkoholach. Sommelier zajmuje się wyborem tych trunków, ich odpowiednim przechowywaniem oraz podawaniem.
Do obowiązków profesjonalnego sommeliera propagowanie kultury picia wina, pomoc w doborze wina i łączenie wina z jedzeniem (sprawdźcie nasze rekomendacje win do potraw) – wymaga to dużej wiedzy i zrozumienia metod przygotowywania posiłków. Sprzedaż wina jest tu efektem pośrednim. Dobry sommelier bez trudności dobierze właściwy gatunek wina do potraw z menu i ułoży atrakcyjne dla gości karty win. Sztuka obsługi gości w restauracji, podawania alkoholu w odpowiedniej temperaturze, formie i w odpowiedni sposób to też zadanie sommeliera. Stąd nieodzownym elementem jego pracy są odpowiednie kieliszki i akcesoria winiarskie.
Przeważnie zdobycie wysokich kwalifikacji w tym zawodzie wymaga rzetelnej i długiej nauki oraz wielu lat praktyki. W dużym skrócie pomocne w zdobyciu odpowiedniego bagażu doświadczeń przekładającego się na nadal niszowe choć ciesząca się od kilku lat coraz większym zainteresowaniem umiejętności pomagają kursy największej na świecie organizacji szkolącej w zakresie wina – Wine & Spirit Education Trust (w skrócie WSET), którego choć siedziba mieści się w Londynie, to akredytowane organizacje edukacyjne rozsiane są po całej mapie Europy, w tym także po Polsce.
A skoro już na naszym rodzimym rynku osiedliśmy to pomocna w zdobyciu międzynarodowego dyplomu L’Association de la Sommellerie Internationale, a docelowo pracy sommeliera jest polska organizacja Stowarzyszenie Sommelierów Polskich (w skrócie SSP) organizująca cyklicznie seminaria, wyjazdy i zawody.
Za najbardziej prestiżową międzynarodową organizację uznaje się Court od Maste Sommeliers wywodzącą się z Wielkiej Brytanii i tutuł Master Sommelier będący 4 i najwyższym poziomem wtajemniczenia. Tym tytułem pochwalić się może raptem niespełna 300 ludzi na świecie. Egzamin jest niezwykle trudny, a poziom zaliczenia sięga zaledwie kilku procent.
Naturalnie zdobycie dyplomu Master Sommelier przekłada się na wyższe zarobki których poziom jest różny w zależności od kraju i rynku gastronomicznego. Prym wiodą europejskie metropolia o najdłuższych tradycjach winiarskich, ale niekwestionowanym królem są tutaj Stany Zjednoczone z miedianą na poziomie ok. 60 tys. $ rocznie. Ci najlepsi potrafią zarobić nawet 2,5 krotnie więcej.
Jan Czyż
Od kilkunastu lat degustuje i szkoli. Ukończył studia winiarskie Master International Vintage. Interesuje się marketingiem wina w sieci oraz globalnymi trendami winiarskimi. Lubi wina codzienne, szczególnie z południa Francji.