Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Skoro lato pachnie kwiatami, ziołami i owocami, postanowiłam, że właśnie tak będzie pachniało moje danie. Ośmiorniczki baby cudownie komponują się z pieczonymi pomidorami, ziemniakami, cytrynowym aioli i… chilijskimi winami producenta z Doliny Leydy.
Ośmiorniczki porządnie płuczemy. Mała ośmiorniczka składa się z ramion i worka. Pomiędzy ramionami, a workiem znajduje się część niejadalna. Odcinamy więc ramiona i worek. Część niejadalną wyrzucamy, worek dokładnie oczyszczamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny.
Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy ok. 10 minut. Ośmiorniczki puszczą mętny płyn.
Odcedzamy je, odkładamy.
W garnku ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i skórkę otartą z cytryny, a kiedy zacznie pachnieć, wrzucamy odcedzone ośmiorniczki. Podlewamy je winem, dorzucamy listek laurowy, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny i solą.
W międzyczasie umyte pomidorki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub naczynie żaroodporne). Polewamy je oliwą, oprószamy solą i pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w posolonym wrzątku aż staną się miękkie (ale nie będą się rozpadały). Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i skórkę z cytryny.
Sos – do miski wbijamy jajo, dodajemy musztardę, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Zaczynamy całość miksować. Malutkim strumieniem wlewamy olej – cały czas miksujemy.
Powoli wlewany olej sprawi, że uzyskamy kremową konsystencję sosu. Na koniec dodajemy skórkę ze sparzonej cytryny – doprawiamy całość do smaku.
Na półmisek nakładamy sos. Na sos nakładamy ziemniaczki i pieczone pomidory. Na koniec dodajemy ośmiorniczki.
Danie wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wino Leyda Reserva Pinot Noir Leyda Valley czaruje malinową barwą i odcieniem brudnego różu. Rozkoszując się jego lekkim i rześkim smakiem można wyraźnie poczuć aromat owoców pestkowych, które otula akcent skóry i ziół.
Wino Leyda Sauvignon S.V. Garuma Leyda Valley to idealnie dopracowane wino chilijskie, o którym nie sposób zapomnieć. Przejrzyste, lśniące i gęste w kieliszku, aromatyczne. Wyczujemy w nim nutę agrestu, traw i warzyw. Idealnie komponuje się z ośmiorniczkami i cytrynowym Aioli.
Wino Leyda Chardonnay Single Vineyard Falaris Hill Leyda Valley pochodzi z ubogich gleb parceli Falaris Hill. Wino pachnie cytrusami i beczką, w której leżakowało. To arcy przyjemny smak, bardzo świeży, wykończony aromatem prażonych migdałów.
OŚMIORNICZKI
POMIDORY
ZIEMNIAKI
CYTRYNOWE AIOLI
*w sumie zużyjemy 2 cytryny
Joanna Matyjek
odczarujgary.pl
Joanna Matyjek
To, że jedzenie chłonie naszą energię powtarzam od zawsze. Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Najgorsze jest przekonanie, że „musimy”. Niczego nie musimy. Na obiad możemy pójść do baru, a chałkę możemy kupić w piekarni. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wtedy beza będzie najpyszniejsza, mięso aromatyczne, kasza pełna zdrowia, a chałka pachnąca masłem, cudownie wyrośnięta.