Sommelier. Słowo często pojawiające się ostatnio w mediach. Niestety jego znaczenie dla wielu osób nie jest jasne i bywa mylnie rozumiane. Kim więc jest sommelier?

Mistrzostwa Polski Sommelierów

Okazja do podania definicji jest dobra, bo właśnie zakończyły się Mistrzostwa Polski Sommelierów. Zawody, odbywające się każdego roku, pozwalają na sprawdzenie wiedzy o alkoholach, łączeniu wina z jedzeniem czy umiejętności pracy z winem w restauracji i rozpoznawania trunków. Tak więc sommelier, choć kojarzy się z winem, nie tylko winem się zajmuje. Jest osobą, która pracuje w lokalu gastronomicznym takim jak restauracja, kawiarnia czy wine bar. Do jego zadań należy praca z napojami – bezalkoholowymi oraz alkoholami. Wśród nich, tradycyjnie, kluczowe miejsce zajmuje wino. Ale sommelier może łączyć przygotowywane przez szefa kuchni potrawy także z innymi alkoholami. Powinien więc mieć wiedzę na przykład o piwie, cydrze czy mocnych alkoholach. Sommelier zajmuje się wyborem tych trunków, ich odpowiednim przechowywaniem oraz podawaniem.

Mistrzostwa Polski Sommelierów

Bardzo ważnym aspektem jego pracy jest też łączenie wina z jedzeniem – wymaga to dużej wiedzy i zrozumienia metod przygotowywania posiłków. Sztuka obsługi gości w restauracji, podawania alkoholu w odpowiedniej temperaturze, formie i w odpowiedni sposób to też zadanie sommeliera. Przeważnie zdobycie wysokich kwalifikaci w tym zawodzie wymaga rzetelnej i długiej nauki oraz wielu lat praktyki.

A tegorocznym Mistrzem Polski Sommelierów, broniąc swojego zeszłorocznego tytułu, został Andrzej Strzelczyk. Gratulujemy!

Mistrzostwa Polski Sommelierów

_MG_8542

 

 

 

 

 

 

 

Jan Czyż