Skoro lato pachnie kwiatami, ziołami i owocami, postanowiłam, że właśnie tak będzie pachniało moje danie. Ośmiorniczki baby cudownie komponują się z pieczonymi pomidorami, ziemniakami, cytrynowym aioli i… chilijskimi winami producenta z Doliny Leydy.

Wino z Chile i ośmiorniczki

Przygotowanie

Ośmiorniczki porządnie płuczemy. Mała ośmiorniczka składa się z ramion i worka. Pomiędzy ramionami, a workiem znajduje się część niejadalna. Odcinamy więc ramiona i worek. Część niejadalną wyrzucamy, worek dokładnie oczyszczamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny.

Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy ok. 10 minut. Ośmiorniczki puszczą mętny płyn.

Odcedzamy je, odkładamy.

W garnku ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i skórkę otartą z cytryny, a kiedy zacznie pachnieć, wrzucamy odcedzone ośmiorniczki. Podlewamy je winem, dorzucamy listek laurowy, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny i solą.

Ośmiorniczki i winoW międzyczasie umyte pomidorki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub naczynie żaroodporne). Polewamy je oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach.

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w posolonym wrzątku aż staną się miękkie (ale nie będą się rozpadały). Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i skórkę z cytryny.

Sos – do miski wbijamy jajo, dodajemy musztardę, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Zaczynamy całość miksować. Malutkim strumieniem wlewamy olej – cały czas miksujemy.

Powoli wlewany olej sprawi, że uzyskamy kremową konsystencję sosu. Na koniec dodajemy skórkę ze sparzonej cytryny – doprawiamy całość do smaku.

Na półmisek nakładamy sos. Na sos nakładamy ziemniaczki i pieczone pomidory. Na koniec dodajemy ośmiorniczki.

Danie wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

IMG_5488

Wino z Chile i ośmiorniczki

Wino Leyda Reserva  Pinot Noir Leyda Valley czaruje malinową barwą i odcieniem brudnego różu. Rozkoszując się jego lekkim i rześkim smakiem można wyraźnie poczuć aromat owoców pestkowych, które otula akcent skóry i ziół.Wino z Chile

Wino Leyda Sauvignon S.V. Garuma Leyda Valley to idealnie dopracowane wino chilijskie, o którym nie sposób zapomnieć. Przejrzyste, lśniące i gęste w kieliszku, aromatyczne. Wyczujemy w nim nutę agrestu, traw i warzyw. Idealnie komponuje się z ośmiorniczkami i cytrynowym Aioli.

Wino Leyda Chardonnay Single Vineyard Falaris Hill Leyda Valley pochodzi z ubogich gleb parceli Falaris Hill. Wino pachnie cytrusami i beczką, w której leżakowało. To arcy przyjemny smak, bardzo świeży, wykończony aromatem prażonych migdałów.

IMG_5496

Składniki

OŚMIORNICZKI

  • 500 g ośmiorniczek baby
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z 1 cytryny
  • pół szklanki białego wina
  • liść laurowy
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku

POMIDORY

  • 20-25 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

ZIEMNIAKI

  • 10 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • skórka z cytryny

CYTRYNOWE AIOLI

  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • płaska łyżeczka białego pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml oleju
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

*w sumie zużyjemy 2 cytryny

Joanna Matyjek
odczarujgary.pl