Sommelier. Słowo często pojawiające się ostatnio w mediach. Niestety jego znaczenie dla wielu osób nie jest jasne i bywa mylnie rozumiane. Kim więc jest sommelier?

Okazja do podania definicji jest dobra, bo właśnie zakończyły się Mistrzostwa Polski Sommelierów. Zawody, odbywające się każdego roku, pozwalają na sprawdzenie wiedzy o alkoholach, łączeniu wina z jedzeniem czy umiejętności pracy z winem w restauracji i rozpoznawania trunków. Tak więc sommelier, choć kojarzy się z winem, nie tylko winem się zajmuje. Jest osobą, która pracuje w lokalu gastronomicznym takim jak restauracja, kawiarnia czy wine bar. Do jego zadań należy praca z napojami – bezalkoholowymi oraz alkoholami. Wśród nich, tradycyjnie, kluczowe miejsce zajmuje wino. Ale sommelier może łączyć przygotowywane przez szefa kuchni potrawy także z innymi alkoholami. Powinien więc mieć wiedzę na przykład o piwie, cydrze czy mocnych alkoholach. Sommelier zajmuje się wyborem tych trunków, ich odpowiednim przechowywaniem oraz podawaniem.

Bardzo ważnym aspektem jego pracy jest też łączenie wina z jedzeniem – wymaga to dużej wiedzy i zrozumienia metod przygotowywania posiłków. Sztuka obsługi gości w restauracji, podawania alkoholu w odpowiedniej temperaturze, formie i w odpowiedni sposób to też zadanie sommeliera. Przeważnie zdobycie wysokich kwalifikacji w tym zawodzie wymaga rzetelnej i długiej nauki oraz wielu lat praktyki.

A tegorocznym Mistrzem Polski Sommelierów, broniąc swojego zeszłorocznego tytułu, został Andrzej Strzelczyk. Gratulujemy!